Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Coalitievorming

een vergelijking tussen Duitsland en Nederland

Paperback NL 2017 9789024405985
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

In de naoorlogse periode duurde het vormen van een coalitie na de verkiezingen in Nederland gemiddeld twee keer zo lang als in Duitsland. Waar in Nederland de publieke discussie vooral ging over de vraag hoe de kabinetsformatie werd ingericht, was het proces van coalitievorming in Duitsland doorgaans geen onderwerp van discussie. Het ging daar niet zozeer over het hoe, maar over het wat van coalitievorming.

Wat wel overeenkomt is dat in beide landen steeds dezelfde factoren een rol spelen: partijen, programma, portefeuilleverdeling en personen. Door de naoorlogse coalitievorming voor beide landen op deze punten te bekijken, maakt Bootsma zichtbaar waarom het vormen van een regering in Nederland steeds ingewikkelder is geworden, terwijl in Duitsland gewoonlijk op de verkiezingsavond al duidelijk is welke coalitie er zal worden gevormd.

Met Coalitievorming geeft de auteur een essentieel inzicht in het hedendaagse politieke klimaat van Nederland en Duitsland.

Peter Bootsma (1969) is politicoloog en publiceert sinds 1999 over Nederlandse politieke geschiedenis. Dit boek is tevens zijn proefschrift. Eerder verschenen van zijn hand bij Boom Uitgevers Amsterdam Van Agt. Biografie (2008) en De Molukse acties (2015).

Specificaties

ISBN13:9789024405985
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:544
Uitgever:Boom
Verschijningsdatum:8-3-2017
Hoofdrubriek:Geschiedenis

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Coalitievorming