Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Oorlog in de collegebanken

studenten in verzet 1940-1945

Paperback Nederlands 2018 9789024420506
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

De Soldaat van Oranje was niet de enige verzetsstudent. Hoe gingen hij en zijn medestrijders te werk? Dit boek brengt het verzet van studenten en universiteiten in kaart.

In de oorlog waren universiteiten voor de bezetter een ideale plaats om vorm te geven aan de nazificatie van Nederland. Voor zowel studenten en docenten als de Duitse autoriteiten stond er veel op het spel. Waar studenten als Erik Hazelhoff Roelfzema in het verzet terechtkwamen, tekenden anderen zonder morren de loyaliteitsverklaring. Het universitaire leven veranderde hoe dan ook drastisch.

Sommige universiteiten, zoals die van Leiden, werden al vrij vroeg door de bezetter gesloten. Andere draaiden een groot deel van de oorlog door. Dit boek beschrijft de drijfveren en de organisatie van het studentenverzet in Nederland. Het universitaire verzet wordt hier voor het eerst in zijn samenhang bekeken.

Specificaties

ISBN13:9789024420506
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:368
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:20-4-2018
Hoofdrubriek:Geschiedenis
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Jeroen Kemperman

Jeroen Kemperman is onderzoeker bij het NIOD. Hij schreef eerder over het Nederlandse studentenverzet tijdens de Duitse bezetting, de Japanse kampen in Indonesië, en de val van de enclave Srebrenica.

Andere boeken door Jeroen Kemperman

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Oorlog in de collegebanken