Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Eerlijke globalisering

Paperback Nederlands 2006 9789027426093
Niet leverbaar.

Samenvatting

In 2002 uitte Joseph Stiglitz in zijn bestseller 'Perverse globalisering' felle kritiek op de westerse financiële instellingen, die in zijn ogen de economie van de ontwikkelingslanden eerder schaadden dan goed deden.

In zijn nieuwe boek, 'Eerlijke globalisering', kijkt Stiglitz terug op de afgelopen jaren, gaat hij in op de snelle ontwikkelingen in de wereldeconomie, biedt hij oplossingen voor de belangrijkste problemen voortkomend uit de globalisering en blikt hij vooruit op de toekomst.

Hij doet radicale voorstellen als het gaat om de schuldenverlichting van de armste landen, stelt een nieuw systeem van financiële reserves voor om internationale financiële instabiliteit te voorkomen en schetst een raamwerk waarbinnen milieuvervuiling als gevolg van de stijgende vraag naar energie kan worden tegengegaan. Ook betoogt hij dat ingrijpende hervormingen nodig zijn binnen VN, IMF en Wereldbank om ervoor te zorgen dat deze instituties toegerust zullen zijn om de problemen van deze tijd aan te kunnen pakken.

Bovenal zegt Stiglitz dat we onze manier van denken moeten veranderen. Meer dan ooit brengt de globalisering de landen en bevolkingen van de wereld bij elkaar in een gemeenschap van onderlinge afhankelijkheid. Ons handelen en denken moet zich niet langer beperken tot nationale belangen, we zullen bij steeds meer zaken over de grenzen moeten kijken. Dit scherpzinnige, krachtige en inspirerende boek is een eerste stap in die richting.

Specificaties

ISBN13:9789027426093
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:360
Druk:1
Hoofdrubriek:Economie

Lezersrecensies

3.0 van de 5
1 stem
0
0
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

achtergrond
Interregionale arbeidsmigratie
Joep Schrijvers 23 juni 2008 De droom van het vrije verkeer van personen in de EU is bijna gerealiseerd. Straks de Roemenen en de Bulgaren nog en dan heeft niemand meer een vergunning nodig om hier te werken, althans minder dan drie maanden. Wie voor het langere werk gaat vindt toch de onvermijdelijke bureaucratie op zijn pad.
nieuws
Mondialisering: vloek of zegen?
Pierre Pieterse 2 februari 2007 Joseph Stiglitz (Perverse globalisering en Eerlijke Globalisering) en Thomas Friedman (De aarde is plat) worden vaak in een adem genoemd. Tenminste, als het over mondialisering gaat. Maar waar Friedman mondialisering ziet als een zegen op mondiaal niveau, daar plaatst Stiglitz serieuze vraagtekens. Volgens hem kent mondialisering veel te veel verliezers, en dat kan ertoe leiden dat de wal het schip gaat keren. ”Wie wil dat de mondialisering doorzet, moet zorgen voor minder verliezers.”

Over Joseph Stiglitz

Joseph Stiglitz is een van de belangrijkste economen ter wereld. Na ene lange wetenschappelijke loopbaan was hij voorzitter van de Raad van Economisch Adviseurs van oud-president Clinton en van 1997 tot 1999 chef-econoom bij de Wereldbank. Daar moest hij wegens zijn aanhoudende kritiek op het marktfundamentalisme vertrekken. Thans is hij hoogleraar aan de Columbia University.

Andere boeken door Joseph Stiglitz

Inhoudsopgave

Voorwoord
Dankwoord

1. Een andere wereld is mogelijk
2. De belofte van ontwikkeling
3. Eerlijke handel
4. Profijt, patenten en publiek
5. De vloek van de bodemschatten opheffen
6. De planeet redden
7. De multinationale samenleving
8. De last van de schuld
9. Hervorming van het mondiale reservestelsel
10. Globalisering democratiseren

Noten
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Eerlijke globalisering