Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Het empathische brein

Waarom we socialer zijn dan we denken

Paperback Nederlands 2012 9789035137493
Niet leverbaar.

Samenvatting

Als u in Dr. No een vogelspin over James Bonds borst ziet kruipen, gaat uw hart sneller kloppen. Uw handen gaan zweten en uw huid tintelt onder de poten van de spin. Eerst bent u bang, daarna opgelucht als Bond erin slaagt te ontsnappen aan het gevaar.

Waarom voelen we mee met Bond terwijl we zelf rustig thuis op de bank zitten? We noemen dit empathie. Maar wat is empathie precies? En hoe zorgt ons brein ervoor dat u hetzelfde ervaart als James Bond?

Ook in het dagelijks leven is empathie nooit ver weg. Hoe komt het dat u meevoelt met uw geliefde en zelfs met vreemden? De ontdekking van spiegelneuronen heeft het onderzoek naar empathie op zijn grondvesten doen schudden. Spiegelneuronen blijken continu het gevoel en de emoties van anderen bij onszelf te genereren.

Christian Keysers laat ons in 'Het empathische brein' aan de hand van levendige en persoonlijke beschrijvingen van experimenten zien waarom we niet alleen individuen zijn, maar vooral ook sociale wezens. Door te kijken naar onder meer mensen met autisme en psychopathie en naar robots, verkent dit boek de veelzijdigheid van empathie, met al haar positieve en negatieve kanten.

'Spiegelneuronen, een teken van onze primatenachtergrond, verbinden ons met de situatie van anderen. Christian Keysers beschrijft op beeldende wijze hoe ze bijdragen aan empathie in ons brein, en bezorgt opwindende nieuwe informatie over de aardige kant van onze soort.' - Frans de Waal, bioloog en auteur van 'Een tijd voor empathie'

Specificaties

ISBN13:9789035137493
Trefwoorden:brein, empathie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:288
Uitgever:Bert Bakker
Druk:1
Verschijningsdatum:2-5-2012
Hoofdrubriek:Psychologie

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Christian Keysers

Christian Keysers, geboren in 1973, doet wetenschappelijk onderzoek naar spiegelneuronen. Hij leidt samen met zijn vrouw een laboratorium bij het prestigieuze Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen (NIN) aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Zijn gave om wetenschap uit te leggen aan en breder publiek bezorgde hem de Marie Curie Excellence Award.

Andere boeken door Christian Keysers

Inhoudsopgave

Inleiding: 'Connecting People'

1. De ontdekking van spiegelneuronen
2. De kracht van intuïtie
3. Spiegelen bij mensen
4. Geboren voor sociaal gedrag
5. Taal
6. Emoties delen
7. Gevoelens
8. Leren delen
9. Autisme en misverstanden
10. Een overkoepelende theorie van sociale cognitie
11. Empathie, ethiek en psychopathie

Epiloog: zijn spiegelneuronen goed of slecht?

Landkaart van het empathische brein
Referenties
Woord van dank
Over de auteur
Appendix: de Davis Interpersonal Reactivity Index

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Het empathische brein