Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Actorenanalyses

Methoden voor succesvol beleid of project

Gebonden Nederlands 2011 9789043023290
Niet leverbaar.

Samenvatting

Het succes van elk beleid of project staat of valt met de medewerking van verschillende partijen, ofwel actoren. Verschillende betrokkenen kunnen vanuit hun eigen rol een bijdrage leveren aan het realiseren - of frustreren - van elkaars doelen.

Actorenanalyses biedt de lezer methoden om snel en resultaatgericht de belangrijkste partijen in kaart te brengen en hun belangen, machtsposities en onderlinge relaties te analyseren. Actorenanalyses bieden omgevings- en procesmanagers en beleidsadviseurs een instrument om pro-actief te werken aan breed gedragen oplossingen. Verschillende methoden voor actorenanalyses worden behandeld, elk geschikt voor verschillende situaties.

Aan de hand van een stappenplan en met praktijkvoorbeelden leert de lezer deze methodes zelf toe te passen. Dit boek is daarmee nuttig voor iedereen die in zijn werk te maken heeft met actoren als cruciale schakels in het voorbereiden en uitvoeren van een succesvol beleid of project.

Specificaties

ISBN13:9789043023290
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:248
Druk:1
Verschijningsdatum:17-11-2011
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (3)

Actorenanalyses
Paul Groothengel | 24 mei 2012
Of het nou gaat om een nieuwbouwproject, het invoeren van Europese regels of de aanleg van een nieuwe metrolijn, er zijn altijd mensen en partijen bij betrokken met uiteenlopende belangen. De vraag is dan: hoe proberen zij hun invloed uit te oefenen? Door tijdig te analyseren wat de belangen en machtsposities van al die mensen en partijen zijn, bereik je eerder breed gedragen oplossingen. Dat stellen Leon Hermans en Telli van der Lei, beide universitair docent aan de TU Delft. in hun boek Actorenanalyses.
Lees verder
Actorenanalyses
Joost van Driessen | 2 mei 2012
Leon Hermans en Telli van der Lei schreven het boek Actorenanalyses: Methoden voor een succesvol beleid of project. Verschillende situaties vergen elk een andere methode en al die methoden komen in dit boek aan bod. Waarom? In het voorwoord wordt die vraag beantwoord: Projecten die vanaf het begin een stakeholderanalyse hebben ontwikkeld en die regelmatig evalueren en aanpassen, zijn effectiever in de omgang met hun omgeving. En omdat geen enkel project losstaat van de omgeving, zijn actorenanalyses nodig.
Lees verder
Actorenanalyses
Nico Jong | 25 april 2012
Projecten en beleidsprocessen kunnen alleen succesvol zijn als zij actief en passief gesteund worden door verschillende betrokken partijen of actoren. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over de mogelijke invloed van al die actoren, zoals concurrenten, medestanders, stakeholders en aandeelhouders. Om te voorkomen dat het denkproces alle kanten opvliegt, is het verstandig er structuur in aan te brengen. Structuur geeft namelijk richting en stuurt je waarneming en oordeel. Je kunt daarbij gebruikmaken van verschillende methoden. Leon Hermans en Telli van der Lei brachten die bij elkaar in hun boek 'Actorenanalyses'.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

podcast
Telli van der Lei en Leon Hermans over actorenanalyses
Paul Groothengel 12 maart 2012 'Soms kom je weer vooruit in een project door alle betrokkenen en hun belangen op een rijtje te zetten.'  Leon Hermans en Telli van der Lei zetten daarom alle methoden hiervoor op een rijtje in Actorenanalyses. 'We kunnen zoveel beter met betrokken partijen omgaan!'

Over Leon Hermans

Leon Hermans is werkzaam als universitair docent beleidsanalyse bij de Technische Universiteit Delft. Hij heeft onderzoek gedaan naar het gebruik en de toepasbaarheid van actorenanalyses ter ondersteuning van strategie en beleid. Hermans heeft ervaring met het uitvoeren van verschillende soorten actorenanalyses voor uiteenlopende projecten, zowel in Nederland als internationaal. De laatste jaren richt Hermans zich met name ook op het gebruik van actorenanalyses en andere methoden en technieken ter ondersteuning van het leren en evalueren in multi-actor omgevingen. Naast een boek over methoden voor actorenalyses (Actorenanalyses, Pearson, 2012) is Hermans coauteur van een leerboek beleidsanalyse (Policy Analysis of Multi-Actor Systems, Boom/Lemma, 2009). In 2005 werd zijn promotieonderzoek gepubliceerd (Actor Analysis for Water Resources Management, Eburon).

Andere boeken door Leon Hermans

Over Telli van der Lei

Telli van der Lei is werkzaam als universitair docent aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Zij heeft onderzoek gedaan naar het gebruik en de toepasbaarheid van actorenanalyses ter ondersteuning van strategie en beleid. Van der Lei heeft ervaring met het uitvoeren van verschillende soorten actorenanalyses voor uiteenlopende infrastructurele projecten. Haar huidige werk richt zich op het ontwerp en gebruik van geschikte methoden en technieken voor omgevingsmanagement en strategisch asset management. Naast een boek over methoden voor actorenalyses (Pearson, 2012) is zij coauteur van het boek 'Asset Management: The State of the Art in Europe from a Life Cylce Perspective' (Springer, 2012) dat verschillende innovatieve methoden en technieken voor assetmanagement bijeenbrengt. In 2009 promoveerde zij op het onderzoek 'Relating Actor Analysis Methods to Policy Problems'.

Andere boeken door Telli van der Lei

Inhoudsopgave

Voorwoord
Voorwoord van de auteurs

1. Introductie
2. Probleemsituaties en methoden voor actorenanalyse
3. Voorbereiding en eerste inventarisatie van het actorenveld
4. Doelrealisatie in netwerken: Stakeholderanalyse
5. Conflict: Conflictanalyse
6. Onderhandelen: Value-focused thinking
7. Debat: Argumentatieve analyse
8. Impasse: Q-methodologie
9. Reflectie en verbreding

Noten
Literatuur
Dankwoord
Over de auteurs
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Actorenanalyses