Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Angelsaksen versus Rijnlanders

Zoektocht naar overeenkomsten en verschillen in Europees en Amerikaans denken

Paperback Nederlands 2005 9789044117486
Voormalig top 100Totaal 88 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

De afgelopen jaren zijn Amerikaanse - of breder geformuleerd Angelsaksische - opvattingen op allerlei terreinen van de maatschappij dominanter geworden en behoren zij meer dan in het verleden tot het mainstream denken. Tot vandaag werden deze ontwikkelingen in Europa met argusogen gevolgd.

Dit boek is een tour d'horizon langs die onderwerpen waarop het Angelsaksische denken in de afgelopen jaren een stempel heeft gedrukt. De auteurs gaan op zoek naar de reden van deze schijnbaar onstuitbare opmars en schetsen een beeld van de overeenkomsten en de verschillen tussen Angelsaksische opvattingen en Europese - beter geformuleerd - Rijnlandse opvattingen.

Brouwer en Moerman gaan vanuit hun ruime wetenschappelijke en organisatorische ervaring in op onderwerpen die van wezenlijk belang zijn voor de toekomst van Europa. Aan de hand van themas's op het terrein van management en organisatie, samenwerking besturingsmodellen, wetenschap, economie en recht proberen zij zowel de Europese als de Angelsaksische uitgangspunten te schetsen en aan te geven waar overeenkomsten en waar verschillen te vinden zijn. Uit het boek komt naar voren hoe dynamisch het Europese gedachtegoed is in vergelijking met Amerikaanse ideeën en opvattingen.

Ze geven ook aan dat Europa ook voor strategische keuzes staat. De sluipende veramerikanisering is moeilijk terug te draaien en zal leiden tot fundamentele veranderingen die ver af staan van Europese traditie.

'Angelsaksen versus Rijnlanders' heeft niet de pretentie pasklare antwoorden te geven. Het is met recht een zoektocht. Het doel is wel dat het aanzet tot denken en een basis biedt voor verdere ideevorming en discussie.

Specificaties

ISBN13:9789044117486
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:132
Uitgever:Garant
Druk:1
Hoofdrubriek:Algemeen management

Expertrecensies (1)

Angelsaksen versus Rijnlanders
Jaap Peters | 22 maart 2006
'Angelsaksen versus Rijnlanders' leek me een aardige titel voor een overzichtelijk boekwerkje, slechts 132 pagina's verdeeld over zeven hoofdstukken. De eerste vraag aan Managementboek.nl was dan ook: zeker al veel van verkocht? Het antwoord was ontkennend. 
Lees verder

Lezersrecensies

3.8 van de 5
17 stemmen
6
3
7
1
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Jaap Jan Brouwer

Jaap Jan Brouwer studeerde medicijnen en rechten in Groningen en is al meer dan twintig jaar actief als organisatieadviseur. Hij werkte o.a. bij Het Ministerie van VWS en de Stuurgroep Toekomstscenario's Gezondheidszorg en schreef meerdere boeken, waaronder 'Angelsaksen versus Rijnlanders', 'Organiseren in een veranderende wereld' en 'Nieuw Europees organiseren'. Hij is mede-initiatiefnemer van de community 'Koplopers in de zorg'.

Andere boeken door Jaap Jan Brouwer

Inhoudsopgave

Voorwoord

Ten geleide

Inleiding

1. Economie - Welkom in fool's paradise.
2. Wetenschap - Dogma's versus axioma's
3. Relaties tussen organisaties - Games versus debates
4. De juridische wereld - Case Law versus Civil Law
5. Managementconcept - Befehlstaktik versus Auftragstaktik
6. De mens in organisatie - Technocratische benadering versus antropocentrische benadering
7. Planning en control versus omgaan met onzekerheden

Epiloog

1. Conclusies
2. Hoe nu verder? Het historische Europese dilemma

Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Angelsaksen versus Rijnlanders