Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, e.a.

Pedagogische tact

Op het goede moment het juiste doen, óók in de ogen van de leerling

Paperback Nederlands 2023 9789044139433
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Er zijn veel redenen waarom het lang niet altijd lukt het beste uit een leerling te halen. Te vaak worden leerlingen gereduceerd en gelabeld tot een nummer, een toetsscore of een ‘puberbrein dat niet kan plannen’. Dat zijn vrijwel altijd oversimplificaties die authentiek contact in de weg staan. Het hart van goed onderwijs wordt namelijk gevormd door de interactie tussen leraar en leerling. Dat terrein wordt in dit inspirerende boek zorgvuldig verkend, overtuigend gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijke inzichten en persoonlijke ervaringen. Daarom is dit een belangrijk boek, met een positieve boodschap. - Prof. Rob Martens is hoogleraar bij de faculteit Onderwijswetenschappen van de Open Universiteit.

Gelukkig beseffen bijna alle docenten, uit liefde voor hun vak en hun betrokkenheid bij hun leerlingen, dat opvoeden en begeleiden van leerlingen de kern is van hun dagelijks functioneren. Als tegenwicht aan het beleid van de overheid hebben onze docenten inspiratie nodig, een bevestiging en verdieping dat hun natuurlijke pedagogische grondhouding de enig juiste is. Die inspiratie biedt dit boek Pedagogische tact, een must voor alle schooldirecties en docenten in het Nederlandse onderwijs. Zeker nu! - Wim P. Littooij is voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van de vereniging voor CVO (Christelijk Voortgezet Onderwijs) in Rotterdam en omgeving.

In een fractie van een seconde de goede pedagogische interventie doen, gericht op het welbevinden en de ontwikkeling van de groep en de individuele kinderen. Pedagogische tact gaat over ‘bewuste intuïtie’ in onderwijs en opvoeding. Docenten en management hebben Pedagogische Tact, als ontwikkelingstraject gevolgd. Studenten worden volwassen en als onmisbare partner in het onderwijs benaderd. Dit boek biedt een schat aan wijsheid voor elke – aankomende – leraar! - Robert Viëtor is voormalig directeur van de faculteit Educatie van Hogeschool Leiden, nu directeur van de Iona Stichting.

Ik ben er gaandeweg mijn docentschap achtergekomen hoe belangrijk de relatie tussen leraar en leerling is in het leerproces. Het boek Pedagogische tact duidt dit proces op een prachtige manier. Door authentieke praktijkvoorbeelden te koppelen aan inspirerende theorieën heb je een krachtig instrument in handen om jezelf als leraar te verbeteren. Lesgeven is voor mij steeds meer ‘samen leren’ geworden en Pedagogische Tact is een gids om die reis voort te zetten. - Jelmer Evers is voormalig docent bij UniC in Utrecht, auteur en onderwijsontwikkelaar. Thans is hij vice-voorzitter bij de Algemene Onderwijsbond.

Annonay Andersson (1987) is kinder- en jeugdpsycholoog en thans werkzaam als psycholoog bij de Tobiasschool in Zeist en als hoofdredacteur van het NIVOZ-platform hetkind.

Esther de Boer (1971) is sociaal geograaf, ECHA specialist en adviseur bij KPC-groep. Ze concentreert zich op de begeleiding van (hoog)begaafde kinderen.

Geert Bors (1973) werkt als hoofdredacteur van Mensenkinderen, het blad van de Jenaplan-vereniging. Hij was tussen 2008 en 2020 redacteur voor NIVOZ en deed eerder onderwijservaring op in het vo, als junior-docent op het University College in Londen.

Beate Letschert (1949) is gepromoveerd psycholoog en pedagoog. Ze werkte jarenlang als lerarenopleider aan de Universiteit van Hamburg. Nu is ze Individualpsychologische Berater en Supervisor.

Rianne van der Raadt (1986) is pedagoog, met als specialisatie maatschappelijke opvoedingsstukken en was rond 2012-2014 als onderzoekster betrokken bij NIVOZ.

Luc Stevens (1941) is emeritus hoogleraar Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht en founding father van stichting NIVOZ. Hij is bekend door zijn werk rond adaptief onder-wijs en leraar-leerling interactie.

Specificaties

ISBN13:9789044139433
Trefwoorden:pedagogiek
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:213
Druk:9
Verschijningsdatum:8-11-2023
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Luc Stevens

Luc Stevens is emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en directeur van het NIVOZ - Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken in Driebergen.

Andere boeken door Luc Stevens

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Pedagogische tact