Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De shockdoctrine

De opkomst van rampenkapitalisme

Paperback Nederlands 2007 9789044509182
Niet leverbaar.

Samenvatting

In 'De shockdoctrine, De opkomst van rampenkapitalisme' beschrijft Naomi Klein aan de hand van eigen onderzoek de gevolgen van de strategie van Westerse grootmachten om wereldwijd kapitalistisch gestuurde economieën in te stellen. Dit doet ze aan de hand van de metafoor van de tabula rasa, het 'blanco land', waarop een gebied of een land opnieuw vormgegeven kan worden, ten voordele van het kapitalisme en ten koste van locale (kleinschalige) economie en culturele eigenheid.

Naomi Klein deed onderzoek in onder meer Irak, Azië, New Orleans en Argentinië en toont hoe zogenoemde 'shocks' worden gebruikt om een land leeg te maken. Zoals de shock van oorlog in Irak, de economische shock in Latijns-Amerika en de shock van natuurrampen in het tsunamigebied in Azië en in New Orleans na de orkaan Katrina.

Specificaties

ISBN13:9789044509182
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:669
Uitgever:De Geus
Druk:1
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (1)

De Shock Doctrine van Naomi Klein
Pierre Pieterse | 19 oktober 2007
In haar nieuwe boek De shockdoctrine zet Naomi Klein, bekend van de antiglobaliseringsbijbel No Logo, uiteen hoe de steeds grotere dominantie van het vrijemarktdenken in de wereld direct resultaat is van een strategie die is gebaseerd op geweld. Het laat zich lezen als een J’Accuse aan het adres van Milton Friedman.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

achtergrond
Mondialisering 4.0
Pierre Pieterse 5 december 2007 ‘De hele hype van globalisering komt van mondiale bobo’s die elkaar op vliegvelden ontmoeten en dan tegen elkaar zeggen, tut tut,tut Nederland is erg in zichzelf gekeerd.’ Aldus Joep Schrijvers. Je ziet het zo voor je. Fokke loopt peinzend heen en weer en zegt: ‘We hebben te maken met de terreur van een globale economie.’ Waarop Sukke onderuit gezakt, riposteert: ‘Het is gewoon niet te vatten. Het is allemaal zó algemeen. Misschien moeten we kiezen voor een mondiale aanpak.’

Over Naomi Klein

De Canadese Naomi Klein (1970) studeerde Engels, raakte betrokken bij de protestbeweging in de jaren negentig en noemt zichzelf nu journalist-activist. Ze heeft een column in het dagblad Toronto Globe & Mail, die in Nederland in de Groene Amsterdammer verschijnt.

Andere boeken door Naomi Klein

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Twee wetenschappelijke shocks: onderzoek en ontwikkeling
2. De eerste proef: barensweeën
3. Overleven in een democratie: wetten als bommen
4. Verdwaald in de overgang: toen we huilden, toen we sidderden, toen we dansten
5. Schokkende tijden: de opkomst van het complex van het rampenkapitalisme
6. Irak, terug bij af: de doorgeschoten shock
7. De verplaatsbare groene zone: bufferzones en explosiemuren

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De shockdoctrine