Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Ontspoord kapitalisme

Hoe het kapitalisme ontspoorde en na de coronacrisis kan worden hervormd

Gebonden Nederlands 2020 9789044644371
Verkooppositie 930Hoogste positie: 894
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Populisme kwam niet uit de lucht vallen, maar blijkt diepe economische wortels te hebben. Vanaf de jaren zeventig werd de bestaanszekerheid in de rijke westerse landen ondermijnd door hyperglobalisering en de opkomst van het superkapitalisme. Door de ICT-revolutie kwamen de middengroepen extra in de verdrukking.

Gelegitimeerd door een neoliberale ideologie trokken multinationals en aandeelhouders steeds meer macht naar zich toe. Daarbovenop verloren kiezers invloed door de overdracht van bevoegdheden aan supranationale organisaties. Verzorgingsstaten werden versoberd. De ongelijkheid nam negentiende-eeuwse vormen aan.

Vanaf de jaren tachtig begon de financiële economie de reële economie te overheersen. Malafide praktijken en zeepbellen veroorzaakten in 2008 een diepe crisis, waardoor ook andere zwakheden aan het licht kwamen. In de jaren daarna dreef de eurocrisis de volkeren van Europa uit elkaar. Ondanks alle inspanningen is het systeem niet wezenlijk veranderd. Na de uitbraak van het coronavirus in het voorjaar van 2020 werden de kwetsbaarheid ervan en de opgekropte spanningen opnieuw pijnlijk zichtbaar.

Voormalig CDA-coryfee Bert de Vries neemt de lezer in 'Ontspoord kapitalisme' mee op een reis door de ontstaansgeschiedenis van al deze ontwikkelingen. Aan het eind ervan presenteert hij radicale hervormingen om het kapitalisme houdbaarder, socialer en duurzamer te maken. Alleen zo kan worden voorkomen dat het systeem volledig in dienst blijft staan van een marktelite die er buitensporig van profiteert.

Specificaties

ISBN13:9789044644371
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:688
Uitgever:ramsj
Druk:1
Verschijningsdatum:25-5-2020
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Bert de Vries

Bert de Vries is een van de belangrijkste CDA-politici van de laatste 25 jaar. Hij was van 1982 tot 1989 fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer en van 1989 tot 1944 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Andere boeken door Bert de Vries

Inhoudsopgave

Woord vooraf

Inleiding
Hoezo ontspoord?

Deel 1: De ontsporing van de echte economie
Deel 2: De ontsporing van de economische ideologie
Deel 3: De ontsporing van het financiële systeem
Deel 4: Crises
Deel 5: Toekomstmuziek

Noten
Literatuurlijst
Personenregister
Lijst van bedrijven, instellingen en nieuwe wet- en regelgeving

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Ontspoord kapitalisme