Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Met alle geweld

Een filosofische zoektocht

Paperback Nederlands 2008 9789047701279
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

In zijn magnum opus 'Met alle geweld' probeert Hans Achterhuis - in het voetspoor van denkers als Hannah Arendt en ook veelvuldig in discussie met de actualiteit en de grote romanliteratuur - de vele verschijningsvormen van geweld te begrijpen. Welke filosofische, antropologische, sociale en politieke mechanismen zitten erachter? Maken agressie en geweldgebruik als evolutionaire erfenis deel uit van onze menselijke natuur? Als dat zo is, dan lijkt het utopisch om geweld volledig te willen afschaffen. Hoe moeten wij er dan mee omgaan? Rond dit soort vragen ontwikkelt zich een breed betoog dat van belang is voor iedereen die, al dan niet professioneel, zich vragen stelt over onze huidige conflictueuze maatschappelijke werkelijkheid.
'Alleen wanneer we leren leven met geweld, kunnen we ook leren het te domesticeren. Elke poging om het geweld radicaal uit te bannen, bergt het risico in zich het ongewild op te roepen en te vergroten.'

Specificaties

ISBN13:9789047701279
Trefwoorden:filosofie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:792
Uitgever:Lemniscaat
Druk:1
Verschijningsdatum:24-10-2008
Hoofdrubriek:Filosofie

Expertrecensies (1)

recensie
Denken over geweld
Dick Pels | 17 november 2008
Het is verleidelijk om Met alle geweld, het nieuwe boek van filosoof Hans Achterhuis, alleen al vanwege zijn omvang (730 tekstpagina’s) een beetje gewelddadig te noemen. Zelf merkt hij op dat alle grote filosofen, met uitzondering van Immanuel Kant, een tiranniek trekje vertonen. Een rest daarvan vindt men ook bij Achterhuis die met alle geweld zijn filosofische denken over geweld in één boek heeft willen stoppen. Het resultaat is een wat rommelig meesterwerk, waaruit veel valt te leren, maar dat zichzelf nogal eens herhaalt en wordt overwoekerd door erudiete uitweidingen.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Interviews en artikelen (1)

achtergrond
De filosoof en de soldaat
Dick Pels 28 oktober 2008 De filosoof met het ‘angstige karakter’, die geweld in principe vreemd is, maar wordt gefascineerd door de ongrijpbaarheid en onbeheersbaarheid ervan. De militair die van zijn beroep niet bang mag zijn en het gebruik van geweld vooral professioneel benadert. Dit contrast tussen een denker over geweld en een denkende geweldsprofessional stond jongstleden zondagavond garant voor een spannend debat in de Amsterdamse Openbare Bibliotheek. Hans Achterhuis hield er zijn nieuwste boek Met alle geweld, met als ondertitel 'Een filosofische zoektocht', ten doop. Dick Berlijn, de voormalige Commandant der Strijdkrachten, was één van de commentatoren.

Over Hans Achterhuis

Hans Achterhuis (1942) is een van de toonaangevende hedendaagse Nederlandse filosofen. Hij schreef vele filosofische werken, waaronder 'De markt van welzijn en geluk', 'De maat van de techniek' en 'Het rijk van de schaarste', 'De erfenis van de utopie' en 'Utopie'.

Andere boeken door Hans Achterhuis

Inhoudsopgave

Deel 1 Wijsgerige visies op geweld
Deel 2 Preliminaire opmerkingen: geschiedenis, definitie en afbakening van geweld
Deel 3 Geweld als middel
Deel 4 Structureel geweld en terrorisme
Deel 5 Strijd om erkenning
Deel 6 De eeuwige barbaren
Deel 7 De banaliteit van geweld
Deel 8 Moralisering van geweld
Deel 9 Van rechtvaardige oorlog naar humanitaire interventie
Deel 10 Een cultuur van geweld: van zondebok tot schaarste
Deel 11 Natuurlijke oorsprongen van geweld

Epiloog Leven met geweld
Dankwoord
Bibliografie
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Met alle geweld