Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Samen opleiden

Paperback NL 2017 9789051799590
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

"Vergeet maar snel wat je op de lerarenopleiding hebt geleerd, in de praktijk gaat het heel anders", is een vaak gehoorde uitspraak. Op opleidingsscholen, waarin scholen en lerarenopleidingen intensief samenwerken bij het opleiden van studenten tot leraren, gaat deze uitspraak echter niet op.

In haar openbare les beschrijft lector Mariëlle Theunissen de manier waarop scholen voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs samenwerken met de lerarenopleidingen om aankomende leraren goed voor te bereiden op het beroep. De opdracht van haar lectoraat is drieledig. Ten eerste betreft dit het verbinden van het opleiden van leraren door het Instituut voor Lerarenopleidingen met het opleiden van leraren door scholen in Zuidwest-Nederland. Ten tweede het optimaliseren van de doorlopende leerlijn van studenten, startende leraren en ervaren leraren. En ten derde het verbeteren van de curricula van de lerarenopleiding van de hogeschool op basis van de bevindingen uit het onderzoek van het lectoraat Samen opleiden.

Opleidingsscholen leggen de verbinding tussen theorie en praktijk, om de zogenaamde praktijkschok te voorkomen. De werkplekcurricula in opleidingsscholen passen bij de specifieke contexten van de scholen - bij de leeftijd en het niveau van de leerlingen of bij de wijk waar de school staat - zodat de studenten goed worden voorbereid om te kunnen functioneren in die context. Veel opleidingsscholen beschikken inmiddels over waardevolle onderdelen van een dergelijk werkplekcurriculum. Het doel van het lectoraat is om bij te dragen aan het opleiden van goed voorbereide leraren, door de samenhang binnen de curricula van opleidingsscholen te onderzoeken en te versterken.

Mariëlle Theunissen is lector Samen opleiden bij Kenniscentrum Talentontwikkeling en is verbonden als lerarenopleider aan het Instituut voor Lerarenopleidingen van Hogeschool Rotterdam.

Specificaties

ISBN13:9789051799590
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Uitgever:Hogeschool Rotterdam Uitgeverij
Verschijningsdatum:7-7-2017
Hoofdrubriek:Schoolboeken

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Samen opleiden