Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Gepast en ongepast geld

Een zoektocht naar het geweten van banken (en andere financiële dienstverleners)

Paperback Nederlands 2008 9789055946242
Voormalig top 100Totaal 31 dagen
Niet leverbaar.

Samenvatting

Sinds begin 2008 wordt er openlijk gesproken over een bankencrisis. Banken over de hele wereld hebben in een jaar tijd al meer dan 500 miljard euro moeten afboeken op riskante leningen en dreigden als dominostenen om te vallen. Overheden, centrale banken en Chinese staatsfondsen moesten te hulp schieten.

Maar het gaat vandaag niet alleen om een financiële crisis. Er is tegelijk ook sprake van een morele crisis. Miljoenen mensen procederen tegen banken en verzekeraars vanwege slechte voorlichting over riskante en veel te dure producten. Financiële instellingen moeten miljarden schadevergoeding betalen aan benadeelde klanten.

Maatschappelijke organisaties verwijten bankiers en beleggers gebrek aan aandacht voor de sociale en ecologische gevolgen van hun financieringen, dichtbij en ver weg. Er is ergernis over topsalarissen. Banken vertrouwen elkaar niet meer.
Wat is dat voor een industrie, die zichzelf zo in de problemen brengt? Hebben bankiers eigenlijk wel een geweten? Hoe onmaatschappelijk of maatschappelijk zijn ze? 'Gepast en ongepast geld' geeft op prikkelende wijze een genuanceerd beeld van de werkelijkheid.

Dit boek stond op de shortlist van Managementboek van het Jaar 2009.

Specificaties

ISBN13:9789055946242
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:248
Uitgever:Scriptum
Druk:2
Verschijningsdatum:14-10-2008

Expertrecensies (1)

Resultaten uit het verleden
Ben Kuiken | 18 november 2008
Hebben bankiers een geweten? Wie de puinhopen van de huidige kredietcrisis beziet, moet daar ernstig aan twijfelen. Ex-bankier Hans Ludo van Mierlo ondernam met zijn boek Gepast en ongepast geld een zoektocht naar het geweten van banken en schetst een ontluisterend beeld.
Lees verder

Lezersrecensies

3.7 van de 5
7 stemmen
1
5
0
0
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (4)

nieuws
Lintje voor Hans Ludo van Mierlo
Justin van Lopik 6 mei 2013 Hans Ludo van Mierlo heeft tijdens Beatrix' laatste lintjesregen een lintje voor zijn bankierseed ontvangen. Het Ministerie van Financien wist maar weinig mensen te onderscheiden dit jaar; in totaal 4
nieuws
De eed van Van Mierlo
Ben Kuiken 11 juni 2009 Dat boeken nog steeds veel invloed hebben, bewijst Gepast en ongepast geld van Hans Ludo van Mierlo. Nog geen half jaar na zijn pleidooi om een beroepseed in te stellen voor bankiers, is dit overgenomen door de Nederlandse Vereniging van Banken. Reden voor Management & Literatuur om even te bellen met de auteur.
interview
Hans Ludo van Mierlo: ‘Banken moeten hun maatschappelijke rol weer serieus nemen’
Ben Kuiken 6 november 2008 Een beter moment had Hans Ludo van Mierlo zich nauwelijks kunnen voorstellen voor zijn boek Gepast en ongepast geld, een zoektocht naar het geweten van banken en andere financiële dienstverleners. Terwijl de ene bank op zijn grondvesten schudt en de andere aan het infuus ligt bij de overheid, gaat Van Mierlo op zoek naar de oorzaken van dit debacle. Zijn conclusie: banken mogen nooit hun maatschappelijke functie verwaarlozen.
nieuws
Van Mierlo houdt pleidooi voor beroepseed voor bankiers
Hans van der Klis 15 oktober 2008 In zijn boek Gepast en ongepast geld betoogt Hans Ludo van Mierlo dat er een beroepseed moet komen voor alle onder toezicht staande financiële dienstverleners. De schrijver, voormalig directeur externe communicatie bij onder andere ING Groep en Rabobank, stelt dat het bankwezen niet alleen wordt geteisterd door een financiële crisis, maar ook door een morele crisis. 'Ik heb niet in het minst het idee dat het boek achterhaald is. Misschien dat ik enkele stukken kan actualiseren als er een tweede druk komt, maar dat zullen er niet heel veel zijn. Mijn betoog staat recht overeind.'

Over Hans Ludo van Mierlo

Hans Ludo van Mierlo (Tilburg, 1946) werkte sinds 1986 achtereenvolgens bij de NMB Bank, de NMB Postbank Groep, ING Groep en de Rabobank Groep. Tijdens de laatste jaren van zijn bancaire loopbaan was hij lobbyist in Den Haag voor de Rabobank Groep en voor de Nederlandse Vereniging van Banken. Voor zijn intrede in de bankwereld maakte hij naam als parlementair redacteur en politiek commentator bij de Gemeenschappelijke Persdienst (GPD) en als hoofd Communicatie van de Tweede Kamer. Hij publiceerde vijftien boeken, waaronder een groot aantal kinderboeken, een tv-serie ('Verdwaald op het Binnenhof'), enkele spelen en - onder de schuilnaam Hans Bastogne - de geromantiseerde documentaire 'Zes overhemden voor Waspam'. Van Mierlo is adviseur op het gebied van communicatie, public affairs, issue management en reputatiemanagement. Hij publiceert maandelijks prikkelende columns in het vakblad Bank- en Effectenbedrijf en op de website www.bankeneffectenbedrijf.nl

Andere boeken door Hans Ludo van Mierlo

Inhoudsopgave

Inleiding

1. Een uitblinkende bank
2. De banken beschuldigd
3. De maatschappelijke rol van banken
4. Geen werk voor amateurs
5. Zorg en zorgplicht
6. Overkreditering en zelfbeheersing
7. Hi, ha, hypotheken
8. De nieuwe ethiek van banken
9. Duurzame banken
10. Duurzaam beleggen
11. De bank als change agent
12. Het palmolie- en sojaverhaal
13. De bank en mensenrechten
14. De bank als opsporingsambtenaar
15. De kerk is de bank binnengeslopen
16. Dilemma's
17. Wat bankiers beweegt
18. Het verweesde geweten
19. En als de Chinezen komen

Conclusies en aanbevelingen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Gepast en ongepast geld