Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Echte economie

Een verhandeling over schaarste en welvaart en over het geloof in leermeesters en lernen

Paperback Nederlands 2006 9789056252328
Niet leverbaar.

Samenvatting

In 'Echte economie' speelt Arnold Heertje met de economie. Helder en beeldend zet hij recht wat in de moderne economie is scheefgegroeid. Hij hekelt de specialisaties die het zicht ontnemen op de twee uitgangspunten van de economische wetenschap: schaarste en welvaart. Door deze overspecialisering zijn eenvoudige inzichten verloren gegaan en dat leidt tot maatschappelijke schade. Vooral de onderwaardering van natuur en cultuur is een negatief gevolg van de eenzijdige nadruk op de financiële kanten van de economie en de illusie van universele meetbaarheid.

In deze 'verhandeling over schaarste en welvaart en over het geloof in leermeesters en lernen' legt Heertje het intellectuele tekort in de Nederlandse samenleving bloot. Hij wijt dit tekort aan het onderwijs en ontleent aan het jodendom zijn remedie daarvoor: het permanente leren.

Specificaties

ISBN13:9789056252328
Trefwoorden:welvaart
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:149
Druk:15
Verschijningsdatum:21-1-2012
Hoofdrubriek:Economie
ISSN:

Lezersrecensies

3.5 van de 5
6 stemmen
2
2
0
1
1

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (3)

interview
De boekenkast van Arnold Heertje
Joep Schrijvers 4 juli 2012 Hij is spraakmakend, analytisch, een exacte denker. Ooit wilde hij op de kansel staan. Het werd economie. Zijn lesboek is beroemd en berucht bij scholieren. Het boek vierde dit jaar zelfs zijn vijftig jarig bestaan. Hij is hoogleraar, spreker, columnist. Hij denkt na over goede architecturen voor maatschappelijke coördinatie: over mechanism design. Wie kent hem eigenlijk niet? Deze keer, niet bij de boekenkast maar op die andere plek waar kennis wordt gedeeld, het café, niemand minder dan prof. dr. Arnold Heertje!
interview
Echte economie
Pierre Pieterse 1 april 2008 Je hebt economie en échte economie: dat is dus economie die over meer dan geld alleen gaat. Volgens Arnold Heertje is ‘het op zijn minst nogal kortzichtig is om economie op een lijn te stellen met geld en markt’.
interview
Een interview met Arnold Heertje
Annegreet van Bergen 8 mei 2007 Een econoom die ‘het leren om het leren’ koestert. Een econoom die misprijzend stelt dat ‘efficiëntie, doelmatigheid en calculatie de plaats hebben ingenomen van het koesteren en ontwikkelen van intellectuele begaafdheid’.

Inhoudsopgave

Leerschool en leermeesters
Schaarste en welvaart
Welvaartstheorie
Leren

Noten
Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Echte economie