Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De universiteit

een leerschool in humanisering

Paperback Nederlands 2016 9789056254612
Verwachte levertijd ongeveer 2 werkdagen

Samenvatting

Voor één keer geen jammerklacht over wat er allemaal misgaat met de universiteit maar een poging – een essay – te verwoorden waar een universiteit voor dient te staan.

De achttiende-eeuwse Verlichtingsfilosoof Immanuel Kant splitst de vraag ‘Wat is de mens?’ op in drie deelvragen: wat kan ik kennen? wat moet ik doen? en wat mag ik hopen? De integrale opdracht van de universiteit is geen van de drie vragen ontlopen: kennis bieden, verantwoordelijkheid bewust maken en een zekere hoop bieden.

We kunnen het functioneren van de universiteit namelijk niet losweken uit de democratische context waarbinnen ze functioneert en ten opzichte waarvan ze ook verantwoordelijkheid draagt, in het bijzonder waar nieuwe media zich als alternatieve informatiebron opwerpen. Ondanks de greep van economie en techniek op de hedendaagse universiteit blijft de hoop terecht dat uitgerekend een universitaire kritische geest ons kan behoeden voor nieuwe vormen van ideologie en kan bijdragen tot een vorm van een gelukt leven en een zinvol bestaan in een mondiale context. De oorspronkelijke droom van de eenheid van alle kennis ten behoeve van de waarheid en de vrijheid blijft onverminderd de drijfveer van de universiteit.

Specificaties

ISBN13:9789056254612
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Uitgever:Valkhof Pers
Druk:1
Verschijningsdatum:29-4-2016
Hoofdrubriek:Filosofie
ISSN:

Expertrecensies (1)

De universiteit
Peter van den Boom | 3 juni 2016
Donald Loose presenteert in De Universiteit; een leerschool in humanisering een integratieve visie op de universitaire wereld die niet los staat van haar democratische context maar deze ook voedt. De universiteit is de bevoorrechte incarnatie van de plaats van de eeuwige dialoog.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Donald Loose

Donald Loose is emeritus bijzonder hoogleraar wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Tilburg University. Hij publiceerde over onder meer de praktische filosofie van Kant en de Franse politieke filosofie van de twintigste eeuw. Zijn recentste boek, Over vriendschap (2019), werd bekroond met de prestigieuze Socratesbeker.

Andere boeken door Donald Loose

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De universiteit