Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Prestatiemeting in de publieke sector

Tussen professie en verantwoording

Paperback Nederlands 2006 9789059314733
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De opkomst van prestatiemeting in de publieke sector lijkt niet te stuiten. Professionals in de publieke sector hebben steeds meer autonomie nodig om hun taken uit te oefenen en worden dus ook steeds vaker om verantwoording gevraagd. Prestatiemeting komt aan deze ontwikkeling tegemoet. Een gerecht kan worden afgerekend op het aantal vonnissen dat het wijst. De politieagent op het aantal verbalen dat is uitgeschreven en de wetenschapper op het aantal gepubliceerde artikelen.

De stellingen over prestatiemeting worden vaak snel ingenomen. Enerzijds is er de opvatting dat prestatiemeting bijdraagt aan de transparantie en legitimiteit van een overheid: de samenleving weet of ze 'value for money' krijgt en indien dit niet het geval is, kan ze haar maatregelen nemen. Anderzijds is er de opvatting dat prestatiemeting op geen enkele wijze recht doet aan de publieke professie: de activiteiten van organisaties als rechtbanken, politie, onderwijsinstellingen zijn niet te reduceren tot uitsluitend kwantificeerbare producten.

De auteur laat in 'Prestatiemeting in de publieke sector' zien dat beide opvattingen juist kunnen zijn. De centrale vraag hierbij is hoe prestatiemeting een levendige, inhoudsvolle en vertrouwensvolle activiteit kan zijn, waar zowel een bestuurder als een professional baat bij kan hebben.

Specificaties

ISBN13:9789059314733
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:151
Druk:2
Verschijningsdatum:14-11-2014
Hoofdrubriek:Non-profit

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (4)

tussen_droom_en_daad
De wet van de afnemende effectiviteit
Hans de Bruijn 4 maart 2014 Hans de Bruijn laat zijn licht schijnen op de wet van de afnemende effectiviteit. Die doet zijn intrede wanneer je gaat sturen op aantallen. Gevaarlijk, want voor je het weet is het enorme aantal ‘wat dan ook’ nog de enige prestatie. Pas op: perverse prikkels van prestatiemeting!
geboekstaafd
De top 3 van Willemijn Dicke
Nienke van Oeveren 11 januari 2013 Willemijn Dicke (1970) werkt als universitair hoofddocent Bestuurskunde aan de TU Delft. Ze heeft veel onderzoek naar marktwerking gedaan. Ze is tevens columnist voor het AD / Rotterdams Dagblad en schrijver van fictie. Hoe ziet haar top 3 eruit?
boekenkast
De boekenkast van Hans de Bruijn, bestuurskundige en doormodderaar
Joep Schrijvers 15 maart 2012 Hij is wetenschapper, hoogleraar maar net zo goed een ouderwetse onderwijzer. Hij vertelt, verklaart en illustreert met verve en plezier. Hij laat zien hoe in het politieke debat frames werken. Maar ook in de wereld van Managers en professionals. Hij houdt niet van grootse verhalen en de maakbaarheidgedachte. Zijn fascinatie is de onzekere wereld met zijn dubbelzinnigheid en onvoorspelbaarheid. ‘Besturen is een zaak van doormodderen’, zegt hij. Deze keer bij de boekenkast de man die het boek Framing schreef: Hans de Bruijn.
interview
Hans de Bruijn over de werkelijkheid achter de cijfers
Hans de Bruijn 28 december 2010 Het meten van prestaties van mensen en organisaties is complex. Prestatiemeting geeft een incompleet beeld, legt het accent al snel op kwantiteit, is command & control-achtig en doet geen recht aan het werk van professionals. Klopt allemaal, zegt Hans de Bruijn, hoogleraar bestuurskunde aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Maar er is ook zoiets als zinnige prestatiemeting. Meet met mate en praat over de werkelijkheid áchter de cijfers.
Alle interviews en artikelen (4)

Over Hans de Bruijn

Prof. dr. Hans de Bruijn is hoogleraar bestuurskunde aan de Faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. Hij is daarnaast onder andere verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag en programmaleider Governance aan het Netherlands Institute for City Innovation Studies.

Andere boeken door Hans de Bruijn

Inhoudsopgave

Deel I

1. Inleiding; de heilzame werking van prestatiemeting
2. De perverse effecten van prestatiemeting
3. De dynamiek van prestatiemeting: vijf wetmatigheden

Deel II

4. Ontwerpprincipes voor prestatiemeting
5. Vertrouwen en interactie
6. Inhoud en variëteit
7. Dynamiek: naar levendige prestatiemeting

Deel III

8. Conclusies en drie paradoxen

Literatuur
Over de auteur

Alle 100 bestsellers

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Prestatiemeting in de publieke sector