Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Zoeken naar de kern van cultuurverandering

Inzicht, meten, sturen

Paperback Nederlands 2009 9789059723320
Niet leverbaar.

Samenvatting

Sturen op cultuur is voor managers geen eenvoudige opgave. Zij bevinden zich op een kruispunt van vele wegen zonder duidelijke bewegwijzering. Wetenschappers zijn het verregaand oneens over de vraag of een cultuurverandering haalbaar is. Onderzoekscommissies bevelen regelmatig aan, zonder overigens aan te geven hoe deze tot stand kan komen. Adviesbureaus profileren zich met aanpakken en interventies terwijl niet duidelijk is wat de effecten daarvan zijn. auteurs van managementboeken melden succesvolle cultuurveranderingen, terwijl anderen wijzen op het regelmatig mislukken van dit soort verandertrajecten. Zelfs het begrip cultuur blijkt niet eenduidig: sommigen hanteren een beperkte omschrijving, bij anderen lijkt het alsof ieder probleem te herleiden is tot de organisatiecultuur.

Cultuurverandering is een wetenschappelijke en praktische puzzel die nog moet worden opgelost. Er bestaan vragen over wat wel en niet behoort tot de organisatiecultuur, binnen welke kaders de oplossing voor cultuurverandering moet worden gezocht, hoe lang een traject duurt, welke interventies bepalend zijn, in hoeverre verschillende typen organisaties een eigen veranderaanpak vragen en op welke manier de cultuur en cultuurverandering kan worden gemeten.

In het proefschrift 'Zoeken naar de kern van cultuurverandering' geeft Alex Straathof antwoord op deze vragen. Inzicht in hoe een organisatiecultuur in elkaar steekt, leidt bij hem tot instrumentarium om de dagelijkse feiten en ervaringen met elkaar in verband te brengen en te meten. Hierdoor wordt het sturen van cultuurverandering een opgave die tastbaar wordt, die de nodige wegwijzers kent.

Specificaties

ISBN13:9789059723320
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:295
Druk:1
Verschijningsdatum:1-9-2009
Hoofdrubriek:Verandermanagement

Expertrecensies (3)

Zoeken naar de kern van cultuurverandering
Peter van den Boom | 29 april 2010
Met zijn proefschrift 'Zoeken naar de Kern van Cultuurverandering' wil organisatieadviseur Straathof een bijdrage leveren aan de managementeffectiviteit bij het sturen op organisatiecultuur. Dat is geen eenvoudige opgave, gezien de complexiteit van het begrip cultuur en de vele veranderkundige mislukkingen. Straathof analyseert het theoretische landschap en presenteert enkele verandertrajecten. Zijn routeplan en indeling van organisatiecultuur als cultuurlandschap zijn voor managers aansprekelijke benaderingen om de door hen gepercipieerde noodzaak van verandering aan te sturen. Het kennissociologisch debat kan sterker in deze dissertatie.
Lees verder
Zoeken naar de kern van cultuurverandering
Gertjan de Groot | 7 april 2010
Alex Straathof schreef Zoeken naar de kern van cultuurverandering. Inzicht, meten, sturen.
Daarin heeft hij goed nieuws voor managers die snel een cultuuromslag willen doorvoeren, want daarvoor heb je niet meer dan een half jaar nodig. Het recept is vrij eenvoudig. Vervang de hoofdrolspelers in de groepsarena, daardoor krijgt de organisatie een andere mindset (overtuigingen en waarden) en daardoor verandert het gedrag van de medewerkers in de organisatie. Enigszins gechargeerd is dit de theorie over cultuurverandering waar Straathof op uitkomt op basis van zijn promotieonderzoek.
Lees verder
E=VC2
Pierre de Winter | 11 december 2009
Het boek Zoeken naar de kern van cultuurverandering van Alex Straathof getuigt van een verregaand mechanistisch wereldbeeld. Knap bedacht, maar wat is de meerwaarde?
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Alex Straathof

Alex Straathof is lector Management van Cultuurverandering aan de Hogeschool van Amsterdam. Daarnaast is hij zelfstandig adviseur en onderzoeker op het gebied van cultuurverandering en integriteit.

Andere boeken door Alex Straathof

Inhoudsopgave

Lijst van afbeeldingen
Samenvatting
Voorwoord

Deel 1 Cultuur en cultuurverandering in kaart gebracht
1. Op weg
2. Theoretisch landschap
Intermezzo 1: Is cultuurverandering mogelijk?
3. Cultuur gekarteerd
Intermezzo 2: Culturele kaart van Volendam
4. Cultuurtransformaties: ingrediënten voor een routeplan
5. Geaccidenteerd terrein: verschillen tussen publieke en private organisaties

Deel 2 Cultuurverkenningen en conclusies
6. Landmeter: een onderzoeksinstrument voor cultuur en cultuurverandering
7. Cultuurvernieuwing bij een uitvoerende overheidsorganisatie
8. Cultuurverbetering bij een bedrijf
9. Arenaverandering bij een politiek-bestuurlijke organisatie
10. De ligging van het land: deelconclusies en rivaliserende verklaringen
11. Einder: eindconclusies en vergezichten

Summary

Bijlagen
1. Woordenlijst voor cultuurgesprekken
2. Overzicht onderzoeksmethodieken
3. Quickscan Cultuur
4. Aanwijzingen voor laddering-interviewers

Literatuuroverzicht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Zoeken naar de kern van cultuurverandering