Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Archetype en onbewuste

Paperback Nederlands 1995 9789060699720
Verkooppositie 2758Hoogste positie: 2758
Vandaag voor 17:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Verzameld werk 2. Archetype en onbewuste
Carl Gustav Jung zag de psyche als een geheel waarin zowel het bewuste als het onbewuste een rol speelt. In het onbewuste bevinden zich psychische inhouden die niet tot het bewustzijn zijn doorgedrongen. Gaat het om vergeten en verdrongen ervaringen die een mens gedurende zijn leven heeft opgedaan, dan spreekt hij van het persoonlijke onbewuste.
Deze diepere laag, het onbewuste dat alle mensen gemeen hebben, noemde hij het collectieve onbewuste. De psychische inhouden van het collectieve onbewuste duidde hij aan met de term 'archetypen'. Kenmerkend voor archetypen is dat ze overal zijn terug te vinden: in dromen, sprookjes en mythen over de hele wereld. Jung ging ervan uit dat ze aangeboren zijn.
In dit boek worden met name het moederarchetype en het kindarchetype uitvoerig besproken. 'De geest in het sprookje' behandelt het optreden van archetypen in sprookjes (de held, de oude man, de heks, het behulpzame dier, enzovoort). Verder gaat Jung in op het begrip 'anima' (het vrouwelijke in de man), en bespreekt hij het fenomenen 'synchroniciteit', dat met de archetypen in verband staat.

Specificaties

ISBN13:9789060699720
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:332
Uitgever:Lemniscaat
Druk:3
Verschijningsdatum:12-12-2014
Hoofdrubriek:Psychologie
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Archetype en onbewuste