Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De vertraagde tijd

Revanche van de geest als filosofie van de toekomst

Ingenaaid Nederlands 2000 9789072258038
Voormalig top 100300 dagen in de Top 100
Niet leverbaar.

Samenvatting

'De vertraagde tijd' is het filosofisch zelfportret van de mens bij de eeuwwisseling. De klacht over de steeds hogere werkdruk en over stress toont hoe we gevangen zitten tussen twee definities van tijd: de tijd van de externe sociale klok en de tijd van de interne klok, het verborgen programma van zelfsturing en ontwikkeling in ieder mens. Als de externe klok steeds sneller loopt, is aanpassing aan de eigen interne klok een catastrofaal leerproces, want hoe sneller je interne klok, hoe korter je leeft, hoe minder je leert, minder mogelijkheden je ontwikkelt en hoe minder geluk je ervaart. Want hoe meer tijd, hoe meer mogelijkheden hoe meer mogelijkheden hoe meer geluk. Aan de limiet vernietigt de externe klok ons intern zelfsturingsysteem wanneer het tikken tot nul wordt gereduceerd, omdat we voor nadenken geen tijd meer hebben.

De filosofie van 'De vertraagde tijd' ontwikkelt een totaal andere visie, een logische omkering. Niet de interne klok is afhankelijk van de externe, het is omgekeerd. De culturele relativiteit van de tijd sluit aan bij Einstein, maar breidt de gedachte uit tot de cultuur en de menselijke geest. Hoe hoger de snelheid, hoe trager de klok: als de snelheid maximaal is, dan staat de klok stil. Hoe sneller de wereld verandert om ons heen, dus hoe sneller de kloksnelheid van de computer en van de externe sociale tijd, hoe meer we onze interne klok moeten vertragen, anders verliezen we ons zelfsturend vermogen en ontwikkelen we angst, boosheid en verdriet. Die emoties worden nu als ziekte beschouwd, maar het is achterstallig kennisonderhoud, er wordt uitgespaard op zelfkennis, op mensenkennis en op filosofie en sociale theorie van de kennis, terwijl de hele maatschappij op kennis en leren steunt.

Hier ligt een nieuw kennisprobleem, bij de overgang naar de volgende eeuw; want aan verandering die komt van buitenaf gaat ieder kennissysteem ten gronde. Pas wanneer we de verandering begrijpen en om kunnen zetten in zelfsturing blijven we gezond. Dat geldt ook voor besturen en management van grotere systemen en van het nieuwe Europese denken en het denken van de wereldorde als systeem. De technologie heeft de weg vrijgemaakt voor de revanche van de geest, als vermogen tot zelfsturing en tot communicatie. 'De vertraagde tijd' is een revanche van de geest, die inzicht en communicatie voortbrengt inzake waarden en ethiek, als filosofie van de toekomst.

Specificaties

ISBN13:9789072258038
Taal:Nederlands
Bindwijze:ingenaaid
Aantal pagina's:174
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:16-10-2000
Hoofdrubriek:Algemeen management

Verschijningsdata

De verschijningsfrequentie en verschijningsdata zijn nog niet bekend

Lezersrecensies

4.4 van de 5
9 stemmen
6
1
2
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Arnold Cornelis

Arnold Cornelis (1934 - 1999) was cultuurfilosoof en kennistheoreticus. Hij promoveerde in de wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit van Gent, op een proefschrift getiteld 'De maatschappij als leerproces'. Hij doceerde filosofie en sociale theorie van de kennis aan de universiteiten van Gent, Groningen en Amsterdam ook bekleedde hij de leerstoel voor sociale theorie van kennis en wetenschap aan de Faculteit Economische, Sociale en Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel.

Andere boeken door Arnold Cornelis

Inhoudsopgave

Inleiding
Baas in eigen brein.

1. Eerste dageraad. Alles is energie.
2. Tweede dageraad. De opbouw van grote ruimten.
3. Derde dageraad. Ontstaan van de tijd als leven.
4. Vierde dageraad. De opbouw van intelligentie
5. Vijfde dageraad. De dwang van de tijd.
6. Zesde dageraad. Communicatie en zelfsturing als logisch paar.
7. Zevende dageraad. De vertraagde tijd.

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De vertraagde tijd