Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Schaduwen over de woestijn

Strategie, management en organisatie van het Duitse en Britse leger van Versailles tot El Alamein

Paperback Nederlands 2012 9789075879612
Verkooppositie 2614Hoogste positie: 165
Op voorraad | Vandaag voor 21:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Bij deze historische studie over de krijgsgeschiedenis in Noord-Afrika in de Tweede Wereldoorlog is de auteur uitgegaan van de theorie van management en organisatie. De reden hiervoor is dat het verloop en de uitkomst van militaire actries vaak pas te doorgronden is als men een helder beeld heeft van de organisatorische dimensies van de betrokken organisaties. Hierbij kan men denken aan elementen als de organisatiestructuur, de mate van decentralisatie, de stijl van leidinggeven, het trainingsniveau van manschappen, de teambuilding en de Command-, Control- en Communication en Intelligence-structuur (C3I-structuur) etc.

De ontwikkelingen van twee organisaties worden onder de loep gehouden, te weten het Duitse en Britse leger. Ze worden gevolgd vanaf de vrede van Versailles tot El Alamein. Bij de analyse van de betrokken organisaties doet zich het interessante fenomeen voor dat het Duitse leger tijdens de gehele Tweede Wereldoorlog een duidelijke betere 'battlefield performance' (in bedrijfstermen 'marketperformance') kende dan al zijn tegenstanders Waarom was het Duitse leger zo succesvol en welke organisatorische dimensies speelden het Britse leger parten bij het streven naar een hogere 'battlefield performance'? Dit zijn maar enkele vragen die in dit boek de revue zullen passeren. De combinatie van organisatorische en historische analyse zal leiden tot een groter inzicht in een aantal voor onze historie van belang zijnde militaire confrontaties.

Schaduwen over de woestijn uit 2003 (4e herziene druk, 2012) heeft aan de basis gestaan van een aantal andere boeken die de auteur in de jaren daarna heeft geschreven. In zijn werk is een militair historische lijn te ontdekken in Het Oostfront (2006), Guderian (2008) en Militaire uitvindingen voor de dagelijkse praktijk (2007), en een organisatorische lijn in Angelsaksen versus Rijnlanders (2005), Nieuw Europees Organiseren (2010), Stop de Amerikanen (2011) en The Dutch Industrial Landscape (2011). Op dit ogenblik werkt hij aan twee boeken, een over de Nederlandse gezondheidszorg en een ander over operatie Market Garden.

Specificaties

ISBN13:9789075879612
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:416
Druk:4
Verschijningsdatum:17-3-2012
ISSN:

Expertrecensies (1)

Schaduwen over de woestijn
Jan Leunis de Beij MBA | 6 maart 2005

Lezersrecensies

4.0 van de 5
9 stemmen
3
4
1
1
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Jaap Jan Brouwer

Jaap Jan Brouwer studeerde medicijnen en rechten in Groningen en is al meer dan twintig jaar actief als organisatieadviseur. Hij werkte o.a. bij Het Ministerie van VWS en de Stuurgroep Toekomstscenario's Gezondheidszorg en schreef meerdere boeken, waaronder 'Angelsaksen versus Rijnlanders', 'Organiseren in een veranderende wereld' en 'Nieuw Europees organiseren'. Hij is mede-initiatiefnemer van de community 'Koplopers in de zorg'.

Andere boeken door Jaap Jan Brouwer

Inhoudsopgave

Ten geleide

1. Inleiding
2. Het Duitse leger in de periode 1918-1941
3. Het Britse leger in de periode 1918-1941
4. Noord-Afrika, Rommel en het eerste treffen
5. Tussenspel: Brevity en Battle axe
6. Crusader
7. Operatie Theseus - Op weg naar de Nijldelta
8. El Alamein: De botsing van twee werelden
9. De weg terug
10. Afronding en conclusies
11. Hoe nu verder? Ideeën voor management en organisatie

Bijlagen

1. Gevechtseffectiviteit
2. Literatuur

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Schaduwen over de woestijn