Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Casus KVK – Transformatie van een instituut

Gebonden Nederlands 2018 9789076834955
Voormalig top 100Totaal 28 dagen
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

Bijna iedereen weet wel waar de letters KVK voor staan. De Kamer van Koophandel is een instituut dat de historie van de Nederlandse economie vertegenwoordigt. Maar de oude, vooral in de regio opererende Kamers waren niet meer van deze tijd. De regionale Kamers waren geërodeerd van motoren van de lokale economie tot luxe toevluchtsoorden voor bijna pensioengerechtigde bestuurders die hoopten dat ze konden schuilen voor de veranderende wereld om hen heen.

Stilletjes aan valt de basis weg onder het bestaansrecht van de Kamer van Koophandel. Zelfs ondernemers klagen steen en been over wel verplicht meebetalen, maar weinig terugkrijgen. Steeds luider klinkt het verzoek vanuit politiek en bedrijfsleven om te reorganiseren. Vanwege de bestuursvorm met 12 regionale Kamers lukt dat niet. De regiobestuurders zijn ‘tegen’, de koepel kan geen vuist maken, de politiek draalt. Langzaam maar zeker koerst de organisatie af op haar eigen opheffing.

Totdat de politiek ingrijpt. Het bestuur van de nieuwe Kamer van Koophandel krijgt een forse, driedubbele taak mee. De regio’s ontmantelen en fuseren tot één centrale publieke organisatie. Tientallen miljoenen bezuinigen en meer dan 1.000 werknemers laten afvloeien. En het belangrijkste: de opdracht zich als publieke organisatie te heruitvinden. Verandermanagement onder stoom en kokend water. Niet omdat het kan, maar omdat het moet. Dit is het verhaal over de transformatie van een instituut in het publieke domein.

Specificaties

ISBN13:9789076834955
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:192
Uitgever:Performa
Druk:1
Verschijningsdatum:30-11-2018
Hoofdrubriek:Verandermanagement
ISSN:

Expertrecensies (1)

Casus KVK – Transformatie van een instituut
Robbert Coops | 18 januari 2019
Het ooit zo eerbiedwaardige instituut Kamer van Koophandel heeft een ingrijpende transitie ondergaan. Van fysiek georiënteerde service naar digitale dienstverlening.
Lees verder

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Jan Hoogkamer

Jan Hoogkamer studeerde economie en rechten aan de Universiteit van Amsterdam. In 1982 trad hij in dienst van de Vereniging van Kamers van Koophandel. Later KvK Nederland. Van 2005 tot 2013 was hij directeur van de Haagse vestiging. Sinds 1 januari 2014 is hij secretaris van de Raad van Bestuur van de nieuwe Kamer van Koophandel (KVK).

Andere boeken door Jan Hoogkamer

Over Sander Grip

SANDER GRIP werkt sinds 2002 als freelance journalist, gespecialiseerd in persoonlijke portretten. Behalve auteur voor diverse bladen, boeken en projecten is hij hoofdredacteur van het Rotterdamse Gers! magazine, van vakblad C (van communicatievereniging Logeion) en van JenV Magazine (online magazine van het ministerie van Justitie en Veiligheid).

Andere boeken door Sander Grip

Inhoudsopgave

1. Casus KVK
2. KVK in beeld
3. Reconstructie
4. Bijlagen

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Casus KVK – Transformatie van een instituut