Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De inkomensillusie

Rijker, welvarender, gelukkiger?

Paperback Nederlands 2008 1e druk 9789081194525
Dit product is niet leverbaar

Samenvatting

Economen kennen de geldillusie. Als mensen meer salaris krijgen omdat de prijzen stijgen, hebben ze toch het gevoel dat ze rijker zijn geworden. Ze gaan zich daar dan ook naar gedragen. Peter van der Wel (econoom en auteur) beschrijft in dit boek een nog veel gevaarlijker illusie, de inkomensillusie. Bij veel economische beslissingen is inkomen een centraal begrip. We gebruiken het Nationaal Inkomen als maatstaf voor welvaart en economische groei. Uitkeringen zijn meestal gekoppeld aan de hoogte van ons inkomen. Zelfs privé gaan we er meestal vanuit dat meer inkomen ook meer welvaart en meer geluk zal betekenen.
In dit boek laat de auteur zien dat inkomen een gevaarlijke maatstaf is om welvaart, geluk en economische groei aan af te meten. Hij legt hierbij een verband met zaken als duurzaamheid, ontwikkelingsproblematiek, vrije tijd en sociale relaties. Uitgaande van de bestaande economische theorie komt hij dan tot een uitgebreider economisch model waarmee beslissingen beter kunnen worden onderbouwd. Beter omdat er in dit model wel rekening wordt gehouden met zaken als duurzaamheid, vrije tijd en geluk. Dit boek is daarmee een praktische handleiding om door de inkomensillusie heen te kijken en zo te komen tot een leven met meer welvaart en meer geluk.

Specificaties

ISBN13:9789081194525
Trefwoorden:economie, welvaart, geluk
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:160
Uitgever:Futurevision
Druk:1
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (1)

recensie
De inkomensillusie
Frans van Schijndel | 1 juli 2008
Wij gaan er zowel in het persoonlijke als in het publieke domein impliciet vanuit dat onze welvaart en geluk toenemen als ons (nationaal) inkomen groeit. Wanneer we niet alleen de negatieve effecten van economische groei (milieu, geluidsoverlast, minder ruimte, etc.) meenemen maar ook de 'verschuivende' productie (kinderopvang, klusbedrijven, etc) zou de economische groei per saldo negatief voor onze welvaart kunnen uitpakken. Bovendien 'schuift' ons behoeftepatroon voor een deel mee met de economische groei, waardoor we van meer verdienen ook al niet substantieel gelukkiger worden. Technologische ontwikkelingen bieden ons veel mogelijkheden om welvarender te worden. Als we onze maatschappij anders gaan inrichten worden we ook nog gelukkiger. Een interessant maatschappelijk pamflet.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Over Peter van der Wel

Peter van der Wel is econoom en futuroloog, en mede oprichter van de Dutch Future Society en de Ruigoord Academie. Hij begon zijn loopbaan als leraar economie en dat is in zijn werk nog steeds terug te vinden. Peter weet ingewikkelde zaken eenvoudig te maken zonder de complexiteit tekort te doen. Als futuroloog geeft hij nu al meer dan 30 jaar inspirerende en verrassende lezingen en presentaties. Een lezing van Peter van der Wel is behalve leerzaam en humoristisch ook tegelijk een 'wake up call' en een 'call to action'. Deze vlotte en verrassende spreekstijl is ook terug te vinden in de verschillende boeken die verschenen van zijn hand. Peter heeft als consultant gewerkt voor grote multinationals, midden- en kleinbedrijf, not-for-profits en overheden zowel lokaal, als nationaal en internationaal.  Van 1998 tot 2006 was hij directeur van verschillende stichtingen zoals het Platform voor de Informatiesamenleving en de Safe Internet Foundation.

Andere boeken door Peter van der Wel

Inhoudsopgave

Voorwoord

1. Rijker en gelukkiger?
2. De productiemachine
3. Economie en geluk
4. Waarom werken wij eigenlijk?
5. Waarde en welvaart
6. De economie van het geluk?
7. De 'zachte' economische wetenschap
8. De toren van Babel
9. Kennis en informatie
10. Kennis en welvaart
11. Economische politiek
12. Reclame, de verleidingsmachine
13. Succesformule voor economische groei

Verantwoording
Bibliografie
Noten

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De inkomensillusie