Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Kritiek van het oordeelsvermogen

Gebonden Nederlands 2009 9789085063483
In herdruk, verschijningsdatum onbekend

Samenvatting

Weinig boeken hebben zo'n stempel op de moderne cultuur gedrukt als Kants drie 'Kritieken'. Na het succes van de 'Kritiek van de zuivere rede' en de 'Kritiek van de praktische rede' volgt nu Kants hoofdwerk over esthetiek, de 'Kritiek van het oordeelsvermogen'. Opnieuw een primeur.

De 'Kritiek van het oordeelsvermogen' is de vervolmaking en voltooiing van Kants kritische filosofie. In deze derde Kritiek probeert Kant het theoretisch kennen en het praktisch handelen met elkaar te verbinden. In de laatste decennia heeft de belangstelling voor dit boek een enorme revival doorgemaakt.

De eerste Nederlandse vertaling is toegankelijk, ook voor niet-ingewijde lezers; toch is zij wetenschappelijk verantwoord en met ondersteuning van Kant-experts tot stand gekomen. Het 'Ten geleide', de annotaties en het register helpen u op weg in dit fascinerende werk. Tevens is de postuum verschenen 'Erste Einleitung' opgenomen.

Jabik Veenbaas en Willem Visser zijn filosoof en vertaler. Zij vertaalden eerder Kants 'Prolegomena', de 'Kritiek van de zuivere rede' en de 'Kritiek van de praktische rede'.

Specificaties

ISBN13:9789085063483
Taal:Nederlands
Bindwijze:gebonden
Aantal pagina's:480
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:4-11-2009
Hoofdrubriek:Algemeen management

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Immanuel Kant

Immanuel Kant (1724 – 1804) werd geboren in de Pruisische stad Koningsbergen waar hij zijn hele leven zou wonen. Zijn ouders waren piëtistisch en het piëtisme, een godsdienstige beweging binnen het protestantisme die de nadruk legde op innerlijke zedelijkheid en persoonlijke geloofsbeleving, zou later Kants wijsbegeerte beïnvloeden. Aan de universiteit in Koningsbergen studeerde Kant aanvankelijk theologie, maar hij specialiseerde zich al spoedig in de natuurwetenschap en de filosofie. Na meer dan twintig jaar als huisleraar en privaatdocent werkzaam te zijn geweest, verwierf Kant zijn eerste professoraat in de logica en de metafysica. Hij zou niet alleen in deze twee vakken college geven, maar ook in de mathematische fysica, de geografie, de antropologie, de theologie, de ethiek en het natuurrecht. Van verschillende studenten, onder meer van Herder, weten we dat hij een zeer inspirerend docent was die zijn studenten tot zelfstandig denken stimuleerde. Kant had geen sterke gezondheid. Mede vanwege zijn zwakke gestel legde hij zichzelf een zeer strakke discipline op. Hij bleef tot aan zijn dood in Koningsbergen wonen; aanbiedingen om in andere plaatsen te komen doceren heeft hij nooit aangenomen. Kant was al ver over de zeventig toen hij zijn laatste boeken publiceerde. In 1797 legde hij zijn professoraat neer, na meer dan veertig jaar te hebben lesgegeven. Zijn leven mag dan geen veelbewogen verloop hebben gekend, zijn wijsbegeerte was een daverende paukenslag in de symfonie der filosofiegeschiedenis. Nog tijdens zijn leven werd hij tot ver over de Duitse grens beroemd.

Andere boeken door Immanuel Kant

Inhoudsopgave

Ten geleide
Kants derde Kritiek: hoe kan de vrijheid worden verwerkelijkt?
Geraadpleegde literatuur
Verantwoording bij de vertaling
Immanuel Kant aan Johann Friedrich Reichardt

Immanuel Kant - Kritiek van het oordeelsvermogen
Voorwoord tot de eerste druk 1790

Inleiding
Deel 1 Kritiek van het esthetisch oordeelsvermogen
Sectie 1 Analytica van het esthetisch oordeelsvermogen
Boek 1 Analytica van het schone
Boek 2 Analytica van het verhevene
Sectie 2 De dialectiek van het esthetisch oordeelsvermogen

Deel 2 Kritiek van het theologisch oordeelsvermogen
Afdeling 1 Analytica van het theologisch oordeelsvermogen
Afdeling 2 Dialectiek van het theologisch oordeelsvermogen
Aanhangsel van het theologisch oordeelsvermogen

Appendix Eerste versie van de Inleiding tot de 'Kritiek van het oordeelsvermogen'

Register van namen en zaken

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Kritiek van het oordeelsvermogen