Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Grensoverschrijdende fusies in de twintigste eeuw

De zoektocht van vijf Nederlandse ondernemingen naar de ideale buitenlandse partner en het beste integratiemodel

Paperback Nederlands 2009 1e druk 9789085067405
Vandaag voor 17:00 besteld, morgen in huis

Samenvatting

Hoe komt het dat sommige grensoverschrijdende fusies slagen en andere niet? Wat maakt deze vorm van concentratie zo moeilijk? Nederlandse ondernemingen hebben met wisselend succes geprobeerd hun marktpositie te versterken door middel van een grensoverschrijdende fusie.

De Koninklijke/Shell- en Unilever-fusies bleken bijzonder succesvol. Voor Hoogovens daarentegen verliep het samengaan met een buitenlandse partner tot tweemaal toe juist teleurstellend. In dit boek wordt het fusieverloop van Koninklijke/Shell, Enka/Glanzstoff (AKU), VFW/Fokker, Hoogovens/Hoesch (Estel), Reed/Elsevier en British Steel/Hoogovens (Corus) met elkaar vergeleken.

Per geval is bestudeerd wat de motieven waren, onder welke marktcondities de fusies tot stand kwamen en welke barrières er waren. Aan de hand hiervan is Maurits van Os er in geslaagd verschillende succes- en faalfactoren voor grensoverschrijdende fusies te benoemen.

Specificaties

ISBN13:9789085067405
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:315
Uitgever:Boom
Druk:1
Verschijningsdatum:19-12-2013
Hoofdrubriek:Organisatiekunde

Expertrecensies (2)

recensie
Grensoverschrijdende fusies in de twintigste eeuw
Arie Buvens | 2 oktober 2009
Op 13 november 2008 promoveerde bedrijfshistoricus Maurits van Os aan de Universiteit van Utrecht. In zijn dissertatie staat de vraag centraal: hoe komt het dat bepaalde grensoverschrijdende fusies een succes worden en andere niet? In 'Grensoverschrijdende fusies in de twintigste eeuw' doet hij verslag van zijn onderzoek naar een zestal fusies die in de twintigste eeuw hebben plaatsgevonden. Conclusie: het is zeer moeilijk is om een volledig gelijkwaardige fusie te realiseren en maar weinig ondernemingen slagen hier daadwerkelijk in. Het is voor Van Os zelfs de vraag of een gelijkwaardige fusie dan ook wel bestaat. Belangrijke lessen in een uiterst leesbaar boek.
Lees verder
recensie
De beste fusie is een overname
Pierre Spaninks | 7 juli 2009
Nederlandse ondernemingen zijn opvallend vaak betrokken bij grensoverschrijdende fusies. Helaas leidt dat lang niet altijd tot het gewenste resultaat. Maurits van Os onderzocht voor zijn boek Grensoverschrijdende fusies in de twintigste eeuw zes spraakmakende cases en stelde als eerste een gedetailleerd overzicht op van succes- en faalfactoren. Conclusie: een fusie heeft pas echt kans van slagen als het eigenlijk een overname is.
Lees verder

Lezersrecensies

5.0 van de 5
1 stem
1
0
0
0
0

Over Maurits van Os

Dr. Maurits van Os is verbonden aan de Universiteit Utrecht, waar hij momenteel onderzoek doet naar concentratie en concurrentie in de Nederlandse economie in de twintigste eeuw. Ook was hij verbonden aan de onderzoeksgroep die de geschiedenis van de Koninklijke Shell Groep heeft beschreven.

Andere boeken door Maurits van Os

Inhoudsopgave

Voorwoord

1 Inleiding grensoverschrijdende fusies
2 Koninklijke/Shell Groep
3 Duits-Nederlandse fusiebedrijven, 1969-1984
4 Reed Elsevier, 1993-2003
5 Corus, 1999-2007
6 Slotbeschouwing

Noten
Summary
Bijlagen
Tabellen, grafieken en figuren
Archieven
Interviews
Literatuur
Geraadpleegde periodieken
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Grensoverschrijdende fusies in de twintigste eeuw