Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, e.a.

Multidisciplinaire aspecten van artificial intelligence

Paperback Nederlands 2019 9789086920723
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Kunstmatige intelligentie (AI) mag dan vooral bekend zijn van systemen die een spel van mensen winnen, zoals schaken, een televisiequiz of poker; vandaag gaat het om serieuze bedrijfsmatige toepassingen. Exemplarisch is de financiële sector. Financiële dienstverleners maken al volop gebruik van AI, zoals bij de controle van identiteit van klanten, analyse van transactiegegevens, opsporing van fraude bij schadeafhandeling, prijsstelling in de obligatiehandel en meer. Ook de slimme assistenten van Amazon, Apple, Google en Microsoft zijn treffende voorbeelden. Wij kunnen dus niet meer van toekomstmuziek spreken, wel van een bijzondere, ‘transformatieve’ technologie. ‘Van alle nieuwe digitale technologieën wordt van artificiële intelligentie de komende tien jaar de grootste impact verwacht op de economie en maatschappij’, stelt onze regering, die er inmiddels een nationale prioriteit van heeft gemaakt.

De algemene teneur luidt dat AI een enorm potentieel heeft om ons leven te verbeteren. Vaak wordt gewezen naar ongekende resultaten bij medisch onderzoek, het voorkomen van financiële crises en bijvoorbeeld de zelfrijdende auto, die zowel verkeersveiligheid als doorstroming kan verbeteren. Die mogelijkheid doet zich voor omdat intelligente systemen hun omgeving kunnen analyseren en vervolgens in zekere mate zelfstandig actie ondernemen om specifieke doelstellingen te verwezenlijken, zoals de Europese Commissie AI omschrijft. Dat aspect vormt dan ook de crux: de inzet van zelflerende informatietechniek als hulpmiddel of middel voor automatische besluitvorming.

Daarmee wordt meteen de keerzijde duidelijk. In Nederland maken burgers zich zorgen over discriminatie en privacy-inbreuken, maar ook dat onjuiste gegevens tot onjuiste beslissingen leiden en dat door AI-systemen genomen beslissingen algemeen moeilijk zijn terug te draaien. Deze angst lijkt gegrond. Er dreigt een gevaar voor de democratie, de rechtstaat en onze vrijheden én het mogelijke onomkeerbare karakter van de gevolgen die de slimme technologie teweeg kan brengen. Gelijk het heersende sentiment over ‘de stille kracht van AI’ (de verbetering van ons welzijn), bevatten de — concepten voor — ethische en juridische normenkaders voor human-centred AI dan ook een complementaire rode draad: de borging van ons welzijn.

AI is bij uitstek een onderwerp dat een multidisciplinaire benaderingswijze vereist. Het is immers zaak de talloze vraagstukken en uitdagingen die verband houden met — de toepassing van — AI in onze samenleving, breed te benaderen.

Specificaties

ISBN13:9789086920723
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:120
Uitgever:deLex B.V.
Druk:1
Verschijningsdatum:18-11-2019
Hoofdrubriek:Juridisch
ISSN:
Jongbloed:Recht algemeen

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Natascha van Duuren

Natascha van Duuren is werkzaam bij de CLERCQ advocaten notarissen belastingadviseurs. Nad haar studie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is zij werkzaam geweest bij het Instituut voor Informatica en Recht van deze universiteit. Sinds 1998 houdt zij zich als advocate bij de CLERCQ onder andere bezig met het aanbestedingsrecht. Zij begeleidt zowel aanbesteders als inschrijvers in alle fasen van een aanbestedingstraject. Mevrouw Van Duuren heeft ruime ervaring met aanbestedingen van onder meer bouw- en automatiseringsprojecten. Aanbesteders en inschrijvers worden zonodig bijgestaan in civiele procedures. Verder draagt zij zorg voor de juridische begeleiding van grote automatiseringsprojecten en het opstellen van ICT-contracten. Zij heeft ruime ervaring op het gebied van het intellectueel eigendomsrecht, e-commerce en het domeinnamenrecht. Verdere kerngebieden zijn privacy/bescherming van persoonsgegevens en source code escrow. Mevrouw Van Duuren is per 1 januari 2005 toegetreden tot de maatschap. Zij is voorts actief als bestuurslid van diverse stichtingen en verenigingen en lid van diverse specialistenverenigingen.

Andere boeken door Natascha van Duuren

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Multidisciplinaire aspecten van artificial intelligence