Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Bijzondere gevallen van werknemersschade

De werkgeversaansprakelijkheid voor ongevallen tijdens dienstreizen, bedrijfsuitjes en deelname aan het verkeer

Paperback Nederlands 2010 9789088630569
Verwachte levertijd ongeveer 4 werkdagen

Samenvatting

De werkzaamheden die een werknemer verricht beperken zich niet tot de directe werkplek. Werknemers reizen naar en van hun werk, gaan op dienstreis of doen mee aan een bedrijfsuitje. Is er dan nog sprake van een ongeval in de uitoefening van de werkzaamheden? Geldt ook hier de reële zorgplicht van de werkgever?

In dit boek gaat mr. Yesen Cenik na hoe ver de werkgeversaansprakelijkheid in het kader van de artikelen 7:658 en 7:611 BW strekt voor ongevallen in ‘privé-situaties’, bij dienstreizen, bij bedrijfsuitjes en bij verkeersongevallen. Zij bespreekt allereerst de twee grondslagen voor werkgeversaansprakelijkheid voor schade die een werknemer als gevolg van een ongeval in het kader van zijn werk lijdt.

Daarnaast gaat zij in op de verschillende categorieën van werkgeversaansprakelijkheid: eerst behandelt zij de schuldaansprakelijkheid bij een arbeidsongeval of beroepziekte, waarna zij uitgebreid ingaat op de aansprakelijkheid voor ongevallen in het grensgebied tussen werk en privé. De ‘grensgevallen’ hebben betrekking op ‘privé-situaties’, dienstreizen, bedrijfsuitjes en verkeersongevallen. Bij verkeersongevallen wordt onderscheiden tussen het gewone woon-werkverkeer, het bijzondere woon-werkverkeer en het werk-werkverkeer.

Aan de hand van een diepgaande en kritische literatuur- en jurisprudentiestudie concludeert de auteur dat de aansprakelijkheid van de werkgever voor met name dienstreizen en verkeersongevallen verder gaat dan de werkgeversaansprakelijkheid voor de ‘gewone’ ongevallen op het werk. De werknemers die dit laatste overkomt zijn dan ook slechter af, zonder dat daar een rechtvaardiging voor is.

Specificaties

ISBN13:9789088630569
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:108
Druk:1
Verschijningsdatum:20-3-2010

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Bijzondere gevallen van werknemersschade