Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Risicovreugde

Leid liever evident gevaarlijk dan ogenschijnlijk veilig

Paperback Nederlands 2018 9789089653994
1
Voormalig Nr. 1Totaal 6 dagen
Voormalig top 100Totaal 150 dagen
Verkooppositie 2462Hoogste positie: 1
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

Digitale, technologische en sociale ontwikkelingen ontgrenzen het speelveld van organisaties. Terwijl veranderingen over elkaar heen buitelen, liggen échte revoluties nog in het verschiet. De mogelijkheden zijn eindeloos – voor wie ze ziet en ernaar handelt. Maar te veel leiders onderschatten het belang van deze transities en sluiten de ogen, waardoor bedrijven structureel onderpresteren. Dat kan anders. Nee: dat móet anders!

Dit boek is een pleidooi voor gedreven en gedurfd leiderschap. Heb je de moed om te doen wat nodig is en te dealen met tegenwind en onvoorziene omstandigheden? Durf je keuzes te maken op basis van incomplete informatie, zonder risico’s uit de weg te gaan? Heb je de verbeeldingskracht om met een onderscheidend verhaal te komen dat anderen inspireert? Zodat je bedrijf optimaal rendeert? Dit boek opent je ogen. Onder het motto: liever evident gevaarlijk dan ogenschijnlijk veilig!

- Voor het eerst ontmoeten de ‘harde’ kant van corporate finance en de ‘zachte’ kant van organisatiepsychologie elkaar op ooghoogte.
- Een boek voor frisdenkers, prestatieaanjagers en status quo-uitdagers.
- Inclusief tien spraakmakende businesscases over o.a. Rabobank, Ajax, Unilever en AkzoNobel en DSM.

Specificaties

ISBN13:9789089653994
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:240
Druk:1
Verschijningsdatum:24-5-2018
Hoofdrubriek:Leiderschap
ISSN:

Expertrecensies (3)

Risicovreugde - 'Van harte aanbevolen in deze onzekere tijden'
Hidde van der Wal | 24 april 2020
Het zijn bijzondere tijden. Er heerst een pandemie en de toekomst is onzeker. Dat eerste is nieuw en nieuws, dat laatste natuurlijk niet. We weten dat eigenlijk ook wel, maar waren het in onze jacht naar maakbaarheid en controleerbaarheid even vergeten.
Lees verder
Risicovreugde - 'Met veel plezier gelezen'
Peter van Gerwen | 13 maart 2019
Risicovreugde is volgens Leo van de Voort en Rob Fijlstra een kwestie van ruimte nemen (en ook: geven) en de verantwoordelijkheid voelen om aan die ruimte een zinnige invulling te (laten) geven.
Lees verder
Van Risicovreugde word ik blij
Martin van Staveren | 14 juni 2018
‘Leid liever gevaarlijk, dan ogenschijnlijk veilig.’ Dit is de prikkelende ondertitel van Risicovreugde, een boek dat uiterst relevant is voor formele én niet-formele leiders, of zij dit dat willen worden.
Lees verder

Lezersrecensies

4.3 van de 5
11 stemmen
9
0
0
0
2

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (3)

interview
Leo van de Voort: ‘Nederlandse commissaris zelfvergenoegd en gemakzuchtig’
Ronald Buitenhuis 23 juli 2018 In zijn nieuwe boek Risicovreugde, dat hij schreef met Rob Fijlstra, haalt strategieadviseur Leo van de Voort flink uit naar toezichthouders. Er heerst beheerskramp en er wordt vooral zelfvergenoegd gesnurkt, stelt Van de Voort. ‘Er zit zoveel meer economische waarde in Nederlandse bedrijven. Het is de morele plicht van commissarissen om dat eruit te halen.’ Gezocht derhalve: activistische commissaris.
preview
Risicovreugde – Leid liever evident gevaarlijk dan ogenschijnlijk veilig
Leo van de Voort 24 mei 2018 Bij te veel organisaties gaat het vooral om wat mensen niet kunnen en niet mogen. Mensen worden geacht om binnen de lijntjes te kleuren en voorspelbare resultaten op te leveren.
interview
Leo van de Voort & Rob Fijlstra: ‘Tijd voor leiders met moed’
Pierre Spaninks 23 mei 2018 De lat ligt lat hoog, bij Rob Fijlstra en Leo van de Voort. In Risicovreugde verbinden zij economische waardecreatie aan het moreel kompas, ‘heart and soul’ aan kasstromen, ambitie aan betrokkenheid, en actie aan reflectie. Als leider komt u niet weg met half werk.

Over Leo van de Voort

Adviseur: strateeg, dwarsdenker, rasoptimist en waarde toevoeger Leo studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde (Nijmegen), Rechten (Utrecht) en Bedrijfskunde (MBA, Rotterdam). Hij is een strateeg met een veelzijdige werkervaring in tal van branches met evenveel professionele rollen. Als topconsultant en CFO in grotere en kleinere beursgenoteerde organisaties kent hij het (strategische) klappen van de zweep. Hij ziet als rasoptimist mogelijkheden en kansen, waar anderen zich concentreren op bedreigingen en onmogelijkheden. Hij blijft daarbij een corporate finance-man in hart en nieren, maar ook iemand met een open blik voor alle andere dimensies die zorgen voor (top-) prestaties. Want als het tussen mensen niet werkt kunnen de cijfers op korte termijn kloppen, maar wordt dit op lange termijn toch altijd zichtbaar in de kasstroom. In 2000 werd hij door het zakenblad Next! uitgeroepen tot een van de vernieuwers van het vaderlandse bedrijfsleven in de jaren ’90 (‘apostel van het aandeelhouderswaarde denken’). Leo is klankbord voor Raden van Toezicht en Bestuurders met een serieus transitieprobleem. Daarnaast is hij een veel gevraagd spreker en publicist. Zo schreef hij veelvuldig voor FD, Elsevier, FEM, Holland Management Review, Tijdschrift voor Corporate Finance en diverse kranten en tijdschriften. Leo is partner bij Fuel for Living Strategies (en Fuel Participations).

Andere boeken door Leo van de Voort

Over Rob Fijlstra

Organisatie activist: frisdenker, status-quo uitdager, prestatieaanjager en potentieel ontsluiter. Na de middelbare school, sociale academie en voortgezette opleiding kreeg zijn beroepsmatige pad vorm door zijn hart te volgen en telkens niet te kiezen voor de gemakkelijkste weg. Zo leverde de erkenning als dienstweigeraar hem een baan op binnen de organisatieafdeling van de Universiteit van Amsterdam, met fantastische collega’s die hem het vak van organisatieadviseur leerde. Na vier jaar belandde hij bij de Postgiro RPS Gemeentegiro, met als mazzel dat er veel inzichten over cultuurverandering en organisatieontwikkeling op zijn pad kwamen. Na 13 jaar en verschillende leidinggevende rollen was het in 1990 tijd om op eigen benen te gaan staan. Dus sloot Rob zich als partner aan bij AVOP (Adviesgroep voor Organisatie Psychologie). Om van daaruit DGA te worden van de maatschap FijlstraWullings te Amstelveen. Rob is nu (certified) management consultant, intervisie begeleider, klankbord en begeleider van werkconferenties. Hij is tevens een energiek, uitdagend en veelgevraagd spreker. Rob is altijd op zoek naar ongebruikt potentieel met als motto ‘anders kijken, meer zien’. Zijn startvraag is dikwijls: ‘what’s really crying out for change here?’

Andere boeken door Rob Fijlstra

Inhoudsopgave

Waar blijven de barbaren? 13

1. Waarom juist nu dit boek? 17
2. Risicovreugde: nut en noodzaak 25

PRAKTIJKCASES 45
Rabobank 45
Ahold 51
Unilever 54
3. Voorstellingsvermogen en een brandende ambitie 63
4. Moed als hoeksteen voor risicovreugde 81
5. Realisatiekracht: het belang van discipline en doorpakken 97

PRAKTIJKCASES 113
Ajax 113
KPN 120
Besi 124
DSM 128
6. Activistisch toezichthouderschap 133
7. Waardecreërend leiderschap 149
8. Risicovreugde als morele opdracht 169
9. Tien struikelblokken voor risicovreugde 193
10. Dansen op de plek der moeite 213

Dankwoord 221
Bijlage 1 223
Lijst van potentiële ‘barbarenhapjes’ 2018/2019 223
Bijlage 2 225
Tien verklaringen omtrent gedrag 225
Bijlage 3 226
Karakteristieken van een bedrijf met risicovreugde 226
Bijlage 4 227
Check op de realisatie van risicovreugde 227
Bijlage 5 228
De bullshit-assessment 228
Bijlage 6 230
Spiegel: teamscore op risicovreugde 230
Bijlage 7 231
Lefscan 231
Bijlage 8 233
Quick scan Value Enhancing Leadership (VEL) 233

VEL-begrippenlijst en ‘richtinggevende inhoud’ 234
Aanbevolen literatuur 235
Een saluut aan onze consultancy-collega’s 238
Over de auteurs 239

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Risicovreugde