Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De Joodsche Raad

Het drama van Abraham Asscher en David Cohen

Paperback Nederlands 2024 9789089750525
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Nog altijd roept de Joodsche Raad felle reacties op bij voor- en tegenstanders. ‘Wat mij bij beide groepen het meest trof’, aldus auteur Hans Knoop, ‘was hun volstrekte ongeïnformeerdheid. Voor- en tegenstanders bleken zonder uitzondering feiten en achtergronden van de Joodsche Raad niet of nauwelijks te kennen.’

De Joodse volksmond sprak tijdens de Tweede Wereldoorlog van 'het Joodse verraad 'als de aanduiding van de Joodsche Raad, het instituut dat de Duitsers behulpzaam was bij de deportaties en de vernietiging van meer dan 100.000 Nederlandse Joden. Voorzitters van deze raad waren de Joodse notabelen Abraham Asscher en prof. dr. David Cohen. In schijn kreeg de Joodse gemeenschap zelfbestuur, maar in werkelijkheid werd zij gemaakt tot voltrekker van de eigen ondergang.

Hans Knoop heeft een langdurig en diepgaand onderzoek ingesteld naar de persoon, de politiek en het gedrag van deze beide voorzitters. De vraag die hij hierbij centraal stelde: waren Asscher en Cohen ‘verraders’ of hebben ze getracht ‘erger te voorkomen?’

Hans Knoop werpt een nieuw licht op deze inktzwarte geschiedenis. Een stuk geschiedschrijving dat de lezer van begin tot eind in zijn greep houdt.

De auteur heeft het geen van beide groeperingen naar de zin willen maken. Niet omdat de waarheid in het midden ligt, maar in de archieven van het NIOD. Met uitputtend onderzoek in deze archieven heeft Knoop antwoord willen geven op de vraag wie Asscher en Cohen waren. De Joodsche Raad is een fascinerend document met tal van nieuwe inzichten en visies over deze inktzwarte geschiedenis. Een stuk geschiedschrijving dat de lezer van begin tot eind in zijn greep houdt.

Hans Knoop (1943) maakte wereldnieuws met zijn reportages over oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Hij is een veelgevraagd spreker en bekend opiniemaker. Eerder verschenen bij Just Publishers 'De zaak Menten' en 'Israel, tien jaar later'.

Specificaties

ISBN13:9789089750525
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:256
Druk:1
Verschijningsdatum:12-3-2024
Hoofdrubriek:Geschiedenis
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Interviews en artikelen (1)

nieuws
MEER Moois - Parkeren, zwerver en Het kleinste kwaad
Marjan Maandag 16 maart 2024 Bij Managementboek lezen we meer dan alleen managementboeken, en we delen graag wat we lezen. In deze aflevering van MEER Moois zetten we weer enkele aanbevolen boeken op een rij.

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De Joodsche Raad