Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

De transparante overheid

Grip vergroten en verantwoording afleggen

Paperback Nederlands 2022 9789461645548
Verkooppositie 4763Hoogste positie: 4763
Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

De publieke verantwoording door de overheid over de uitvoering van beleid schiet tekort. De kritische, wantrouwige burger die het gezag niet meer als vanzelfsprekend accepteert, verwacht van zijn gezagsdragers wel een foutloze uitvoering. Bestuurders en professionals die te maken hebben met taaie problemen vol onzekerheden, durven dat niet te laten zien en tegenslagen nauwelijks toe te geven.

In dit boek gaat Jan de Ridder, vertrekkend directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam, dieper in op deze patstelling die zich ook in het lokale bestuur manifesteert. Heeft de gemeenteraad voldoende grip op de gang van zaken? Welke structurele problemen spelen er in de gemeentelijke organisatie? Wat is de rol van de rekenkamer in het politieke en organisatorische krachtenveld? Op welke wijze kan de publieke verantwoording worden verbeterd?

Onder meer aan de hand van lastige dossiers zoals de jeugdzorg, deelnemingen in private bedrijven en de participatie van de burger in het gemeentelijke beleid, laat De Ridder zien wat er mis gaat en waarom gebrek aan verantwoording en het ontbreken van grip hand in hand gaan. Het resultaat is een bij vlagen schokkend boek, maar ook een pleidooi voor een publieke verantwoording zonder terughoudendheid. Een transparante overheid verhult geen tegenslagen, maar laat zien dat ze er van leert.

Specificaties

ISBN13:9789461645548
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:264
Druk:1
Verschijningsdatum:28-1-2022
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Jan de Ridder

Jan de Ridder (1955) studeerde politicologie aan Vrije Universiteit, specialiseerde zich in methoden en technieken van sociaal wetenschappelijk onderzoek en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. In 2010 verliet hij de universiteit om directeur te worden van de Rekenkamer Metropool Amsterdam en sinds 2014 is hij ook voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Rekenkamers en Rekenkamer-commissies. Dit boek verschijnt ter gelegenheid van het symposium Waardevol Bestuur en zijn afscheid als directeur van de RMA.

Andere boeken door Jan de Ridder

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De transparante overheid