Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

de Boetefabriek

Hoe verkeersboetes steeds meer gingen opleveren (en wie ze moeten betalen)

Paperback Nederlands 2024 9789461646002
Verkooppositie 3479Hoogste positie: 285
Op voorraad | Vandaag voor 23:00 uur besteld, morgen in huis

Samenvatting

In de Boetefabriek reconstrueert Merel van Rooy hoe de verkeersboetewet Mulder vanaf de invoering in de jaren negentig, langzamerhand ontspoorde in een systeem waarin over de jaren honderdduizenden burgers onder de voet zijn gelopen. Tienduizenden van hen zijn onterecht in de gevangenis beland. De onderliggende patronen zijn herkenbaar: ze zijn dezelfde als die van het toeslagenschandaal.

Op basis van eigen onderzoek van de politieke en rechterlijke geschiedenis en getuigenverslagen schetst Van Rooy een beeld van een geldbeluste overheid die enkel geïnteresseerd is in de ‘fabriek’ en blind is voor de mens erachter. Net als met de toeslagenaffaire komt dit door een strenge wet, die in de loop van de tijd steeds hardvochtiger werd uitgevoerd en het corrigerend vermogen van de tegenmachten miste Ondanks alle aandacht voor de toeslagenaffaire beweegt dit beleid ook vandaag de dag nog binnen de oude reflexen: maximaliseren van inkomsten, uithollen van rechtsbescherming en geen oog voor de mens die dat geld moet ophoesten.

Specificaties

ISBN13:9789461646002
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:104
Druk:1
Verschijningsdatum:7-3-2024
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Over Merel van Rooy

Merel van Rooy is politiek econoom en is naast haar werk fellow bij de onafhankelijke denktank Instituut voor Publieke Economie. In haar dagelijks leven werkt ze als Rijksambtenaar op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Andere boeken door Merel van Rooy

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        de Boetefabriek