Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , , e.a.

De Europese Spagaat: Het Europa der vaderlanden of een hernieuwde Europese Unie

Paperback Nederlands 2017 9789463381963
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

Vesting Europa of terugkeer naar de natiestaat?

De feitelijke ontwaarding van de natiestaat gaat samen met een groeiende invloed van de Europese Unie. De wens om de EU in een politieke federatie te veranderen krijgt niet overal steun. Integendeel. Veel Europeanen zien liever een herstel van de nationale soevereiniteit inclusief een hervestiging van landsgrenzen.

Deze wens tot begrenzing wordt gevoed door de instroom van illegalen en vluchtelingen die veelal uit een islamitische cultuur komen. Media en politiek kijken ondertussen weg van de spanningen tussen allochtonen en autochtonen: liever richten zij hun pijlen op Rusland. Maar lang niet iedereen wenst in de oude vijand de nieuwe vijand te zien.

In Europa staan nu twee partijen tegenover elkaar: voorstanders van de EU versus pleitbezorgers van de natiestaat die deel moet uitmaken van een - om het in de woorden van de Gaulle te zeggen - 'Europa der Vaderlanden'. Deze tegenstelling tussen 'eurofielen' en 'eurosceptici' speelt in ieder EU-land. In Midden-Europese landen van de Visegrádgroep heeft de kritische houding jegens de EU intussen geleid tot een scherpe opleving van nationaalconservatief gedachtegoed.

Of de Europese politiek in de 21e eeuw terugkeert naar de natiestaat, danwel kiest voor een uitbreiding en verdieping van de EU, is onduidelijk. Wel kan nu al worden vastgesteld dat de geopolitieke ontwikkelingen in Noord-Afrika en Oekraïne ons weinig tijd laten om een passend antwoord te vinden. Deze bundel, waarin auteurs met diverse standpunten aan het woord komen, probeert een bijdrage te leveren aan het inzichtelijk maken van deze processen.

Met Bijdrage van:
Juliaan van Acker | Jan Herman Brinks | Paul Cliteur | Lex Cornelissen | Wim Couwenberg | Derk Jan Eppink | Susan Hommerson & Peter Kruit | Anton Kruft | Sid Lukkassen | Luc Pauwels | Wim van Rooy | Patrick van Schie | Marin Terpstra | Ad verbrugge | Emerson Vermaat | Arjan Witte

Specificaties

ISBN13:9789463381963
Trefwoorden:Europa, Europese Unie
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:300
Druk:1
Verschijningsdatum:14-3-2017
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Jan Herman Brinks

Jan Herman Brinks is journalist, historicus en auteur van literair proza. Hij schreef talloze boeken en artikelen over de moderne en eigentijdse Duitse en Europese geschiedenis.

Andere boeken door Jan Herman Brinks

Over Sid Lukkassen

Sid Lukkassen studeerde geschiedenis en filosofie. Hij is cursusleider van beroep en promoveerde op het onderwerp 'de democratie en haar media' waarvoor hij onderzoek verrichte op de Tweede Kamer en het Europees Parlement.

Andere boeken door Sid Lukkassen

Over Perry Pierik

Dr. Perry Pierik (1965) is auteur van verschillende historische boeken. Het bekendste werk van zijn hand is 'Van Leningrad tot Berlijn', over de Nederlanders aan het oostfront. Daarnaast publiceerde hij 'Hitlers Lebensraum, Hongarije 1944-1945' waarover de Magyar Nemzet schreef dat dit boek 'een goudmijn' was - alsmede een boek over keizer Wilhelm II 'De verlaten monarch' - alswel een boek over de geopoliticoloog Karl Haushofer waarop Pierik bij Prof. Henri Beunders promoveerde aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Begin jaren negentig publiceerde Pierik een groot aantal opinieartikelen in de Nederlandse pers voor vrijwel het gehele scala aan opinieweekbladen en dagbladen.

Andere boeken door Perry Pierik

Inhoudsopgave

Inhoud
Noot van de uitgever
Over de auteurs

Anton Kruft – Proloog
Ad Verbrugge – De twee zielen van Europa
Paul Cliteur – Zonder natie de chaos
Patrick van Schie – Soevereiniteit behoort geen speeltje van politici te zijn
Wim Couwenberg – Soevereiniteit in het Europese integratieproject
Sid Lukkassen – Europa: regressie of renaissance?
Jan Hermans Brinks – De terugkeer van rechts in Europa
Lex Cornelissen – Van nieuwe links naar nieuw rechts
Wim van Rooy – Bezonken gedachten over Europa en Islam
Emerson Vermaat – Misbruik van asielprocedures door islamitische extremisten
Derk Jan Eppink – Europa’s ziel ligt in Oost-Europa
Marin Terpstra – Europa tussen de naties en de niet-liberale democratieën
Anton Kruft – Oekraïne: splijtzwam van de Europese Unie?
Arjan Witte – De Europese politiek staat op los zand
Luc Pauwels – Voor Europa is er geen alternatief, voor de EU gelukkig wél

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De Europese Spagaat: Het Europa der vaderlanden of een hernieuwde Europese Unie