Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Geopolitieke kanttekeningen 2011-2018, en daarna

Een wereld in volle geopolitieke transitie

Paperback Nederlands 2018 9789463710763
Verkooppositie 3267Hoogste positie: 3267
Verwachte levertijd ongeveer 5 werkdagen

Samenvatting

In de periode 2011-2018 werd onze wereld aan een grondige geopolitieke transformatie onderworpen. Voor Europa lijkt het wel of alle zekerheden op het vlak van veiligheid, economie en ecologie onderuit werden gehaald. Het partnerschap met de Verenigde Staten is sterk onder druk komen te staan sinds president Trump, de relaties met Rusland verslechterden door de crises in Oekraïne en Syrië, in het Midden-Oosten ontaardde de ‘Arabische Lente’ in burgeroorlogen en regionale oorlogen in Libië, Syrië en Jemen en is een machtsstrijd gaande tussen soennieten en sjiieten.

Tegelijkertijd is het oude economische model op basis van fossiele brandstoffen aan zijn laatste decennia begonnen en werd hernieuwbare energie op sommige domeinen concurrentieel. Het westerse model van ‘democratie’ en ‘vrijheid’ kwam zelf onder druk, omdat het te veel op een neoliberale leest geschoeid was, en tegenreacties vanuit de bredere maatschappij brachten Trump en Brexit. China promoot dan weer een alternatief model. Zo ontstaat onder andere via het ‘One Belt, One Road’-initiatief een nieuwe race om Eurazië.

De auteur wil doorheen al deze verwarring duidelijkheid brengen. Er breekt voor Europa een nieuwe periode aan. Brussel kan het zich in het buitenlands beleid niet langer veroorloven om in exclusieven met de Verenigde Staten te denken. In de nieuwe geopolitiek-multipolaire wereld moet Brussel een balanspolitiek met alle ‘polen’ voeren: Washington, Moskou, Beijing, Tokio, Londen,… Met een scherpe geopolitieke analyse bespreekt prof. Criekemans de gevaren en kansen.

Prof. dr. David Criekemans doceert internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen, internationale politiek en internationale veiligheid aan het University College Roosevelt in Middelburg en geopolitiek aan het Geneva Institute of Geopolitical Studies. Daarnaast is hij ook visiting professor aan Blanquerna, Ramon Lull University in Barcelona en aan het Latin American and Carribean Institute of Geopolitical Studies op Curaçao. Hij is een veelgevraagd spreker en commentator over actuele internationaalpolitieke en geopolitieke vraagstukken voor binnen- en buitenlandse media, zowel in de geschreven pers als op radio en televisie.

Specificaties

ISBN13:9789463710763
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:305
Druk:1
Verschijningsdatum:24-10-2022
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over David Criekemans

Prof. David Criekemans is hoofddocent ‘internationale politiek’ aan de UAntwerpen en een internationaal veelgevraagde expert in de geopolitiek.

Andere boeken door David Criekemans

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Geopolitieke kanttekeningen 2011-2018, en daarna