Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Eindelijk bevrijd. Geen schuld, geen slachtoffer

Paperback NL 2021 9789464366204
Op werkdagen voor 23:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

Simon Gronowski’s levensverhaal had dat van een gewoon kind in een gewone familie moeten zijn. Maar hij is een Jood. Op 17 maart 1943 werd hij samen met zijn moeder en zijn zus door de Gestapo opgepakt. Toen hij op 19 april met het beruchte twintigste konvooi werd gedeporteerd, sprong hij uit de trein en kon hij als bij wonder ontsnappen. Hij was toen elf en een half jaar. Zijn moeder en zus verdwenen in Auschwitz.
Koenraad Tinels levensverhaal is niet minder tragisch. Zijn vader was een fervente aanhanger van Hitler; zijn broers droegen het uniform en de wapens van de SS en verdedigden de idealen van de führer.
Deze twee oorlogskinderen, Simon en Koenraad, gingen lange tijd gebukt onder het gewicht van hun verleden. Tot Sacha Rangoni, een zestienjarige jongeman, hen samenbracht tijdens een lezing die werd georganiseerd door de Union des Progressistes Juifs de Belgique. Uit die onwaarschijnlijke ontmoeting ontstond een hechte vriendschap die haar neerslag vond in dit boek, een oprecht pleidooi voor menselijkheid. Koenraad leerde van Simon dat hij de last van zijn vaders schuld niet dient te dragen, terwijl Simon van Koenraad leerde dat hij niet het eeuwige slachtoffer hoefde te blijven om zijn verloren geliefden te eren.
Hun verhaal werd verwoord door Simon Gronowski, verbeeld door Koenraad Tinel en in perspectief geplaatst door David Van Reybrouck. Het laat alle clichés achter zich en richt zich tot het hart van ieder mens, ongeacht afkomst, levensbeschouwing of religie.
Dit boek is een heruitgave van het in 2013 verschenen Eindelijk bevrijd – geen schuld, geen slachtoffer en verschijnt naar aanleiding van het eredoctoraat dat Simon Gronowski en Koenraad Tinel van de Vrije Universiteit Brussel en de Université libre de Bruxelles ontvingen op 22 september 2020 en de bijhorende uitreikingsceremonie op 17 november 2021 in de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel.

Specificaties

ISBN13:9789464366204
Taal:NL
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:112
Uitgever:Hannibal
Verschijningsdatum:30-11-2021
Hoofdrubriek:Geschiedenis

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Eindelijk bevrijd. Geen schuld, geen slachtoffer