Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Exit Fantoomtrots

4C Governance en meervoudige waarderealisatie houden barbaren buiten de poort

Paperback Nederlands 2022 9789490463922
Verkooppositie 1164Hoogste positie: 1164
Nog niet verschenen, verwacht op 14‑02‑2022
27,50

Samenvatting

Fantoomtrots is een verschijnsel dat zich kan voordoen kort voor of na een vijandelijke overname van een bedrijf. Een soort trots, een Oranjegevoel, op bedrijven die de laatste decennia van de beurs zijn gehaald, vaak door buitenlandse ‘barbaren en sprinkhanen’. Wie kent nog bedrijven als VendexKBB, Frans Maas, Nedlloyd, USG People, Ten Cate, Corio, Ballast Nedam, Grontmij, Imtech, TNT Express, Nutreco? Enzovoort.

Leen Paape en Leo van de Voort zijn van mening dat bedrijven het over zichzelf afroepen wanneer zij van de beurs worden gehaald. Ze zien luiheid en zelfgenoegzaamheid bij bestuurders en toezichthouders, die ten koste gaan van prestaties, medewerkers, organisatie en maatschappij. Het kan anders; want bestuurders die de ultieme beschermingsconstructie in stelling weten te brengen van het realiseren van een hoge waardering van het aandeel via meervoudige waarderealisatie houden ‘jagers en barbaren’ buiten de deur.

Alleen topresultaten en inspirerend waarde toevoegend bestuurlijk gedrag leiden tot de gewenste autonomie, onafhankelijkheid en bestuurlijke rust. Dit vraagt om een nieuwe, meer activistische governance. Toezichthouders dienen te zorgen voor een strakke blik op die meervoudige waarderealisatie en het benutten van het potentieel van álle bezittingen die in organisaties liggen opgesloten.

De auteurs pleiten voor de instelling van een one-tier board. Het bestuur (de executives) richt zich op de implementatie van de strategie en de winst- en verliesrekening, de kortere termijn dus. Het toezicht (de non-executives) richt zich op de langere termijn en het formuleren van een strategie die de potentie van de bezittingen op de balans optimaal benut.

'Exit Fantoomtrots' is een uitnodiging aan bestuurders en toezichthouders tot diepgaande reflectie. Het bevat een aantal spraakmakende cases uit het Nederlandse bedrijfsleven. Waaronder TomTom, DSM, KPN, Neways, Ajax, Signify, Wereldhave, Philips, ASML, Wolters Kluwer en Auping.

Een must read voor corporate Nederland!
Als bioloog verwijs ik graag naar Darwin: je kan alleen succesvol zijn als je jezelf aanpast aan een veranderende wereld; dat hebben we bij DSM gedaan, ook met betrekking tot onze innovaties. - Feike Sijbesma, voormalig CEO Koninklijke DSM

Activistisch toezichthouden is een niet te stoppen trend. En terecht. - Dorothee van Vredenburch, Executive partner De Brauw Blackstone Westbroek.

De schrijvers pleiten terecht voor een one-tier board; dit om bredere, frequentere en actievere discussies in de boardroom te bewerkstelligen. - Paul Koster, oud-directeur VEB

De Corporate governance Code is een code voor goed bestuur. ‘Goed’ is geen statisch begrip. Onze opvattingen, bijvoorbeeld over wat maatschappelijk wenselijk of aanvaardbaar is, of hoe we het begrip ‘lange termijn waardecreatie’ moeten interpreteren, zijn steeds aan verandering onderhevig. Dit boek helpt ons te reflecteren op hoe ‘goed’ er uit ziet in de wereld van vandaag, en belangrijker, van morgen. - Pauline van der Meer Mohr, Voorzitter Monitoring Commissie Corporate Governance.

Specificaties

ISBN13:9789490463922
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:192
Uitgever:Mediawerf
Druk:1
Verschijningsdatum:14-2-2022
Hoofdrubriek:Algemeen management

Over Leo van de Voort

Adviseur: strateeg, dwarsdenker, rasoptimist en waarde toevoeger Leo studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde (Nijmegen), Rechten (Utrecht) en Bedrijfskunde (MBA, Rotterdam). Hij is een strateeg met een veelzijdige werkervaring in tal van branches met evenveel professionele rollen. Als topconsultant en CFO in grotere en kleinere beursgenoteerde organisaties kent hij het (strategische) klappen van de zweep. Hij ziet als rasoptimist mogelijkheden en kansen, waar anderen zich concentreren op bedreigingen en onmogelijkheden. Hij blijft daarbij een corporate finance-man in hart en nieren, maar ook iemand met een open blik voor alle andere dimensies die zorgen voor (top-) prestaties. Want als het tussen mensen niet werkt kunnen de cijfers op korte termijn kloppen, maar wordt dit op lange termijn toch altijd zichtbaar in de kasstroom. In 2000 werd hij door het zakenblad Next! uitgeroepen tot een van de vernieuwers van het vaderlandse bedrijfsleven in de jaren ’90 (‘apostel van het aandeelhouderswaarde denken’). Leo is klankbord voor Raden van Toezicht en Bestuurders met een serieus transitieprobleem. Daarnaast is hij een veel gevraagd spreker en publicist. Zo schreef hij veelvuldig voor FD, Elsevier, FEM, Holland Management Review, Tijdschrift voor Corporate Finance en diverse kranten en tijdschriften. Leo is partner bij Fuel for Living Strategies (en Fuel Participations).

Andere boeken door Leo van de Voort

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Exit Fantoomtrots