Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Niet-normaal

Ontwikkelingen en dilemma's in de Nederlandse gehandicaptenzorg

Paperback Nederlands 2019 9789493127029
Verkooppositie 3650Hoogste positie: 3650
Op voorraad | Op werkdagen voor 21:00 uur besteld, volgende dag in huis

Samenvatting

De jaren zeventig vormden de voedingsbodem voor de emancipatie van tal van groepen die voorheen eigenlijk geen naam mochten hebben. Daardoor veranderden op ingrijpende wijze het denken over en de omgang met mensen met afwijkend gedrag. Er trok een humaniseringsgolf door de instituten die zich tot dan ontfermden over gekken, debielen, idioten of zwakzinnigen. Er werd met andere ogen naar gekeken, in andere bewoordingen over gesproken en op een andere manier mee gewerkt.

Publicist Jos van der Lans is op zoek gegaan naar antwoorden op de vraag wat deze veranderingen hebben gebracht. Hij is in gesprek gegaan met mensen die meer dan gemiddeld begaan zijn met de zorg voor mensen met beperkingen. Wat hen bindt, is dat ze allemaal erfgenamen zijn van de jaren zeventig: ze staan in de traditie van de vernieuwing die toen is ingezet. Maar ze kennen ook de worsteling daarmee, de mislukkingen, de kloof tussen beleidsdoelstellingen en de dagelijkse zorg. Ze zien het ongemak waarmee de buitenwereld nog vaak reageert, zij weten alles van de moeilijkheden om voor mensen een plek te vinden. Met elkaar vertellen deze betrokkenen de geschiedenis van de moderne gehandicaptenzorg, met alle dilemma’s die daarin aan de oppervlakte zijn gekomen.

Met een voorwoord van Femke Halsema:
‘De verdienste van dit boek is dat het werkt als een boemerang. Het gaat niet alleen over wat goede zorg moet zijn, het confronteert ons met onszelf, met onze samenleving, met ons vermogen om echt ruimte te maken.’

Specificaties

ISBN13:9789493127029
Taal:Nederlands
Bindwijze:paperback
Aantal pagina's:248
Druk:2
Verschijningsdatum:1-11-2019
ISSN:

Lezersrecensies

Wees de eerste die een lezersrecensie schrijft!

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Over Jos van der Lans

Jos van der Lans (1954) is cultuurpsycholoog en publicist. Van 1999 tot medio 2007 was hij lid van de eerste kamer voor Groen Links, met als portefeuilles volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieu, volksgezondheid en welzijn, cultuur en media.

Andere boeken door Jos van der Lans

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Niet-normaal