

Prof. dr. Cees Zwart (1934) was hoogleraar sociale pedagogiek aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en hoogleraar organisatieontwikkeling en menselijke kwaliteit aan de Katholieke Universiteit Brabant (Tias Business School).
Meer over de auteursBoeken set: Over Hoop, Transformerenderwijs en Wijsheid in Pacht
Ingenaaid Nederlands 2019 1e druk 9797090102646Samenvatting
Over Hoop
Over hoop is het levenswerk van Cees Zwart, verteld aan en door Anne Pastors. Het is een schatkamer vol 'bij elkaar geleefde' inzichten over het leven en samenleven. In dit boek worden ze in een verhalend verband geplaatst.
Deel 1 van 'Over hoop' Levensverhaal, begint met een beschrijving van Zwarts eigen leven om een beeld te geven van hoe hij tot zijn verhaal is gekomen. Welke lessen trekt hij daaruit? Die exercitie biedt handvatten voor iedereen die met zingeven en 'zinleven' bezig wil gaan.
Deel 2: Samenlevensverhaal vertelt Cees Zwarts gepassioneerde versie van het verhaal dat de weg kan wijzen naar een betere wereld in deze turbulente, onzekere en lastig te duiden tijd. Zwart duidt de ontwikkelingen in de huidige tijd door ze in een ruimer kader te plaatsen, onder andere in dat van de voorgeschiedenis en de toekomst. De turbulentie kan hij niet wegnemen. Wel weet hij raad hoe ermee om te gaan.
In 'Over hoop' draait het om de vraag hoe we de verandering van tijdperk kunnen beïnvloeden 'richting beter'. In essentie is het antwoord eenvoudig: via ons bewustzijn. Dat is de cruciale factor in het leven. Vertaald naar het samenleven, kan het bewustzijn een nieuw tijdperk verbeelden en mogelijk helpen maken. Dat nieuwe tijdperk noemt Zwart de noöcratie. Dat woord staat voor een gezindheid, een mindset voor het betere samenleven; een mindset die ons kan ‘inleiden’ in een ander verhaal. Dit boek wil een inspiratiebron vormen voor ieder die behoefte heeft aan een verdiepend ander verhaal voor haar of zijn leven en samenleven.
Transformerenderwijs
Hoe transformeer je? Die vraag puzzelt mij. In 'Wijsheid in Pacht' ging ik op zoek naar TransformerenderWijsheid door een grote omtrekkende beweging te maken en zo vele perspectieven op transformeren te verkennen. Transformerenderwijs duikt juist de diepte in om te verkennen hoe transformeren in de praktijk kan gebeuren.
'Na haar mooie boek Wijsheid in Pacht verrast Anne Pastors mij wederom aangenaam. Dit keer met een originele praktijkbenadering. Transformatie is een nogal ongrijpbaar fenomeen zegt ze, maar je kunt er iets mee doen door zelf actief te worden. Alles draait om de authentieke ervaring dat het leven een werkelijkheid is, waarin we met elkaar bewegen van het ene in het andere ‘verhaal’. Verbinding maken met maatjes is de sleutel voor een hoopvol effect. Ik ben het daar van harte mee eens.' - Em. prof. Rotterdam en Tilburg, Raadgever, publicist, verteller
'Tip: Wijs, mooi – in taal en beeld – praktijkboek Transformerenderwijs van Anne Pastors' - Erik Gerritsen, Secretaris-generaal ministerie van VWS
'In Transformerenderwijs bepleit Anne Pastors terecht hoopvolle denkbeelden en authentieke verhalen over goed (samen) leven in sociaal domein' - Kim Putters, directeur Sociaal Cultureel Planbureau
Wijsheid in pacht
We staan samenlevingsbreed op een kantelpunt. Het kantelpunt komt in de kern neer op minder verzorgingsstaat en meer participatiesamenleving. De verzorgingsstaat wordt onbetaalbaar en loopt tegen grenzen van bemensbaarheid aan. Tenminste, als we blijven denken zoals we gewend zijn: vooral in termen van professionele inzet.
De vraag is hoe we samenlevingsbreed kunnen kantelen richting participatiesamenleving. Om die vraag kunnen we niet langer heen. De transities in het sociale domein (Transitie jeugdzorg, AWBZ >Wmo, Participatiewet) zijn weliswaar een middel om tot meer participatiesamenleving te komen maar als je het oog op de transitie-bal gericht houdt, geeft dat niet vanzelf ook het spelinzicht dat de participatiesamenleving nodig heeft om tot ontwikkeling te komen.
Dit boek brengt overzicht, uitzicht en inzicht voor de transformatie van het sociale domein richting participatiesamenleving. Die transformatie vergt dat we de samenleving anders inrichten en organiseren; op zoek dus naar een ander, duurzamer grondpatroon.
Bovendien vraagt de transformatie een andere grondhouding van alle betrokkenen. Grondhouding en grondpatroon worden in dit boek uitgelijnd. Maar hoe komen we daar? Het boek stippelt een route uit aan de hand van 20 bakens. Die bakens laten zien waar het bij transformatie in essentie om draait. De 20 bakens zijn hefbomen voor het transformatieproces en tezamen vormen ze meteen ook een checklist. Bovendien is het mooie van bakens dat ze te verzetten zijn. Daarvoor is wijsheid nodig en dit boek laat zien dat we die dus al in pacht hebben.
Het boek vormt een bron van inspiratie en van toepasbare wijsheid om het sociale domein te transformeren. Dit is een boek om bij de hand te houden en steeds op terug te vallen de komende jaren.
Specificaties
Lezersrecensies
Over Anne Pastors
Anderen die dit boek kochten, kochten ook
Rubrieken
- advisering
- algemeen management
- coaching en trainen
- communicatie en media
- economie
- financieel management
- inkoop en logistiek
- internet en social media
- it-management / ict
- juridisch
- leiderschap
- marketing
- mens en maatschappij
- non-profit
- ondernemen
- organisatiekunde
- personal finance
- personeelsmanagement
- persoonlijke effectiviteit
- projectmanagement
- psychologie
- reclame en verkoop
- strategisch management
- verandermanagement
- werk en loopbaan