Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wim van der Leegte - 'Heel leuk en interessant'

De vrolijke Wim van der Leegte (geb. 1947) straalt op de kaft en het boek vertelt precies over deze gemoedelijke Brabander en oprichter van de VDL groep, die heel veel in zijn mars heeft.

Annemiek Sierhuis | 18 mei 2018 | 4-5 minuten leestijd

De VDL-groep is misschien niet met alle bedrijfsonderdelen bekend bij het grote publiek, omdat VDL met name toeleverancier van onderdelen is.

Respect voor de heer Wim van der Leegte. Hij heeft het bedrijf, nu VDL-groep echt groot gemaakt en het lijkt haast makkelijk, als je dit boek leest, maar het moet met bloed zweet en tranen zijn gegaan, zoals zijn favoriete zanger Hazes ooit zong. Een diepe buiging voor deze sterke man die vanaf de jaren '70 het bedrijf heeft geleid. Hij zegt dat hij geen vijfjarenplan kan maken, “wie kan in de toekomst kijken”, maar zijn keuzes zijn echt met groot inzicht in de toekomst en met lef en met calculaties. Dat laatste is wellicht verrassend, maar volgens mij dé sleutel tot het succes. Van der Leegte is een ster in cijfers en berekent alles wat los en vast zit. Hij werkt met nacalculatie vanaf het begin van zijn carrière en die berekeningen geven hem zoveel informatie dat hij zichzelf en het bedrijf steeds kan verbeteren. Deze directeur staat niet bekend erom dat hij boos wordt als iets niet volgens plan óf berekening verloopt, wel gaat hij graag en goed in gesprek met alle betrokkenen om telkens lessen te trekken uit de cijfers.

Wim van der Leegte heeft een groot hart, voor mensen en voor de regio. Door de jaren heen zoekt hij continu samenwerkingsverbanden in Oost-Brabant en Limburg en hij handelt vanuit de overtuiging dat wij in Nederland net zo goed kunnen produceren als in China. Hij weigert werk te verplaatsen en kiest ervoor (langer) na te denken over (technische) oplossingen om de bedrijven in Nederland te houden. Hij slaagt hier met vlag en wimpel in!

Met een gezonde blik helpt hij (grote) bedrijven in de regio zoals Daf Bussen en Nedcar. Veelal leidt dit tot een overname en elk overgenomen bedrijf wordt trouw op dezelfde manier ingelijfd bij de VDL-groep waarbij een centrale administratie en inzichtelijke calculatie nooit ter discussie staan.

Het is een verhaal vol successen die zeker niet komen aanwaaien en een verhaal met een paar mislukkingen, die Van der Leegte zonder mokken incasseert. Eénmaal werkt hij samen met generatiegenoot Jaap Blokker (geb. 1942) van het gelijknamige bedrijf. De zwaargewichten uit het Nederlandse bedrijfsleven hebben in 1990 gezamenlijk de aandelen van elektronicaketen Megapool gekocht. Van der Leegte constateert dat er bij Megapool tijdenlang een verlies wordt geleden van 2 procent per jaar en stelt dus voor de prijzen met 5 procent te verhogen. Hij is gewend dat het zo werkt. Blokker stemt hier niet mee in en in 2008 gaat Megapool failliet en verliest Van der Leegte 20 miljoen.

Ik denk dat ik hierboven al een aantal grote verschillen met het Blokker concern heb genoemd. Recent las ik het boek over Blokker van Van der Heijden & Rijlaarsdam.

De overeenkomsten zijn: familiebedrijf, generatiegenoten als directeur, Nederlands, geen beursgenoteerd bedrijf, groot bedrijf, mede door overnames.
De verschillen zijn groter (ik noem de positieve elementen bij VDL die ontbreken bij Blokker): cijfers, blijvend succes, in crisisjaren niet in de rode cijfers, samenwerking met partijen met zorg voor de andere, niet naar het buitenland, regionaal geworteld, heel open en transparent, echt investeren in technologie mede als verdienmodel en niet zonder risico, richting op kwaliteit en continuïteit, het vieren van successen met alle medewerkers en ten slotte een succesvolle overdracht van de algehele leiding aan een familielid.

Het is een heerlijk boek om te lezen. Voor mij zeker, als rasechte Brabander, ook Technische Bedrijfskunde gestudeerd, gewoond in Eindhoven zorgt voor volop herkenning.
Ook gewoon leuk om te lezen over zijn enthousiasme voor diverse takken van sport zoals voetbal met PSV en paardrijden met een eigen stal.

Een klein kritiekpunt is dat het boek niet prettig open blijft tijdens het lezen. Ook is de indeling in elf hoofdstukken iets minder geslaagd voor mij. Van de ene kant zit er een soort chronologie in het boek; van de andere kant zijn de hoofdstukken in thema's waardoor soms weer een onverwachte stap terug in de tijd wordt gemaakt.
Ook had ik het zeker gewaardeerd als er een organogram en familiestamboom was opgenomen.
De foto's in twee delen gebundeld in het boek zijn illustratief en niet meer dan dat.

Voor mij doet dit weinig af aan de kwaliteit van het boek. Gewoon een heel goed, leesbaar en interessant boek. Het sluit af met een succesvolle overdracht aan troonopvolger en zoon Willem (geb.1981), als president-directeur. Niets lijkt een continuering van dit grote bedrijf VDL Groep in de weg te staan. Ik vind het leuk om te lezen dat Willem o.a. Elon Musk als voorbeeld heeft. Het boek van Erwin Wijman & Jeanine Blaauw over deze man heb ik zojuist aangeschaft bij Managementboek.nl. Lees deze recensie binnenkort op deze site.

Advies: heel leuk en interessant om te lezen. Gewoon kopen, dus!

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden