Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Meer Moois voor kinderen

De afgelopen jaren deelden we met een aantal collega's van Managementboek regelmatig aanbevelingen voor 'overige boeken'. Boeken die geen Managementboeken zijn. De traditie ontstond in coronatijd toen we met zijn allen meer tijd hadden om te lezen. Wij blijven onze tips delen!

Karin werkt als marketeer bij Managementboek.

Karin de Zwaan | 1 november 2022

Vandaag bundel ik alle tips die ik eerder deelde voor kinderboeken. Boeken om zelf te lezen, maar ook veel voorleesboeken. De favorieten van mijn zoon en die van mijzelf, uit mijn jeugd. Want mijn liefde voor lezen geef ik graag door. Alle aanbevelingen hieronder verschenen eerder in het Online Magazine op deze site. De nieuwste tips staan bovenaan, toen we begonnen met deze tips was mijn zoon zo'n 5 jaar oud, nu is hij 8.

Andy Griffiths, Terry Denton

De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

Bij het maken van deze lijst ontdekte ik dat ik De waanzinnige boomhut nog niet eerder deelde. En dat terwijl dit de favoriete reeks van mijn zoon is. Om samen te lezen én om zelf te lezen. Een fenomeen is het deze reeks. Al jarenlang. 11 boeken met steeds 13 nieuwe verdiepingen en knotsgekke verhalen van Andy en Terry. Met heel veel tekeningen en heerlijk flauwe (jongens)humor. Echt ik hoor schaterlachen uit de slaapkamer komen. En dan worden er stukken voorgelezen. Want weet je dat het schrijven van een dik boek langer duurt dan het schrijven van een dun boek, want voor het schrijven van een dun boek heb je niet zoveel tijd nodig als voor het schrijven van een dik boek.

Yuval Noah Harari

Hoe wij het machtigste dier op aarde werden

Het is kinderboekenweek en natuurlijk breng ik dan een kinderboek onder de aandacht. Een ongewoon kinderboek: het jeugdboek van Yuval Noah Harari. Hij is vooral bekend om Sapiens, het boek dat voor veel mensen het belangrijkste boek is dat ze ooit gelezen hebben. Ook Hoe wij het machtigste dier op aarde werden gaat over de ontstaansgeschiedenis van de mens. Nu geschreven voor de jeugd. Wie zijn we eigenlijk en waar komen we vandaan? In september sprak Harari op het Amsterdam Business Forum voor een volle zaal leiders. De meesten bezoekers hadden Sapiens al gelezen, waren fan van Harari. Vanuit Managementboek runden wij de boekenstand en dit kinderboek werd een van de bestverkochte boeken die dag. Geschikt vanaf ongeveer 10 jaar.

J.K. Rowling

Harry Potter en de vuurbeker

Een tijd geleden kwam de vraag: ‘Mama, mag ik de vierde film van Harry Potter zien?’ Stef was nog zeven en de adviesleeftijd is twaalf. ‘Nou,’ zei ik, ‘als je acht bent en we hebben van te voren het boek gelezen dan kunnen we hem wel samen kijken.’ En dus begon ik met voorlezen uit Harry Potter en de vuurbeker. Deze week was de verjaardag en dus keken we, al was het boek nog niet helemaal uit, de film. Zijn reactie: ‘Mama, waarom gaat de film zo snel, waarom zitten Dobby en Winky niet in de film en waarom doet Hermelien niet aan de S.H.I.T.? Weet je dat Sirius ook bijna niet in de film zit? En het is niet Marcel die Harry vertelt over kieuwwier, dat is Dobby!’ Kortom, hij gaf me een kleine samenvatting over waarom het boek écht beter is dan de film. En hij leerde dat lezen echt een andere beleving is dan kijken.

C.S. Lewis

De complete Kronieken van Narnia

Een klassieker die ik nooit las: De kronieken van Narnia. Sommige klassiekers kunnen langs je heen gaan, misschien had onze bibliotheek hem niet, misschien was het eind jaren 80 helemaal uit. Feit is dat ik Narnia nooit eerder las. Nu ben ik aan het inhalen en lees ik het voor aan mijn zoon. En we hebben al bijna twee van de zeven boeken achter elkaar gelezen! Narnia is verslavend! En deze complete en geïllustreerde editie is zijn geld echt waard. Een heel mooi cadeau.

Monica Furlong

Juniper

Eigenlijk was ik helemaal vergeten dat ik van historische romans houd, zeker als ze over hekserij gaan. Juniper was altijd een van mijn favoriete kinderboeken. Nu kwam De heks van Limbricht van Susan Smit op mijn pad. Een verhaal in de ik-vorm, verteld door Entgen Luijten: een eigengereide vrouw met veel kennis over de natuur. Ze vertelt over haar arrestatie op verdenking van hekserij, over het leven dat ze tot dan toe leidde op het Limburgse platteland, over haar proces en haar verzet. Smit baseerde dit verhaal op de processtukken over de vervolging van Entgen, die allemaal bewaard zijn gebleven.

Studio Dick Laan

Pinkeltje in Diergaarde Blijdorp

Iedereen kent Pinkeltje. Zijn geestelijk vader Dick Laan overleed in 1973, daarna hebben anderen zijn werk voortgezet. Onder de naam Studio Dick Laan verschijnt vanaf 2014 de reeks ‘Pinkeltje in', waarbij Pinkeltje steeds bij een andere bekende toeristische plek op bezoek is. Boeken die waarschijnlijk veel in de souvenirwinkels aldaar verkocht worden. Ik lees Pinkeltje in Blijdorp inmiddels al voor de derde keer voor. Volgens mijn zoon een doorslaand succes en een spannend verhaal. Voor ons samen is het vooral een fijn boek vanwege de vele herkenbare plekken en bekende dieren. Binnenkort gaan we ze eindelijk weer in het echt bezoeken!

Elena Favilli

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Een misleidende titel: een boek dat over bijzondere vrouwen gaat is écht niet alleen voor meisjes. Mijn zoon (bijna 7) opende Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes en herkende Rocky meteen van Wie is de Mol?. Nu weet hij dat zij een stoere voetbalster is en over de hele wereld straatvoetbaltoernooien organiseert voor kinderen. In dit nieuwe boek in de reeks staan nog 99 andere bijzondere Nederlandse vrouwen, met hun inspirerende verhaal. Denk aan Bibian Mentel, Jacoba van Beieren, Nikkie de Jager en Noraly Beyer. Divers en van alle tijden. Een verhaal op één pagina, elk voorzien van een prachtig portret door 48 Nederlandse illustratoren.

Gary Northfield

Rollebollen met de Romeinen

Is jouw kind geïnteresseerd in Romeinen? En wil het daar op een grappige, verhalende manier meer over leren? Dan kun je nu naast Asterix en Obelix ook een boek van Julius Zebra lezen. In het eerste boek, Rollebollen met de Romeinen, wordt Julius Zebra ontvoerd door de Romeinen en naar het Colosseum gebracht. Waar hij eerst denkt een circus met jonglerende apen te gaan bekijken, ontdekt hij al snel dat hij en zijn medegevangenen zélf de voorstelling zullen zijn. Bij het voorlezen ligt mijn 6-jarige zoon regelmatig dubbel van het lachen. Zelfstandig te lezen vanaf ongeveer 9 jaar.

Roald Dahl

Joris en de geheimzinnige toverdrank

De klassiekers van Roald Dahl horen bij je opvoeding. Gekke mensen, griezelige griezels, fantasie die best zou kunnen. Onlangs las ik Joris en de geheimzinnige toverdrank voor. Joris heeft een grootmoe waar hij nogal van gruwelt, en ze woont bij hem in huis. Op een dag is Joris alleen thuis met grootmoe en besluit hij haar medicijn te vervangen door zijn eigen brouwsel. Hoogtepunt volgens mijn zoon (6 jaar): dat oma zó groot werd dat ze in de schuur moest slapen.

Marie Lotte Hagen

Het grote voorleesboek voor rond de 3 jaar

Het grote voorleesboek voor rond de 3 jaar: korte verhalen, prenten om naar te kijken en wat langere verhalen voor peuters, gebundeld in een boek. Onze favoriet was altijd het verhaal Zaterdag van Esther Leeuwrik. Over Hugo die met zijn vader naar de markt gaat en Beer meeneemt. Een koekje met roze streep bij de bakker, een groene appel van het groentemeisje en natuurlijk eten ze kibbeling bij de viskraam. Want mama houdt niet van vis. Met grappige en herkenbare illustraties.

Yuval Zommer

Het Vrolijke Vogel Boek

Geniet jij ook zo van de vogels in je tuin? Of weet je er niks vanaf, maar blijft je kind maar vragen stellen over wat hij of zij ziet? In Het vrolijke vogel boek vind je naast de bekende stadsvogels ook allerlei bekende andere vogels terug: van ekster en ijsvogel tot albatros en kolibrie. Mooie tekeningen van Yuval Zommer en handige vogelweetjes voor jouw onverzadigbare kind. Op dit moment is bij ons de secretarisvogel erg populair.

Charlotte Dematons

Alfabet

De hype van dit moment in kinderboekenland is Alfabet van Charlotte Dematons. En terecht. Drie jaar tekende ze aan dit woordeloze prentenboek over letters. Elke spread een letter. Laat ik een heel klein fragment van de K beschrijven: In de klas ligt een kleed met daarop een kruispunt waarop een kruisspin loopt en kabouters een kussengevecht houden. Alle kinderen dragen klompen. Ze spelen kaart met een kangoeroe, niet op een tafel maar op een omgedraaid krat. Tafel is niet met een k.

Dick Bruna, Samuel Levie

eten met nijntje

Eten met Nijntje is echt het meest schattige kookboek dat je ooit zult zien. Vijf Nijntjeverhalen, met de bekende herkenbare tekeningen, over eten en koken zijn samengevoegd met 40 recepten voor onze kleintjes. Van jongs af aan begrijpen waar ons eten vandaan komt én gezond eten, leggen een fijne basis. Zo wordt een nieuwe generatie letterlijk groot met Nijntje.

Marc Van Ranst, Geert Bouckaert, Sebastiaan Van Doninck

Monsterlijke microben

Actueler dan ooit: het kinderboek Monsterlijke microben. Je leert wat de verschillen zijn tussen bacteriën en virussen, waarom je je handen moet wassen voor het eten, wat een vaccin is en hoe dat werkt - en nog veel en veel meer over microben. De kennis van viroloog Marc Van Ranst helder opgeschreven door Geert Bouckaert en van grappige illustraties voorzien door Sebastiaan Van Doninck. De proefjes die je thuis kan doen om alles nog beter te begrijpen hebben we nog niet gedaan maar maken het boek wel echt af. Een aanrader voor leergierige basisschoolleerlingen.

De Efteling B.V.

En ze leven nog lang en gelukkig

We kunnen er niet op uit nu. Geen dagjes weg, niet eens naar het bos. Maar we kunnen wel ontsnappen... ontsnappen naar het Sprookjesbos van De Efteling. Eind 2019 bracht De Efteling een nieuw sprookjesboek uit. Daarin staan alle dertig sprookjes die je kent uit het Sprookjesbos en nog acht verhalen bij attracties. Een van onze favorieten is nu al het verhaal van de ondeugende Max en Moritz uit Duitsland. De broertjes die met hun zeepkistenrace de hoofdrol hebben in de nieuwe, nog te openen achtbaan. Voorbereiding voor als we straks weer mogen.

Annemarie van der Eem, Mark Janssen

Ik wil een leeuw!

Ken je kinderen die altijd een plan hebben? Sjuul uit Ik wil een leeuw is zo'n kind. En dit keer heeft hij besloten dat hij een beest wil. Tijd om met zijn moeder te onderhandelen. De inzet is hoog: een leeuw als huisdier. Maar uiteindelijk krijgt Sjuul precies wat hij wil. Ik wil een leeuw is een prachtig prentenboek van Annemarie van Der Eem en Mark Janssen.

Paul van Loon

Lang leve de Leeuwenkuil

Het hebben van een kind is het beste excuus om ook als dertiger weer Paul van Loon te gaan (voor)lezen. Zijn Leeuwenkuil-boeken zijn heerlijk. Kinderen die in de dierentuin wonen, waar hun vader eigenaar van is. Een dierentuin waar altijd wel iets gebeurt, waardoor broer Daniël en zus Suzina weer op onderzoek moeten. En dan hebben ze ook nog een eigen boomhut!

Jochem Myjer

De Gorgels

Voorlezen is een zegen, bij ons het rustmoment van de dag. De Gorgels en het geheim van de gletsjer is de favoriet van dit moment. Cabaretier Jochem Myjer zette zijn onmetelijke fantasie op briljante wijze in voor dit kinderboek. En de kleine gorgels die ziekmakende brutelaars vangen zodat de kinderen niet ziek worden, zijn nog troostend ook.

Over Karin de Zwaan

Karin werkt als marketeer bij Managementboek.

Wat vond u van deze lijst?

1
0

Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Over Karin de Zwaan

Karin werkt als marketeer bij Managementboek.

Wat vond u van deze lijst?

1
0

Ook een boekenlijst maken?

Bent u geïnspireerd geraakt door deze boekenijst en wilt u zelf een lijst maken? Dat kan!

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden