Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
,

Animal Spirits

Hoe instincten in de mens de economie sturen

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2011 9789047003045
Direct te downloaden

Samenvatting

Het begrip 'animal spirits' (psychologische drijfveren) was in de jaren dertig de verklaring van econoom Keynes voor het grillige menselijk handelen voor en tijdens de Grote Depressie: eerst de euforie en het optimisme, daarna de massale verkoop van aandelen, consumenten die in paniek al hun geld bij de bank weghaalden met als gevolg grote werkeloosheid. In de huidige crisis zien we hetzelfde gedrag. De zuivere marktwerking heeft gefaald; de ideeën van Reagan en Thatcher en de revolutie van de 'rationele verwachtingen' bleken geen rekening te houden met het instinctieve en door emotie gestuurde gedrag van aandeelhouders, beursspeculanten en spaarders.

In dit revolutionaire boek tonen de auteurs aan hoe de animal spirits in het gedrag van mensen tot uiting komen en welke invloed dat heeft op allerlei economische verschijnselen. Hoe belangrijk is vertrouwen in anderen voor onze economische beslissingen? Wat vinden wij een rechtvaardige verdeling in inkomens? Hoe verleidelijk is corrupt en anti-sociaal gedrag? Hoe laten wij ons meeslepen door allerlei positieve of negatieve geruchten? De auteurs pleiten ervoor dat de overheid een rol speelt om de animal spirits in goede banen te leiden.

'Animal Spirits' geeft inzicht in hoe de mens en economie verbonden zijn en wat we moeten doen om met hevige fluctuaties in de economie om te gaan.

Specificaties

ISBN13:9789047003045
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:272
Druk:1
Verschijningsdatum:24-11-2011
Hoofdrubriek:Economie

Expertrecensies (2)

Animal Spirits
Edward Groenland | 1 februari 2010
Een aparte gewaarwording: mijn eigen vakgebied, consumentengedrag, openbaart zich onverhoeds aan twee macro-economen, George Akerlof en Robert Shiller. Zij schreven het boek 'Animal Spirits. Hoe instincten in de mens de economie sturen'. De Amerikaanse auteurs duiden voor ons de oorzaken van onder meer de huidige, mondiale kredietcrisis. Hun klassieke theorieën falen, en dat verbaast ons niets. Die gaan er namelijk van uit dat mensen rationeel en verstandig zijn. Een scheutje 'Animal Spirits' toegevoegd, door de vertalers aangeduid als 'psychologische drijfveren', en het gaat al een stuk beter.
Lees verder
De economie als kind
Dick Pels | 12 oktober 2009
George Akerlof en Robert Shiller volgen in Animal Spirits Keynes: de economie wordt niet voortgedreven door rationele motieven van eigenbelang, maar door allerlei irrationele emoties, intuïties, impressies en illusies, en deze zijn er juist verantwoordelijk voor dat zij voortdurend op en neer gaat.
Lees verder

Verschijningsdata

De verschijningsfrequentie en verschijningsdata zijn nog niet bekend

Lezersrecensies

4.8 van de 5
4 stemmen
3
1
0
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (2)

nieuws
'Nobelprijs' Economie naar gedragseconoom Robert Shiller
Jeroen Ansink 14 oktober 2013 De Amerikaanse econoom Robert Shiller heeft samen met zijn collega’s Eugene Fama en Lars Peter Hansen de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economische Wetenschappen ter nagedachtenis aan Alfred Nobel (de ‘Nobelprijs voor de Economie’) gewonnen. Dat heeft het Nobelprijs-comité in Stockholm vandaag bekendgemaakt. Het trio won de prijs voor hun onderzoek naar ‘de empirische analyse van activaprijzen’, dat ze los van elkaar deden.
nieuws
Waarom Robert Shiller zich telkens laat verrassen
Jeroen Ansink 9 oktober 2009 Enige zelfspot kan Robert Shiller niet ontzegd worden. De Yale-econoom die vorige week in New York was voor de presentatie van zijn boek Animal Spirits, liet zich introduceren met een fragment van de satirische Daily Show met Jon Stewart. Daarin werd de draak gestoken met de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner. De man die belast is met de ergste vastgoedcrisis sinds mensenheugenis bleek niet eens in staat om zijn eigen huis te verkopen. Of Shiller, die als mede-oprichter van de Case-Shiller huizenprijsindex een expert is op dat gebied, misschien een verklaring had?

Over George Akerlof

George Akerlof is hoogleraar economie aan de universiteit van Californië in Berkeley. In 2001 ontving hij de Nobelprijs voor zijn onderzoek naar de invloed van informatie op de marktwerking.

Andere boeken door George Akerlof

Over Robert Shiller

Robert Shiller is auteur van Irrational Exuberance en The Subprime Solution. Hij is hoogleraar economie aan Yale University.

Andere boeken door Robert Shiller

Inhoudsopgave

Voorwoord
Dankwoord
Inleiding

Deel 1 De theorie van animal spirits
1. Vertrouwen en zijn multipliers
2. Redelijkheid
3. Corruptie en kwade trouw
4. Geldillusie
5. Verhalen

Deel 2 Acht vragen en hun antwoorden
6. Waarom komen economieën in een depressie terecht?
7. Waarom hebben centrale bankiers macht over de economie (voor zover ze die hebben)?
Naschrift bij hoofdstuk 7: De huidige financiële crisis: wat moet er gedaan worden?
8. Waarom zijn er mensen die geen werk kunnen vinden?
9. Waarom is er op lange termijn een wisselwerking tussen inflatie en werkloosheid
10. Waarom is sparen voor de toekomst zo'n arbitraire zaak?
11. Waarom zijn financiële prijzen en bedrijfsinvesteringen zo grillig?
12. Waarom gaan onroerendgoedmarkten op en neer?
13. Waarom is armoede onder minderheden anders?
14. Conclusies

Noten
Literatuur
Register

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        Animal Spirits