Ik wil succesvol zijn en presteren. Ik wil niet falen en mislukken. Ik wil een makkelijk leven leiden, fantastische relaties hebben en altijd toegejuicht worden op mijn werk. Maar zo werkt het helaas niet in het leven. De praktijk pakt vaak anders uit. Iedere dag zit vol met fouten.
Ik ben Remko van der Drift, van beroep faalkundige. In theorie weet ik hoe je goed om kunt gaan met fouten. Maar in de praktijk voelen fouten vaak stom – die van mezelf nog het meest. Ik sla veel flaters en ze blijven helaas ook lang hangen.
Vier jaar geleden schreef ik mijn eerste boek, het managementboek Fouten maken moet. Durf het beste uit jezelf en je team te halen. Ik schreef dit boek voor mensen die in of met een team werken; het bevatte veel handvatten om anders om te gaan met falen op het werk.
Maar ik ontdekte een jaar geleden dat ik eigenlijk een ‘fout’ boek had geschreven. Fouten maken moet is iets te gemakkelijk gezegd. Het lijkt net alsof het maken van fouten het doel is. En dat klopt niet. Fouten maken is een middel. Het helpt je om je volledige potentieel te benutten.
Daarom ben ik een nieuw boek gaan schrijven. Het is niet gericht op teams en samenwerken, zoals het eerste boek, maar op persoonlijke issues rondom falen en hoe je de moed krijgt om deze op te lossen.
Ik heb falen mijn hele leven moeilijk gevonden en zag heel veel mensen om mij heen ook worstelen met dit thema. Improvisatietheater/theatersport, het wetenschappelijk onderzoek van Carol Dweck (vaste en groeimindset), Boeddhisme en mindfulness leerde mij met meer acceptatie, vrijheid en lichtheid met mijn fouten om te gaan. Het gaf mij meer moed om te falen.
Want om echt het allerbeste uit jezelf te kunnen falen, heb je deze moed nodig. De ‘t’ van mijn eerste boek Fouten maken moet moest dus een ‘d’ worden: Fouten maken moed. Moed om een andere mindset aan te nemen, moed om jezelf te onderzoeken, moed om in het diepe te springen, moed om na falen weer op te staan.
Moed is de bereidheid om echt in de spiegel te kijken en patronen bij jezelf te herkennen en te veranderen. Moed is imperfectie omarmen en het idee opgeven dat dingen per se op een bepaalde manier moeten gaan. Moed is niet meegaan met de verhalen in je hoofd. Moed is uitdagingen aangaan, jezelf laten zien, met het risico dat je faalt. Moed is weten dat je kunt falen en er toch helemaal voor gaan. Moed is tegenslag doorstaan en je hart openen voor onverwachte omstandigheden.
In mijn nieuwe boek help ik je deze moed te ontwikkelen. Foutenmakenmoed is het verwelkomen van iets wat meestal niet welkom is. En om dat te kunnen doen, is het nodig om anders te kijken naar onze meest fundamentele denkfout: dat we niet goed genoeg zijn zoals we zijn.
Foutenmakenmoed is de moed die je nodig hebt om jezelf okay vinden, ook al ga je op je bek. Met deze moed kun je makkelijker kijken naar je daden, je patronen en je overtuigingen, in plaats van je te laten overrompelen door gedachten als: ‘Ik ben slecht als ik faal.’
We hebben vaak waardering voor mensen en organisaties die de moed hebben om mislukkingen te delen en ervan leren en te groeien. Bij onszelf kunnen we die moed niet altijd opbrengen, laat staan waarderen. Foutenmakenmoed is ook het lef hebben om openlijk te kunnen dealen met fouten, met minder angst voor afwijzing en meer kwetsbaarheid.
Ik heb veel geleerd van mijn fouten, ik ga er snel nog een maken. Niet omdat ik het leuk vind om te falen, maar omdat ik geloof dat het me helpt een completere versie van mezelf te worden.
Remko van der Drift is faalkundige, opschudder, auteur en directeur van het Instituut voor Faalkunde. Hij wil dat jij milder wordt voor je eigen fouten en dat ook kan zijn voor de fouten van anderen. Dan kunnen we misschien allemaal faalkundigen worden! Met energieke workshops, trainingen en lezingen inspireert hij mensen om het allerbeste uit zichzelf te falen. Hij is de auteur van Fouten maken moed
Over Remko van der Drift
Remko van der Drift is directeur van het Instituut voor Faalkunde. Hij bouwt met passie aan een faalkundige samenleving. Waarin mensen imperfecties van zichzelf en anderen aanvaarden. Waarin mensen open zijn over mislukkingen. Waarin mensen fouten en falen benutten voor een mooiere wereld. Met meer ruimte voor leren, genieten, vernieuwen en compassie.