Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Zelfstandige mét plezier - Bepaal zelf je succes

‘Our purpose in life is to be happy. Why should we choose to do anything that brings us misery? Like water flows down, life flows to happiness.’ Woorden die Sri Sri Ravi Shankar in 2015 uitsprak tijdens een lezing in de Beurs van Berlage.

Alexandra Smith | 4 september 2017 | 3-4 minuten leestijd

Zijn woorden sluiten aan bij mijn visie op ondernemerschap in Zelfstandige mét plezier. Als zzp’er ben je vrij om te kiezen waar je gelukkig van wordt, dus waarom kiezen voor waar je ongelukkig van wordt?

Er is een reden waarom ik al vrij jong besloot dat ik dat absoluut nooit ging doen. Soms kreeg ik goedbetaalde banen aangeboden die mijn banksaldo echt nodig had, maar geld was nooit een drijfveer. Geluk was dat wel. Ik groeide namelijk op in een multiprobleemgezin waar van alles moest en weinig mocht. Daar werd ik diepongelukkig van. Dus toen ik op mijn 19e uit huis ging, nam ik me heilig voor dat ik voortaan alleen nog maar ging doen wat ik leuk vind. Bij verschillende werkgevers ontdekte ik vervolgens ook waar ik goed in ben. Mijn talenten heb ik op latere leeftijd verder ontwikkeld, met behulp van studies en natuurlijk de nodige ervaring.

Lang nam ik aan dat ‘doen wat je leuk vindt’ voldoende is. Dit bleek mijn blinde vlek. Een andere blinde vlek was: succes volgt vanzelf, als je maar hard genoeg werkt. Onbewust praatte ik hiermee anderen na. Wat ik nu weet: dat is niet zo. Je kunt beter efficiënt werken dan hard werken. En doen wat je leuk vindt, is een absolute voorwaarde om te starten. Maar het is géén succesformule en het betaalt óók niet je rekeningen. Je zwabbert doelloos rond als je geen doelen koppelt aan je passie(s). Zonder een duidelijke richting, komt er weinig van de grond. Sterker nog, beland je misschien wel in een crisis zoals mij overkwam in 2012 toen ik 100 dagen dankbaarheid begon te schrijven. Hierdoor wist ik het tij te keren.

Gelukkig maar, want van je liefde je werk kunnen maken is een van de grootste deugden die er bestaat. En juist dit dreig je te verliezen als je ‘zomaar wat doet’. Het langdurig uitblijven van succes brengt je vervolgens in een vernauwde focus. Je ziet de kansen niet meer en raakt teleurgesteld. Ineens gaat het over geld dat niet langer binnenkomt in plaats van waarom je doet wat je doet. Weg motivatie. En ja, dan is werk gewoon werk. Erger nog: ga je iets doen wat je niet leuk vindt.

In Zelfstandige mét plezier leg ik uit hoe je dit kunt voorkomen. Op basis van persoonlijke ervaring gecombineerd met de lessen die ik leerde van de gelukswetenschap. Het is namelijk echt zo dat je kunt werken aan motivatie, werken aan succes en veel zelf kunt doen om méér ondernemersgeluk te ervaren.

We zijn met zo’n 1,5 miljoen al dan niet parttime zelfstandig ondernemers in Nederland en ze zijn zo divers als je je maar kunt voorstellen. Er bestaat dus in mijn ogen niet een feilloze succesformule die voor ons allemaal werkt. Wat er wél bestaat? Wat er in jou leeft aan waarden en talent. Dit boek gaat uit van wat er in jezelf aanwezig is om succes te ervaren op basis van je persoonlijke succesdefinitie en niet dat van anderen. Door de oefeningen krijg je inzicht in jezelf, overzicht over je situatie en de tools om niet alleen doelen te stellen maar ze ook grotendeels te halen. Dat is wat mij geholpen heeft en wat ik andere zzp’ers ook gun. Handig voor startende ondernemers of ondernemers die weer even alles op scherp willen zetten. Ondernemen is namelijk blijven reflecteren en vooruit blijven kijken. Én blijven voelen of het nog klopt waar je mee bezig bent!

Na haar studies richtte Alexandra Smith haar bedrijf Fabel op van waaruit ze de afgelopen tien jaar veel zzp’ers coachte met hun ondernemerschap. Als verhaalcoach en trainer storytelling helpt ze dagelijks grote, internationale organisaties (incl. het Europees Parlement) met verhalen, pitches en presentaties. Ze is de auteur van Zelfstandige mét plezier en eerder 100 dagen dankbaarheid.

Over Alexandra Smith
Alexandra Smith (1975) groeide op in het getto van Amsterdam. Na de mavo haalde ze haar middenstandsdiploma en belandde ze uiteindelijk bij Radio 10 Gold. Hier bloeide haar passie voor communicatie op. Vanaf haar 26e ging ze zowel Nederlands als theaterwetenschap studeren. Beide studies voltooide ze, waarvan de laatste cum laude. Na haar studies richtte ze haar bedrijf Fabel op van waaruit ze de afgelopen tien jaar veel zzp’ers coachte met hun ondernemerschap. Als verhaalcoach en trainer storytelling helpt ze dagelijks grote, internationale organisaties (incl. het Europees Parlement) met verhalen, pitches en presentaties. Haar eerdere boek 100 dagen dankbaarheid, dagboek van een zzp’er in crisistijd kreeg een vervolgserie columns in NRC.next en won de harten van veel zzp’ers. Het maakte haar een veelgevraagd spreker op zzp- en mkb-events. Eind 2015 gaf ze een TEDx-talk. In 2015 behaalde Alexandra het certificaat van de cursus The science of happiness (University of Berkeley). Nadat ze deze gelukslessen ging toepassen in haar werk als ondernemerscoach en verhaalcoach, kreeg ze het idee voor Zelfstandige mét plezier. Haar websites: www.fabelaars.nl en www.alexandrasmith.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden