‘Het is 4 januari, 9:15 uur. Ik kom na twee weken kerstvakantie het gemeentehuis inlopen. De nieuwjaarsreceptie is aan de gang, maar ik ben iets later. Ik had een afspraak bij de huisarts voor een ontsteking aan de schenen waar ik maar niet vanaf kwam. Ik had die in de loop van de voorgaande maanden opgebouwd en na de kerstvakantie kon ik als eerste terecht om geholpen te worden. De blessure was een tegenreactie op mijn werk. Na mijn eerste werkdag, vier maanden geleden, had ik een halve marathon gelopen uit pure frustratie. Vandaag is de dag dat aan die frustratie een einde komt: ik ga mijn baan opzeggen.’
Avontuur
Zo begon mijn avontuur als zelfstandig ondernemer. Ongelukkig in een baan met structuren waar ik mijn vraagtekens bij zet. Als net afgestudeerde young professional verbaasde ik mij over hoe al die volwassen mensen hun dag besteedden. Het was een reality-check van jewelste.
Was dat waarom ik al die tijd naar collega was gegaan, papers had geschreven en mijzelf in de schulden had gestoken? Ik was tijdens mijn bijbanen wel het één en ander gewend, maar dit... het leven in loondienst (voor corona) was voor mij een vreemde gewaarwording. Een leven waaraan ik niet kon wennen. En wat blijkt, met mij zijn er nog vele anderen. Het aantal zelfstandigen is enorm toegenomen sindsdien, allemaal mensen die op zoek zijn naar meer autonomie en zeggenschap over hun leven en werk.
Motivatie en control
Door mijn studie (bedrijfs)economie met een master accountancy & control en een specialisatie in motivatie en control ervaarde ik wat ik had onderzocht: welk effect heeft control op motivatie? Ik kwam erachter dat we eigenlijk nog werkten volgens dezelfde principes als mensen uit begin 1900. De fundamenten die Frederick Taylor had gelegd met het scientific management bleken 100 jaar later nog steeds te gelden. Ik noem het de fabrieksmindset op mens, werk & inkomen.
4 daagse werkweek
Principes die misschien destijds prima werkten (het was de sociale innovatie van die tijd), maar die met de kennis, economie en mensen van nu volledig achterhaald zijn. Onze huidige samenleving snakt naar de volgende sociale innovatie, en de 4 daagse werkweek is daar een onderdeel van. Door de 4 daagse werkweek neemt de kwaliteit van het werk, de week en het weekend toe. Het ‘weekend effect’ zal erdoor verminderen.
De 4 daagse werkweek is een logisch gevolg van een andere manier van organiseren. De effectiviteit ervan wordt blijkt uit vele onderzoeken. Onder andere die van 4 day week global, waar ik sinds juni 2023 de Nederlandse partner ben. Met het boek: Echte mannen werken 4 dagen breek ik een lans voor een minder macho werkcultuur, voor meer gelijkwaardigheid (tussen mannen en vrouwen) en voor een herwaardering van (on)betaald werk en een beetje meer onafhankelijkheid.
Werkvierentwintig
Met mijn onderneming werkvierentwintig schop ik dan ook tegen een heilig huisje van werk (& inkomen). Naast de 4 daagse werkweek pleit ik voor een vereenvoudiging van ons belastingstelsel, onder andere door middel van het basisinkomen. Het zijn veranderingen die prima passen bij andere manieren van organiseren. Waar Taylor uitging van meetbaarheid, controleerbaarheid, wantrouwen en een gebrek aan intrinsieke motivatie, ga ik uit van meten met mate, de illusie van control, vertrouwen en de aanwezigheid van intrinsieke motivatie.
Het boek is geschreven om de lezer aan het denken te zetten over onze huidige manier van werk en hoe we werk in ons leven in kunnen passen. De tijd van werk/privé balans is voorbij. We kunnen werk prima als onderdeel van een betekenisvol leven zien en het op de juiste waarde schatten. We werken immers om te leven, en leven niet om te werken.
Over Louis Goulmy
Louis Goulmy is afgestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen met een bachelor bedrijfseconomie en een master accountancy & control met een specialisatie in motivatie & management control. Hij is oprichter en eigenaar van Control & Motivate en van werkvierentwintig.