Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Wat doe ik hier? - Over leiderschap, lef en het echt anders doen

Ik kwam waar ik altijd wilde komen en juist op die plek werd ik mezelf kotsbeu. Het kan dus; ogenschijnlijk sucesvol zijn en toch ervaren dat er iets niet klopt. Veel organisaties roepen om coachend, verbindend en menselijker leiderschap. Eens! Maar hoe dan? Begin, net als ik heel lang niet deed, bij jezelf.

Niels Thijssen | 31 oktober 2023 | 3-4 minuten leestijd

In mijn boek Wat doe ik hier? prikkel ik je om je eigen leiderschap onder de loep te nemen. En tegelijkertijd ga ik zelf met de billen bloot. Wel zo eerlijk toch? Ik combineer mijn eigen harde lessen om het echt anders te doen met vragen of een oefening die mij onderweg hebben geholpen.

Je gaat weerstand ervaren

Om het boek uit te lezen moet je wellicht voorbij je eigen oordeel. Je gaat voorbeelden of vragen tegenkomen die helemaal raak voor je zijn. Maar je gaat het boek ook dicht willen klappen. Helemaal prima. Ik moedig je bij deze aan eens stil te staan bij die weerstand. Waar staat die voor? Heb je het lef eraan voorbij te gaan en vanuit nieuwsgierigheid toch weer verder te bladeren?

ben jij een nieuwsgierige leider?

Ik was cynisch. Ik had over alles en iedereen een mening. Ik kreeg er de lachers mee op mijn hand. Het leek echt alsof ik me op deze manier verbond aan anderen. Alsof ik er een plek in de groep mee verworf. En toch voelde ik diep van binnen dat dit niet zo was. Hoe paradoxaal. Ik had nooit gedacht dat écht nieuwsgierig zijn zo ingewikkeld kan zijn. Hoe vaak pingpongen we van de ene ervaring naar de andere: ‘kroegpraat’. Hoe vaak luisteren we – onbewust - om in feite alleen te filteren wat in het verhaal van de ander nuttig is voor onszelf? Ja, jij ook. Hoe luister je anders dan je tot nu toe deed?

Vertrouw niet alleen je hoofd

‘Als het te zweverig gaat worden zeg het me nu, dan ga ik geen 10.000 euro uitgeven aan een coachopleiding’. Ik hoor het mezelf nog zeggen in een intake van een coachopleiding enkele jaren geleden. En nee, ik dans nu niet op blote voeten joelend rond een kampvuur, ik heb niet ineens het licht gezien. Maar ik ben me wel meer dan ooit bewust van het feit dat we als mensen nu eenmaal meer zijn dan alleen een hoofd. Dat - zoals bleek uit onderzoek van Gerg Gigerenzer - 50% van de grote beslissingen door CEO’s op basis van ituïtie wordt genomen. Ons lijf heeft ons veel te vertellen, gebruik die wijsheid in je voordeel, je hoeft je slimme kop niet weg te gooien, maar voeg intuïtie toe. De wereld kan het goed gebruiken.

en dan ontstaat er verbinding

In mijn geval mijn jongste dochter, in jouw geval wellicht je partner, goede vriend of leiddinggevende. Mensen dichtbij kunnen een ‘heerlijke’ spiegel voor je zijn. Ben je in staat het aan te kijken en er keuzes in te maken? Grote kans dat als je die strijd aandurft, je opeens een compleet andere band krijgt met de mensen om je heen. Dat je ineens wel je mening durft te geven in een vergadering. Dat je die lastige vraag aan je baas opeens in alle rust durft te stellen. Dat je medewerkers jou terug gaan geven dat je rustiger lijkt en aangenamer om bij in de buurt te zijn. Of dat je minder stuurt en oordeelt. Zou fijn zijn toch?

voorbij aan je ego, durf te falen

In mijn geval leek mijn rol als bondscoach uiteindelijk bijna verweven met mijn identiteit. De pers, de aandacht, de status, een fijne auto, een mooi huis, de titel. Om meer en meer te leven naar wie je echt bent, moet je soms voorbij aan patronen die niet langer voor je werken. En om die aan te kijken, te erkennen, ze met mildheid vanuit alle hoeken te bekijken, vraagt lef. Lef om op je bek te gaan. Lef om je ego even links te laten liggen. Zodat er ruimte ontstaat voor wat echt belangrijk is.

Over Niels Thijssen

Met een achtergrond in de organisatiewetenschappen koos Niels Thijssen al vrij snel voor het leven als ondernemer en coach in de topsport. Hij won nationale en Europese titels in Nederland en België. En heeft ook finales niet gehaald of verloren. Status en angst hebben bij Niels jarenlang gewonnen, intuïtie en wijsheid verloren.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden