Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Tegen de stroom - Rechtvaardigt het doel het middel?

Na eerder non-fictieboeken geschreven te hebben over leiderschap en mijn visie op het (bedrijfs)leven (o.a. Je kan bomen alleen ontwijken als je vaart hebt. Anders handelen door anders te kijken, 2014), had ik de behoefte om me een keer aan fictie te wagen.

Dennis Heijn | 24 april 2024 | 2-3 minuten leestijd

Fictie geeft meer vrijheden, niet alles hoeft waar te zijn. Waar zou het heen gaan? Ik kwam vrij snel op het plot: machteloze voorvechter van het klimaat besluit de zoon van de CEO van Shell te ontvoeren om ze onder druk te zetten.

Hoe ze het precies gingen doen en wat ze zouden eisen, moest ik nog verzinnen. Maar de opzet was van begin af aan dat goed en kwaad door elkaar zouden lopen, iemand is niet alleen goed of alleen slecht. En ik wist dat ik een anekdote wou gebruiken over een ludiek voorval dat later als proof-of-life question zou kunnen dienen en tevens een moraalbooster zou zijn.

Wonderlijk proces

Zo gezegd zo gedaan. Nou, ja zo gedaan… drie en half jaar later is het dan eindelijk klaar. Het was een wonderlijk proces. Ik ben niet vanuit een samenvatting of schema’s te werk gegaan. Het lukte me niet om daar een rationeel geheel van te maken. Elke keer als ik ging zitten schrijven, ‘voelde’ ik wel waar de volgende scène zich af zou moeten spelen. En daar begon ik dan mee, niet wetend wat zich er precies af zou spelen. Maar als de scène dan geschreven was, was het volkomen logisch en natuurlijk in het geheel. Zo zitten er vele verrassingen in het boek, die ook voor mij verrassingen waren.

Actueel

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan en uiteindelijk schrijf je over de dingen die je bezighouden en waar je verstand van hebt. Uiteindelijk is het een zeer geloofwaardig boek geworden met een thema dat extreem actueel is. Hoe ver mag je gaan of moet je gaan om te vechten voor het klimaat? Heiligt het doel alle middelen? Dat wordt in Tegen de stroom zwaar op de spits gedreven. Heb je als lezer begrip voor de verschillende hoofdpersonen?

Uiteindelijk zit er ook veel research in. Alle historische feiten met betrekking tot Shell en de fossiele industrie zijn waar. Hoe meer ik erover las en ontdekte, hoe meer ik besefte dat we toch wel redelijk voor de gek gehouden worden. Shell wist al heel lang dat ze zouden moeten veranderen, maar de belangen van de aandeelhouders hebben altijd gewonnen. Ik hoop dat ik een realistisch beeld geschetst heb over er wat zich binnen de muren van Shell zou kunnen afspelen.

Ervaringsdeskundige

Als een van de weinige (gelukkig maar) ervaringsdeskundigen over het meemaken van een ontvoering (in mijn geval van mijn vader), heb ik ook veel gevoelens, details en realistische ontwikkelingen over een kidnapsituatie in het verhaal kunnen verwerken.

Het resultaat is een spannend en realistisch boek over slimme, goedbedoelende voorvechters van het klimaat die ten strijde trekken tegen Shell, maar waar uiteindelijk iedereen de controle verliest.

Voor verschijning van het boek was er al een optie genomen op de filmrechten en een Nederlandse producent is inmiddels met een scenarioschrijver en regisseur bezig om het boek te bewerken tot een zesdelige televisieserie. Ook dat is weer een spannend en verrassend proces, waarvan ik ook hoop dat het verhaal impact heeft en de kijker tot nadenken aanzet.

Over Dennis Heijn

Dennis Heijn (1963) schreef eerder Je kan bomen alleen ontwijken als je vaart hebt; Anders handelen door anders te kijken (Prometheus, 2014), waarin hij inzichten deelt van zijn levenservaringen in het bedrijfsleven, waaronder zijn internationale carrière bij Heineken. In 2018 verscheen het Engelstalige The Fearless Monkey over leiderschap.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden