Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

De donkere kant van internet

Als internet een territorium is (en er zijn deskundigen die dat beweren), dan gelden er wetten en regels. Geschreven en ongeschreven. (Het is als het luchtruim en de ruimte buiten de dampkring.) Binnen dit territorium zijn er weer gebieden waar andere regels gelden dan op een andere plek.

Bertrand Weegenaar | 12 november 2013 | 2-3 minuten leestijd

Zo heeft Facebook andere regels dan marktplaats.nl of World of Warcraft. We trekken als ‘bewoner’ of ‘gebruiker’ van dit territorium gemakkelijk parallellen met zaken die we uit de werkelijkheid kennen. Een winkel is een winkel, en een bank een bank. Het is vaak peis en vree (liken, clicken en tweeten) maar schijn bedriegt. Internet kent een donkere kant met gevaren en criminelen. Je wordt lastig gevallen door spammers die je gegevens wil ontfutselen, door hackers die het op de digitale inhoud van je mobiel hebben gemunt. En dan is dit nog de kleine criminlaiteit.

Vijfentwintig jaar (1988) geleden brak het eerste internet virus uit: het ‘Morris virus’. Eddy Willems beschrijft in Cybergevaar (‘Hoe we ons kunnen wapenen tegen online misdaad’) uitvoerig met welke gevaren we dagelijks te maken hebben. Ieder kent de risico’s van email attachments met virussen (vaak spammail). Het ongemak van de site van de bank die er door een DDOS aanval uitligt. Het is een informatief en uitvoerig boek met geschiedenis en achtergronden van de belangrijkste risico’s die u loopt met uw pc. Tablet of mobiel. De laatste komt steeds meer in trek voor de dark forces. Minder bekende gebieden, als de werking van cyberspionage en de risico’s van werken in de Cloud, komen aan bos. Verder is het boek praktisch in wat je er persoon of bedrijf kunt doen om een veiliger internetbestaan te hebben. De auteur is een langjarig ervaren beveiligingsdeskundige.

Toch kent Internet, net zo als de werkelijkheid, criminele helden. De ‘Billy the Kid’s’. En dan doelen we niet op ‘klokkenluiders’ als Edward Snowden (NSA) en Julian Assange (Wikileaks). Maar op individuen als Kevin Mitnick en de leden van hackersgroep Anonymous. Hun missie is om misstanden aan de kaak te stellen die online plaats vinden. Mitnick was de eerste internationaal gezochte hacker. Hij vertelt zijn strijdverhaal uitvoerig in Ghost in the wires (2011). Mitnick is na opgespoord, veroordeeld en gevangen gezeten te hebben, een veelgevraagd internet beveiligingsexpert.

De wereld van Anonymous wordt door Parmy Olson beschreven in Wij zijn Anonymous (2011) Deze groep voert al jaren een verbitterde strijd met internationale (overheids)instanties om de digitale rechten van burgers veilig te stellen. De recente onthullingen van Snowden lijken te pleiten voor hun strijd. Beide boeken lezen als thrillers.

(Voor de liefhebbers van de achtergronden van Spam. Onlangs verscheen bij The Mit Press SPAM A shadow history of the Internet van Finn Brunton. Zie ook Hacking for Dummies van Kevin Beaver, en het zeer boeiende en verhelderende Dark Market van Misha Glenny.)

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. In 2020-2021 schreef hij 8 artikelen Uit de boeken voor jonge leiders

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden