Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Leervermogen onderscheidt toptalenten

De doorslaggevende actoren bij talentontwikkeling zijn kunnen (competenties), willen (drijfveren), en zijn (persoonlijkheid). In mijn boek Hoe word je CEO?’ visualiseer ik ze door middel van drie cirkels. Op het snijvlak van de drie bevindt zich echter nog een cruciale eigenschap: leervermogen. Ze verdient deze centrale plaats omdat ze een enorme hefboom kan opleveren voor de genoemde kritieke succesfactoren.

Ralf Knegtmans | 14 juli 2014 | 2-3 minuten leestijd

Een van de dingen die toptalenten en leiders in spe onderscheidt van gemiddelde talenten is een groot leervermogen. Als je kijkt naar de ontwikkeling van grote talenten, valt op dat hun leercurve niet alleen bijna altijd steiler is dan die van mensen uit hun omgevin, maar dat deze ook bijna altijd langer doorloopt.

Er zijn weliswaar verschillende ingrediënten die een positieve impact hebben op het leervermogen van individueel talent, maar een van de allerbelangrijkste is het vermogen tot actieve zelfreflectie. In gewoon Nederlands; het vermogen om kritisch naar jezelf te kijken en een realistisch beeld te verkrijgen van je sterke en zwakkere punten.

 

Als je bijvoorbeeld CEO in het bedrijfsleven wilt worden, dan moet je zorgen dat je op relatief jonge leeftijd dichter bij je zelf komt en jezelf - in termen van je drijfveren en persoonlijkheid - goed leert kennen. Dat laatste geldt voor talent in het algemeen, maar voor leiders in het bijzonder.

De leiding van het bedrijf heeft de morele taak om mensen in beweging te krijgen en om verbinding te creëren. Maar als je verbinding met de groep wilt creëren, moet je eerst in staat zijn om te begrijpen wie je bent en wat de verbinding met jezelf is.

Een belangrijk probleem hierbij is het feit dat ons schoolsysteem zich eigenlijk bijna alleen maar richt op het ontwikkelen van competenties (de eerste cirkel); niet op wie je bent in termen van persoonlijkheid en drijfveren en wat daar het best bij past. Dit komt vooral omdat diploma’s en datgene wat je kunt en weet de entree verschaffen tot de arbeidsmarkt. Later in je loopbaan ligt dit genuanceerder.

Feike Sijbesma, ceo van DSM zegt hierover: ´Na je veertigste gaat je carrière niet meer over al die dingen die het eerste deel van je loopbaan bepaalden. Het eerste deel wordt bepaald door opleiding, kennis, dingen voor elkaar krijgen, doorzettingsvermogen, enzovoort. In de rest van je carrière is het echter veel bepalender hoe je er als persoon in zit: je sociale vaardigheden, je drijfveren, je authenticiteit en dat soort dingen. Kortom: leidersprofiel. Interessant genoeg zijn dat niet de belangrijkste dingen in de eerste fase van je arbeidzame leven, maar ze zijn wel beslissend voor de rest van je carrière.´

Omdat drijfveren (de tweede cirkel) na onze adolescentie nauwelijks meer veranderen, en onze persoonskenmerken (de derde cirkel) robuust zijn en het erg lang duurt om ze te ontwikkelen, is er geen tijd te verliezen. Als je er pas op je dertigste mee begint, ben je eigenlijk al te laat en loop je achter de feiten aan.

Alle reden om vandaag al te beginnen met het verkrijgen van een dieper inzicht in wie je bent ´and what makes you tick´.

Reageren? @ralfknegtmans

Over Ralf Knegtmans
Ralf Knegtmans is Managing Partner en mede-eigenaar van De Vroedt & Thierry: een van de oudste executive search-bureaus van Nederland met een ruim 35-jarige historie. Dit gerenommeerde bureau richt zich van oudsher op het vervullen van senior management- en directiefuncties en het formeren van Raden van Commissarissen en Raden van Toezicht. Ralf Knegtmans studeerde rechten (UvA) en volgde postacademisch onderwijs (kopstudie Bedrijfskunde) aan de Nyenrode Business University en aan IMD te Lausanne (Business Marketing). In 2005 leverde Knegtmans een bijdrage aan het door de Nederlandse Federatie van Management geïnitieerde boek 'Top Potentials in organisaties' (Koninklijke van Gorcum). In 2007 deed hij een uitgebreid onderzoek naar de doorslaggevende eigenschappen van toptalent. Verschillende CEO's, commissarissen, wetenschappers en toptalenten uit allerlei werelden werden aan de tand gevoeld. Het resultaat is het door uitgeverij Boom uitgegeven boek Toptalent: De 9 universele criteria van toptalent. Naast zijn activiteiten voor De Vroedt & Thierry leverde Ralf Knegtmans de afgelopen jaren periodiek als columnist bijdragen aan o.a. het Financieele Dagblad (www.fd.nl), De Financiële Telegraaf, Management Team en Managementboek Magazine. Verder is Knegtmans wekelijks te gast bij Business News Radio (BNR) in het programma Aan de slag met Paul van Liempt. Wilt u reageren? @ralfknegtmans

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden