Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Oefenen en nog eens oefenen

Oefening baart kunst. Een waarheid als een koe die gek genoeg voor managementfuncties vaak weinig om het lijf heeft.

Bertrand Weegenaar | 16 januari 2015 | 1-2 minuten leestijd

Sommige topsporters oefenen (trainen) 99,9 procent van hun tijd om een paar minuten per jaar een prestatie te leveren. De sprinter Usain Bolt bijvoorbeeld. Voetballers trainen naast techniek en teamwerk ook om mentaal om te gaan met tegenslagen. Niet huilen als je een penalty gemist hebt bijvoorbeeld. De volgende kans kan weer een beslissende zijn.

Hoe anders in de dagelijkse kantooromgeving. Welk projectteam krijgt de ruimte om bij de start van het project eens een maand samen op te trekken, de eigen technieken aan te scherpen, wat rond te darren in een projectruimte om zo op elkaar ingespeeld te raken. Weinigen denk ik.

Ik noemde het al even: tegenslagen. Omgaan daarmee kun je prima oefenen. Ook als je jong bent en denkt ‘dit is een ver van mijn bedshow’. Tegenslagen die je privé hebt, ziekte, financiën, overlijden van een dierbare vriend of familielid, je neemt het allemaal mee. Een prima oefeninstrument is mindfulness. (Mindfulness neemt ‘as we speak’ almaar in populariteit toe; ook op dit blog is er al eerder aandacht aan besteedt; een van mijn eigen favorieten is het boek Tem je geest.)

In het overzichtelijke boek Mindful leven bij tegenslag van auteur Jaap Spaans worden de diverse stadia van omgaan met tegenslag uitgewerkt en oefeningen aangeboden. Veel gaat natuurlijk over waarnemen, rust nemen om niets meer te doen dan observeren, terugkeren naar je levenswaarden en acties en verantwoordelijkheid nemen. Mooie analogieën ook, zoals de ‘waterval van zorgen’ waar je in kunt gaan staan, maar dat is niet gemakkelijk. Of je kunt achter de waterval gaan staan en de kracht van gedachten ervaren zonder overspoelt te worden.

Het mooie, al deze aandacht voor jezelf, je omgeving, je geliefden en je werk hoeft niet pas te beginnen met een crisis. Je kunt er nu al mee beginnen, onder het motto: oefening baart kunst!

Over Bertrand Weegenaar

Bertrand Weegenaar is als hogeschooldocent HBO-ICT werkzaam op Windesheim. Zijn voorliefde ligt bij de onderwerpen strategie, marketing, geschiedenis; biografieën en internet; e-business. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden