Als work-lifecoach merk ik dat mensen die veel stress of werkdruk ervaren vaak ook weinig rust hebben in hun hoofd. Vooral werkende ouders wordt het soms te veel. De combinatie van de zorg voor het gezin, het huishouden en een druk sociaal leven, is te vergelijken met topsport. Het is elke dag opnieuw balanceren tussen werk en privé. Een wankel evenwicht dat snel verstoord kan worden. Vaak ben je zelf de laatste die in de gaten heeft dat de spanning te veel oploopt. Met Een opgeruimd hoofd in 7 stappen help ik om beter om te gaan met stress en om meer ruimte en rust te creëren in je hoofd. Je gaat doelgericht aan de slag om bewuste keuzes te maken en de juiste prioriteiten te stellen. Naast de vele handreikingen om je persoonlijke effectiviteit en je zelfvertrouwen te verbeteren, leer je ook hoe je helder kunt communiceren met je omgeving.
Alle ballen in de lucht
Linda en Bernd hebben twee schoolgaande kinderen die drie keer in de week naar de naschoolse opvang gaan. Zij werkt 4 dagen en hij fulltime, waarvan één dag thuis. Net zoals in veel gezinnen nemen zij samen de zorgtaken op zich. Ze hebben een uitgebreide vriendenkring en zijn lid van de atletiekvereniging. Linda was altijd goed in staat om werk en gezin te combineren door een strakke planning en organisatie. Maar door de lat voor zichzelf erg hoog te leggen en het iedereen altijd naar de zin te willen maken, is ze uitgeput. Als we beginnen met het coachtraject, verzucht ze: ‘Ik heb zoveel aan mijn hoofd en heb het idee dat ik elke dag alleen maar bezig ben om alle ballen in de lucht te houden. Ik wil rust in mijn hoofd.’
Over je grenzen gaan
Als Pieter-Jan (51) bij mij komt, maakt hij een vermoeide indruk. ‘Hoewel ik ’s avonds heel vroeg naar bed ga, word ik ’s morgens moe wakker en dat gevoel heb ik de hele dag. Op zijn werk wijst zijn baas hem erop dat hij snel gepikeerd is en wat ‘afwezig’ overkomt. Hij heeft enkele grote fouten gemaakt tijdens één van zijn projecten en een achterstand opgelopen in het houden van functioneringsgesprekken met zijn teamleden. Het blijkt dat zijn vrouw sinds twee jaar behandeld wordt tegen borstkanker. Na een lang traject van operaties en chemokuren is zij gelukkig hersteld. Pieter-Jan heeft zo lang in de overlevingsstand geleefd om het gezin draaiend te houden en te zorgen voor zijn vrouw, dat hij langdurig over zijn grenzen is gegaan. Nu de rust weerkeert, reageert zijn lichaam op alle spanning die hij heeft ervaren, waardoor hij uit balans is geraakt.
Omgaan met verlies
Meestal denken wij bij verlies alleen aan een sterfgeval, maar ook een chronische ziekte, ontslag, echtscheiding, verhuizing, pensionering of kinderen die het huis uitgaan betekenen het verlies van iets waar je aan gehecht was. Ook bij deze gebeurtenissen is er sprake van rouw als gevolg van een verlies van iets waar je aan gehecht was. Ik hoor van mijn cliënten dat zij opmerkingen krijgen zoals: ‘Het moet slijten’, ‘De tijd heelt alle wonden’, ‘Je komt er echt wel overheen’, ‘Kop op, kijk naar wat je nog wel hebt’. Dit maakt het moeilijk om je ware emoties te uiten met alle gevolgen van dien. Zeker op het werk kan dit leiden tot mindere prestaties, lusteloosheid, woede-uitbarstingen of juist een teruggetrokken houding. Als manager zie je wel dat er iets niet goed gaat met iemand maar je weet niet wat de oorzaak is. Het is belangrijk om alert te zijn op deze signalen bij medewerkers en er over te praten. Het helpt al als iemand even zijn hart kan luchten en aandacht krijgt voor zijn probleem. Wanneer je als leidinggevende begrip toont en de ander wat ruimte geeft om met zijn verlies om te gaan, is dat bevorderlijk voor de werksituatie en de ontwikkeling van de medewerker. Het voorkomt in zo’n geval vaak langdurige uitval door ziekte met een psychische oorzaak.
Stap voor stap
Door te kiezen voor de aanpak in 7 stappen, bereik je snel resultaat en krijg je steeds meer overzicht. Elke stap is voorzien van veel voorbeelden uit de praktijk en oefeningen om zelf direct aan de slag te gaan. Lees ook hoe wuiven je helpt om beter om te gaan met spanning en stress.
Jolanda Meijer (ex-KLM) is een expert in ruimte winnen en overzicht creëren. In haar praktijk De Ruimtewinner Coaching & Training begeleidt ze mensen die door allerlei oorzaken uit balans zijn geraakt om weer rust en ruimte in hun leven te ervaren. Zij geeft tevens bedrijfstrainingen die gericht zijn op stressreductie en verbetering van persoonlijke effectiviteit. Ze is de auteur van Een opgeruimd hoofd in 7 stappen.