‘Werkloze 45-plussers hebben een groot probleem’, kopte Vrij Nederland een jaar geleden. En sindsdien is het niet minder geworden. Grote werkgevers komen nog slechts sporadisch met creatieve oplossingen voor 45-plussers. Bedrijven lijken niet erg wakker, maar de doelgroep zelf ook niet: hoewel we gemiddeld steeds ouder worden, worden we toch steeds jonger oud bevonden in het werkende leven. En dat terwijl we ook steeds langer door moeten werken. We kunnen niet blijven hangen in oude verhalen over onszelf en oud gedrag. In plaats daarvan moeten we onszelf een aantal keren te vernieuwen. Veerkracht is een voorwaarde om om te kunnen gaan met deze nieuwe realiteit, vinden wij. Wij beschrijven hoe je je mentale lenigheid behoudt en niet op die doodlopende weg terecht komt.
Het traditionele, lineaire model van ‘studie-werken-pensioen’ met jaarlijks stijgende salarissen en pensioenopbouw heeft haar houdbaarheidsdatum bereikt. We kunnen niet meer aftellend en achteroverleunend richting pensioen gaan. In plaats daarvan hebben we onszelf een aantal keren in ons leven opnieuw uit te vinden. Het helpt veertigers en vijftigers enorm om middenin hun leven de balans op te maken, een realiteitscheck te doen en te gaan experimenteren met nieuwe stappen, in werk en privé om om te kunnen gaan met deze veranderde werkelijkheid. Dat betekent enerzijds een pas op de plaats om opnieuw te kijken en anderzijds juist nieuwe vaardigheden leren, nieuwe routes bepalen, frisse netwerken opzoeken. Allemaal activiteiten die heel gewoon gevonden worden voor twintigers en als problematisch zo gauw je de veertig bent gepasseerd. Geen makkelijke route met financieel en psychologische lastige keuzes maar ‘kop in het zand steken’ is geen optie vinden wij.
In de werkende wereld is er weinig aandacht voor de vele veranderingen waar V-ers mee te dealen hebben. De wereld van de V-ers is op persoonlijk vlak de afgelopen decennia complexer geworden door onder andere samengestelde relaties, andere verdeling werk en huishouden, mantelzorg, wegvallen van familie, opvoeden van kinderen waar je andere eisen aan stelt dan je ouders. Anderzijds is er midden in het leven van binnen van alles aan de hand: hormonen stormen, verschuivende waarden, een kreukend lijf wat emotionele impact heeft., zingevingsvraagstukken en ook kinderen die uitvliegen. Deze reuring maakt dat ze vaak vast blijven houden aan stabiliteit op één plek omdat die ogenschijnlijk zekerheid en voorspelbaarheid geeft. Een stevig fundament naast al die veranderingen. En tegelijkertijd voelen ze ook dat er letterlijk scheuren ontstaan. Krijgen deze onvoldoende aandacht, dan lopen ze risico dat het van kwaad tot erger gaat.
Met uitleg en oefeningen nemen we de V-ers mee in een ‘way of living’ om aan hun veerkracht te werken. Dat houdt krachtmetingen in als:
- Vertragen&Verduren: om situaties in de ogen te kunnen kijken heb je even gas terug te nemen en tijd te pakken om te reflecteren op jezelf en je omgeving. Wat is er tot op heden aan de hand geweest voor je? Wat heb je je ooit voorgenomen en wat is ervan geworden?
- Verlichten&Verstevigen: wat is van waarde voor je en wat is waardeloos geworden? Je legt de eerste woorden vast van een nieuw verhaal dat je wilt gaan leven. Met alle bagage natuurlijk die je inmiddels bij je hebt. Maar je hebt ook los te laten en daarmee accepteer je verlies.
- Voorwaarts leren: het gaat niet alleen om zelfreflectie, vooral ook om anders gaan doen. Je gaan begeven op paden waar je nog niet geweest bent. comfortzone te stappen? Over welke krachten beschik je om dat aan te gaan?
Dit boek is voor al die veertigers en vijftigers die weten dat ze midden in hun leven staan maar behoefte hebben aan verfrissing en verversing. Zij zijn vastbesloten het heft meer in eigen handen te nemen en zichzelf te blijven vernieuwen in de tweede helft van hun leven.
Drs. Yolanda Buchel is Registerpsycholoog, coach en trainer. Na vijfentwintig jaar in verschillende HR-rollen gewerkt te hebben bij een aantal multinationale bedrijven (Philips, ICI en Montell) en adviesbureau’s als GITP, startte ze in 2009 haar eigen onderneming Woosh5. Ze is mede-auteur van o.a. de boeken Jij bent aan Z, Lef: Loopbaancoach voor vrouwen, Loopbaanonderhoud voor wegpiraten, zondagsrijders en filevolk en van Generatie V.
Drs. Sandra van der Maarel heeft meer dan twintig jaar ervaring in het begeleiden van organisaties, teams en individuen in veranderprocessen en leiderschapsontwikkeling als veranderkundig consultant, coach en trainer. Zij werkte in diverse functies in het bedrijfsleven (Reed Elsevier, Bloemenveiling Aalsmeer), als senior consultant Verandermanagement binnen KPMG Consultancy en als freelance coach voor GITP. Sinds 2006 is ze actief binnen haar eigen bedrijf PureChange.
Over Yolanda Buchel
Yolanda Buchel is Managing Partner&Oprichter van Woosh5, een online ‘mental gym’ waar mensen zich trainen in hun mentale fitheid. Haar missie en ambitie is om zoveel mogelijk mensen zelfinzicht en zelfmanagement te bieden in hun mentale kapitaal. Met haar psychologische achtergrond, contextkennis bij o.a. Philips, Shell en GITP en auteursproducten (GeneratieV, Loopbaanonderhoud en Lef!) heeft ze al vele professionals en managers mentaal fitter gecoacht.