Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

PMC Next - Aan de slag met Projectmatig Creëren

PMC Next geeft de essentie van PMC aan. Wanneer en vooral waarom ga je met projecten aan de gang en wanneer is het gewoon een ‘klus' die je moet klaren? Een preview.

Gert van Santen | 15 november 2019 | 3-4 minuten leestijd

Vrijwel ieder project start vanuit de wens om iets moois tot stand te brengen: de intentie. Die intentie is een verlangen, of een droom over hoe het mooier of beter kan. Toch zien we vaak projecten stranden in al hun goede bedoelingen. Dat ligt dan niet aan de mooie bedoelingen, die kloppen vaak wel. De oorzaak moet eerder gezocht worden in de grootsheid van de plannen die worden opgetuigd om al dat moois te realiseren.

Grote idealen zijn gebaat bij een kleiner verhaal


Grote idealen en grand designs stijgen doorgaans uit boven wat we kunnen behappen. De stralende stip aan de horizon is zo groot en zo complex dat we al snel de weg kwijt kunnen raken. Beter is het om het grote ideaal in kleine stappen te vertalen. Dat lijkt paradoxaal, maar hierdoor hebben we meer houvast en kunnen we ons juist beter verbinden en identificeren met het grotere eindresultaat.

Projectmatig Creëren (PMC) is een collectief creatieproces, waarbij individuele commitment centraal staat. Op deze manier zullen mensen eerder een bijdrage willen leveren aan het grote ideaal. Niet omdat het van iemand moet, maar omdat ze weten dat ze met projectmatig creëren echt een verschil kunnen maken.

Met kleine stappen op menselijke maat kunnen we ons eerder (mede) eigenaar voelen en zullen we sneller resultaten boeken. Zoals een fles ook eerder gevuld raakt met telkens kleine beetjes, dan als je er in een keer een emmer water boven leeggiet.

Meer impact


Projectmatig Creëren zag in boekvorm het licht in 1998. Het roeide toen tegen de geldende stroom van projectmanagement in met meer mensgerichte opvattingen over projectmatig werken. PMC Next is geschreven omdat we de afgelopen jaren veel geleerd hebben over wat goed ging bij projecten, maar zeker ook over wat niet werkte. Een van de belangrijkste inzichten is het belang van impact. We merkten dat er projecten waren die weliswaar prima verliepen en een goed resultaat opleverden, maar toch voelde het projectteam zich uiteindelijk teleurgesteld. In zo'n situatie bleek dat het project er eigenlijk niet toe deed. Het is daarom belangrijk dat we ons realiseren wat we precies willen bereiken met ons project. Het maakt veel uit of we slechts meer kastjes met defibrillatoren aan de muur willen, of dat we willen dat die ook daadwerkelijk gebruik gaan worden om mensenlevens te redden. In het laatste geval krijgen we echt een ander project met een wezenlijk andere impact.

De kracht van PMC Next


De kracht van PMC Next ligt juist in de integratie van de menselijke en de technische aspecten, waarbij vooral de menselijke aspecten nog belangrijker blijken te zijn dan we dachten. Bij projecten die niet tot een goed eind komen is vrijwel altijd de menselijke component de cruciale factor. Enkele voorbeelden ter illustratie:

1. Projectteamleden denken dat ze naar hetzelfde resultaat toe werken, maar hebben daar volstrekt verschillende beelden over.

2. De relatie tussen opdrachtgever - projectleider laat te wensen over. Het projectteam heeft daar veel last van.

3. De ‘verkeerde' mensen zitten op het project, maar we laten het er om de lieve vrede bij zitten.

4. Er is volop weerstand bij de gebruikers van het resultaat, waardoor er nauwelijks acceptatie is van de nieuwe manier van werken.

Bij projecten die vitaal verlopen maken we nadrukkelijk gebruik van de ambitie van mensen. Natuurlijk zijn er ook bij deze projecten tegenslagen, maar daardoor laten betrokkenen zich niet uit het lood slaan. Tegenslagen zijn dan eerder een test of het team op de goede weg is.

Meer ambitie en energie


Geslaagde projecten weten met co-creatie, samenwerking en project start-ups gebruik te maken van de ambitie, energie en creativiteit van alle betrokkenen. In PMC Next beschrijven we op overzichtelijke wijze de stappen die van een eerste idee leiden tot een resultaat dat ertoe doet.

Over Gert van Santen
Gert van Santen studeerde sociale pedagogiek en psychologie en is organisatieontwikkeling bij Kern Konsult, een bureau voor organisatieadvies. Gert heeft ruime ervaring met het begeleiden en professionaliseren van Programmamanagement en Projectmanagement (Projectmatig Creëren) binnen organisaties.
Over Annelies van Gool
Annelies van Gool is organisatieadviseur bij Kern Konsult, een bureau voor organisatieadvies. Als gedragswetenschapper en manager in de zorg en het onderwijs heeft Annelies veel ervaring in ht leiden van programma's en projecten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden