Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Is brak een gevoel? - Wat millennials ervaren, denken en voelen

Millennials vinden het moeilijk om over hun gevoelens te praten. Wij schreven hier met vijftien Millennials een boek over. In Is brak een gevoel? vertellen wij openhartig over onze eigen worsteling met onze gevoelens.

Pleunie Simons | 11 december 2020 | 3-4 minuten leestijd

Er wordt in Is brak een gevoel? dus een keer niet over millennials gepraat, maar door millennials zelf. Niet omdat wij vinden dat wij zo'n zwaar leven hebben, maar omdat wij de drempel om over gevoel te praten willen verlagen. Het boek geeft een inkijkje in de levens van vijftien millennials. Daarmee is het niet alleen relevant voor onze eigen generatie, maar voor iedereen die met de generatie te maken heeft.

Is brak een gevoel? En zo ja, wat voor gevoel is dat dan? Ga er met vijf kennissen over in gesprek en je zult vijf verschillende antwoorden krijgen. Bij het schrijven van Is brak een gevoel? merkten wij dat ook. Niet alleen als wij het over brakke gevoelens na een avond doorzakken hadden, maar ook als wij het hadden over de gevoelens die wij ervaren op werk of in privésituaties. Wij besloten te onderzoeken of wij onze eigen generatie bewuster kunnen maken van hun gevoelens en ze kunnen helpen om erover te praten.

In dit boek zijn de millennials zelf aan het woord. Het is een verzameling van vijftien verhalen die, ondersteund door luchtig gebrachte theorie, herkenning hoopt op te roepen bij de lezer. De verhalen zijn kwetsbaar en soms pijnlijk eerlijk. 'Ik twijfel wel vaker over mezelf. Het is een beetje het gevoel dat je ieder moment door de mand kunt vallen,' schrijft Sjoerd. En Jip: 'Ik maakte mezelf wijs dat het allemaal wel meeviel en nog goed zou komen. Het sluimerende gevoel van paniek en angst als ik aan mijn werk dacht, negeerde ik.' Pleunie: 'Zodra een negatieve gedachte opkwam, werd ik boos op mezelf en wilde ik dat deze direct weer verdween.'

Millennials leven in een tijdperk van ongekende welvaart met eindeloze mogelijkheden, maar die weelde is paradoxaal genoeg ook een last. Wij voelen ons verplicht goed gebruik te maken van alle kansen die wij krijgen. Ook willen wij voldoen aan een ideaalbeeld dat wij zien op sociale media. De druk die wij onszelf daarbij opleggen is een bron van stress. Veel stress. Hierdoor kampen millennials vaker met mentale klachten, zoals angst, burnouts en depressies.

Wat daar volgens ons tegen helpt is praten. Praten over je gevoelens. Maar juist dat hebben wij nooit geleerd. Sterker nog: het is spannend, kwetsbaar en verdomde lastig om je gevoel te delen met anderen. Co-auteur Fransje: 'En als je dan een gesprek hebt over je gevoelens, dan blijf je vaak hangen in containerbegrippen zoals gestresst, chill, of onrustig. Daarom hebben we dit boek geschreven.'

Wij hebben het gevoel dat praten over je gevoelens in coronatijd belangrijker is dan ooit. Co-auteur Bart: ‘Bij alle gevoelens die we al ervaren, is nu het gevoel van eenzaamheid extra versterkt. En ironisch genoeg zijn we door die eenzaamheid amper in staat om dat gevoel te delen.'

Is brak een gevoel? is een openhartig boek geworden. Een boek dat een keer niet over, maar door millennials zelf is geschreven. Wij hopen dat onze verhalen de drempel verlagen voor anderen om over hun gevoelens te praten. Niet alleen voor de millennial zelf, maar ook voor de manager, vader, buurman of tante van de millennial.

Pleunie Simons is Global Talent Specialist en Management Trainee bij Randstad Group Netherlands. Ze is een van de auteurs van Is brak een gevoel?

Over Ingelien Veldkamp
Ingelien Veldkamp was lange tijd partner bij Twynstra Gudde en werkt nu als zelfstandig adviseur bij &ingelien.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Ingelien Veldkamp, Kristi Out, Fabienne Renes
Is brak een gevoel?

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden